Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Post »

Dzięki Krysiu, ale nie wiem czy odważę się jej nie okrywać w ogóle.Może zasypie ją liśćmi? Słomy na chochoła to nie znajdę. ;:185
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko,piękna ta kosmata,że aż chce się ją pogłaskać.Moja największa i najstarsza Grandiflora szykuje się do obfitego kwitnienia. Obrazek
przyszło mi do głowy,że możesz nakryć ją wiklinowym koszykiem,na który można narzucać gąszcz suchych łętów,np.wyschniętych aksamitek.
Halina
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

lucy09 na lekkiej glebie jest szansa, że będzie miała ładnie ułożone liście, pod warunkiem, że wilgoci dostatek i półcień.Ja bym na zimę usypała kopczyk z kory i przykryła iglastym przez jakieś 3 zimy dopóki jest mała i ma słabo zdrewniałe pędy.

Na mojej glinie, choć z natury wilgotno, niestety hortensja kosmata zawsze wyglądała jakby klapnięta, liście brzydko się zwieszały.Nie wiem dlaczego tak było, bo u KaRo są podobne warunki i ładnie wygląda.Widziałam kiedyś u znajomych tę hortensję na lżejszej, zdrenowanej glebie posadzoną pod ścianą domu i wyglądała zupełnie inaczej niż u mnie.Liście nie były klapnięte, choć wilgoci nie był tam nadmiar.Stwierdziłam, że widocznie typ gleby ma znaczenie.
Moją zastąpiła więc ogrodowa 'Intermedia' o podobnych kwiatach.Pokazywałam ją tutaj kilka stron wcześniej.Przez kilka lat też ją tak okrywałam, w tym wcale i ładnie zakwitła po raz pierwszy.Ale może to zasługa, łaskawszej, śnieżnej :wink:
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Lucy , sama nie mogę napatrzeć się na te cudowne rośliny , zwłaszcza że w tym roku osiągnęły apogeum . Tak mnie to cieszy ,że chciałabym tym widokiem podzielić się z wszystkimi.
Odnośnie ich ubranek zimowych zapraszam Cię do mojego wątku . Na 5 stronie opisuję dokładnie jak je zabiezpieczam na zimę .
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć, wyciałem przy ziemi kilka pokładających się pędów z przekwitłymi kwiatostanami hortensji ogrodowej - czy roślina wypuści na ich miejsce nowe jeszcze w tym roku ? Wszak do połowy października jest jeszcze trochę czasu :)
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Ale masz już przebarwione na różowo a u mnie białe jeszcze...tylko bouqet zzieleniał i nikko mocniejszy niebieski przyodział....jesień już czuć w powietrzu...
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Madziu myślę ,że bukietowe szybciutko wybarwiły się , ponieważ mają dużo słoneczka. Właściwie w ogóle przez cały dzień nie mają cienia. Sama jestem zdziwiona ,że tak dobrze radzą sobie na "patelni". Oczywiście picia mają do woli.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Re: Hortensje - wspomnienia lata

Post »

Witam wszystkich w tym wątku.
Co może być przyczyną nieładnego przebarwiania się Grandiflory? Zamiast stawać się coraz bardziej różowo-purpurowa, robi sie z niej szara myszka...
Pozdrawiam. Ania
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Hortensje - wspomnienia lata

Post »

Grandiflora przebarwia się na taki szaro zielony z lekkim różowym rumieńcem.Na wyraźnie różowo purpurowy przebarwia się Pinky Winky.Mam obie niedaleko siebie (te same warunki glebowe i słoneczne) i o tej porze wyraźnie widać już różnicę.
liliowce
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 sie 2013, o 20:37

Post »

Witam i w tym wątku,
Mam oczywiście kilka pytań, chociaż hortensje tylko dwie :oops:

1. posadziłam anabelkę jako mikrusa na klombie i teraz jest ogromna, wpada mi inne rośliny (kilkunastoletnie iglaki), nie wiedziałam, że ona się tak cudnie rozrośnie, a kwitnie jak marzenie, czy ja tak duży krzak mogę bez ryzyka podzielić i przesadzić???
2. widziałam u kogoś, oczywiście nazwa nieznana, cudną hortensję bukietową, kwiaty to gęste (!) długie kiście, białe i w miarę "dojrzewania" przebarwiają się na czerwono ale nie cała kiść, tylko stopniowo od łodygi, podobno to odmiana wyhodowana na euro, tak powiedzieli kol. w ogrodnictwie, czego powinnam szukać???
3. moja hortensja ogrodowa nie kwitnie już od 4 lat, ale jest taką cudną zieloną kulą, że dałam jej jeszcze rok czasu, ale może jednak pogadam z nią o sekatorze i kompostowniku :lol:
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

1)anabelkę śmiało możesz wykopać i podzielić skracając je pędy, na wiosnę przytnij nad pierwszym oczkiem (zawsze)
2)może chodzi o Pinky Winky
Obrazek
jeżeli nie to wrzuć w wyszukiwarkę -hortensje bukietowe (grafika) i po zdjęciach dojdziesz
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Jeśli chodzi o hortensję ogrodową to na wiosnę nie przycinaj jej zbyt mocno , wystarczy wyciąć przemarznięte końcówki i suche gałązki. Ona kwitnie na pędach które wyrosły w poprzednim roku.
liliowce
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 sie 2013, o 20:37

Post »

Jolek pisze:Jeśli chodzi o hortensję ogrodową to na wiosnę nie przycinaj jej zbyt mocno , wystarczy wyciąć przemarznięte końcówki i suche gałązki. Ona kwitnie na pędach które wyrosły w poprzednim roku.
tak, wiem że na drugorocznych, tylko u mnie wymarza na Kaszubach, a ja nie bardzo mam ją jak zabezpieczyć, bo ostatni raz jadę w X czyli na okrycie za wcześnie a potem na wiosnę na przełomie IV/V czyli za późno, że zdjąć otuliny (więc nie okrywam wcale)

-- 2 wrz 2013, o 21:36 --

Zbyszku, dzięki, ale właśnie nie mogę znaleźć przez google...
to nie ta, którą pokazałeś, bo najpierw kiście się całkowicie rozwijają i są całe białe, jakby tak miało być zawsze a potem jak przekwita to przebarwiają się stopniowo od strony łodygi na czerwono, ja widziałam w fazie niemal flagi, górna część kiści biała a dolna czerwona, cudo na pewno taką na wiosnę zakupię, ale to ogrodnictwo to kawał drogi, temu chciałam ściągnąć przez neta 8-)
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

slotys pisze: Obrazek
Jak się nazywają te trzy hortensje w tle? :)
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

liliowce pisze:..
to nie ta, którą pokazałeś, bo najpierw kiście się całkowicie rozwijają i są całe białe, jakby tak miało być zawsze a potem jak przekwita to przebarwiają się stopniowo od strony łodygi na czerwono, ja widziałam w fazie niemal flagi, górna część kiści biała a dolna czerwona, cudo na pewno taką na wiosnę zakupię, ..
z opisu(flaga) pasuje tylko Pinky Winky, mam 3 krzaczki każdy wybarwia się trochę inaczej ale flaga tylko u nich występuje - raz wyraźna raz mniej, może się mylę ale u innych tego nie widziałem a mam ich sporo (prawie 30odmian)
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”