Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
Dzięki Krysiu, ale nie wiem czy odważę się jej nie okrywać w ogóle.Może zasypie ją liśćmi? Słomy na chochoła to nie znajdę. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko,piękna ta kosmata,że aż chce się ją pogłaskać.Moja największa i najstarsza Grandiflora szykuje się do obfitego kwitnienia. 
przyszło mi do głowy,że możesz nakryć ją wiklinowym koszykiem,na który można narzucać gąszcz suchych łętów,np.wyschniętych aksamitek.

przyszło mi do głowy,że możesz nakryć ją wiklinowym koszykiem,na który można narzucać gąszcz suchych łętów,np.wyschniętych aksamitek.
Halina
lucy09 na lekkiej glebie jest szansa, że będzie miała ładnie ułożone liście, pod warunkiem, że wilgoci dostatek i półcień.Ja bym na zimę usypała kopczyk z kory i przykryła iglastym przez jakieś 3 zimy dopóki jest mała i ma słabo zdrewniałe pędy.
Na mojej glinie, choć z natury wilgotno, niestety hortensja kosmata zawsze wyglądała jakby klapnięta, liście brzydko się zwieszały.Nie wiem dlaczego tak było, bo u KaRo są podobne warunki i ładnie wygląda.Widziałam kiedyś u znajomych tę hortensję na lżejszej, zdrenowanej glebie posadzoną pod ścianą domu i wyglądała zupełnie inaczej niż u mnie.Liście nie były klapnięte, choć wilgoci nie był tam nadmiar.Stwierdziłam, że widocznie typ gleby ma znaczenie.
Moją zastąpiła więc ogrodowa 'Intermedia' o podobnych kwiatach.Pokazywałam ją tutaj kilka stron wcześniej.Przez kilka lat też ją tak okrywałam, w tym wcale i ładnie zakwitła po raz pierwszy.Ale może to zasługa, łaskawszej, śnieżnej
Na mojej glinie, choć z natury wilgotno, niestety hortensja kosmata zawsze wyglądała jakby klapnięta, liście brzydko się zwieszały.Nie wiem dlaczego tak było, bo u KaRo są podobne warunki i ładnie wygląda.Widziałam kiedyś u znajomych tę hortensję na lżejszej, zdrenowanej glebie posadzoną pod ścianą domu i wyglądała zupełnie inaczej niż u mnie.Liście nie były klapnięte, choć wilgoci nie był tam nadmiar.Stwierdziłam, że widocznie typ gleby ma znaczenie.
Moją zastąpiła więc ogrodowa 'Intermedia' o podobnych kwiatach.Pokazywałam ją tutaj kilka stron wcześniej.Przez kilka lat też ją tak okrywałam, w tym wcale i ładnie zakwitła po raz pierwszy.Ale może to zasługa, łaskawszej, śnieżnej

- slotys
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
Lucy , sama nie mogę napatrzeć się na te cudowne rośliny , zwłaszcza że w tym roku osiągnęły apogeum . Tak mnie to cieszy ,że chciałabym tym widokiem podzielić się z wszystkimi.
Odnośnie ich ubranek zimowych zapraszam Cię do mojego wątku . Na 5 stronie opisuję dokładnie jak je zabiezpieczam na zimę .
Odnośnie ich ubranek zimowych zapraszam Cię do mojego wątku . Na 5 stronie opisuję dokładnie jak je zabiezpieczam na zimę .
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć, wyciałem przy ziemi kilka pokładających się pędów z przekwitłymi kwiatostanami hortensji ogrodowej - czy roślina wypuści na ich miejsce nowe jeszcze w tym roku ? Wszak do połowy października jest jeszcze trochę czasu 

Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Ale masz już przebarwione na różowo a u mnie białe jeszcze...tylko bouqet zzieleniał i nikko mocniejszy niebieski przyodział....jesień już czuć w powietrzu...
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
- slotys
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
Madziu myślę ,że bukietowe szybciutko wybarwiły się , ponieważ mają dużo słoneczka. Właściwie w ogóle przez cały dzień nie mają cienia. Sama jestem zdziwiona ,że tak dobrze radzą sobie na "patelni". Oczywiście picia mają do woli.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Re: Hortensje - wspomnienia lata
Witam wszystkich w tym wątku.
Co może być przyczyną nieładnego przebarwiania się Grandiflory? Zamiast stawać się coraz bardziej różowo-purpurowa, robi sie z niej szara myszka...
Co może być przyczyną nieładnego przebarwiania się Grandiflory? Zamiast stawać się coraz bardziej różowo-purpurowa, robi sie z niej szara myszka...
Pozdrawiam. Ania
Re: Hortensje - wspomnienia lata
Grandiflora przebarwia się na taki szaro zielony z lekkim różowym rumieńcem.Na wyraźnie różowo purpurowy przebarwia się Pinky Winky.Mam obie niedaleko siebie (te same warunki glebowe i słoneczne) i o tej porze wyraźnie widać już różnicę.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2013, o 20:37
Witam i w tym wątku,
Mam oczywiście kilka pytań, chociaż hortensje tylko dwie
1. posadziłam anabelkę jako mikrusa na klombie i teraz jest ogromna, wpada mi inne rośliny (kilkunastoletnie iglaki), nie wiedziałam, że ona się tak cudnie rozrośnie, a kwitnie jak marzenie, czy ja tak duży krzak mogę bez ryzyka podzielić i przesadzić???
2. widziałam u kogoś, oczywiście nazwa nieznana, cudną hortensję bukietową, kwiaty to gęste (!) długie kiście, białe i w miarę "dojrzewania" przebarwiają się na czerwono ale nie cała kiść, tylko stopniowo od łodygi, podobno to odmiana wyhodowana na euro, tak powiedzieli kol. w ogrodnictwie, czego powinnam szukać???
3. moja hortensja ogrodowa nie kwitnie już od 4 lat, ale jest taką cudną zieloną kulą, że dałam jej jeszcze rok czasu, ale może jednak pogadam z nią o sekatorze i kompostowniku
Mam oczywiście kilka pytań, chociaż hortensje tylko dwie

1. posadziłam anabelkę jako mikrusa na klombie i teraz jest ogromna, wpada mi inne rośliny (kilkunastoletnie iglaki), nie wiedziałam, że ona się tak cudnie rozrośnie, a kwitnie jak marzenie, czy ja tak duży krzak mogę bez ryzyka podzielić i przesadzić???
2. widziałam u kogoś, oczywiście nazwa nieznana, cudną hortensję bukietową, kwiaty to gęste (!) długie kiście, białe i w miarę "dojrzewania" przebarwiają się na czerwono ale nie cała kiść, tylko stopniowo od łodygi, podobno to odmiana wyhodowana na euro, tak powiedzieli kol. w ogrodnictwie, czego powinnam szukać???
3. moja hortensja ogrodowa nie kwitnie już od 4 lat, ale jest taką cudną zieloną kulą, że dałam jej jeszcze rok czasu, ale może jednak pogadam z nią o sekatorze i kompostowniku

- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Jeśli chodzi o hortensję ogrodową to na wiosnę nie przycinaj jej zbyt mocno , wystarczy wyciąć przemarznięte końcówki i suche gałązki. Ona kwitnie na pędach które wyrosły w poprzednim roku.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2013, o 20:37
tak, wiem że na drugorocznych, tylko u mnie wymarza na Kaszubach, a ja nie bardzo mam ją jak zabezpieczyć, bo ostatni raz jadę w X czyli na okrycie za wcześnie a potem na wiosnę na przełomie IV/V czyli za późno, że zdjąć otuliny (więc nie okrywam wcale)Jolek pisze:Jeśli chodzi o hortensję ogrodową to na wiosnę nie przycinaj jej zbyt mocno , wystarczy wyciąć przemarznięte końcówki i suche gałązki. Ona kwitnie na pędach które wyrosły w poprzednim roku.
-- 2 wrz 2013, o 21:36 --
Zbyszku, dzięki, ale właśnie nie mogę znaleźć przez google...
to nie ta, którą pokazałeś, bo najpierw kiście się całkowicie rozwijają i są całe białe, jakby tak miało być zawsze a potem jak przekwita to przebarwiają się stopniowo od strony łodygi na czerwono, ja widziałam w fazie niemal flagi, górna część kiści biała a dolna czerwona, cudo na pewno taką na wiosnę zakupię, ale to ogrodnictwo to kawał drogi, temu chciałam ściągnąć przez neta

- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
z opisu(flaga) pasuje tylko Pinky Winky, mam 3 krzaczki każdy wybarwia się trochę inaczej ale flaga tylko u nich występuje - raz wyraźna raz mniej, może się mylę ale u innych tego nie widziałem a mam ich sporo (prawie 30odmian)liliowce pisze:..
to nie ta, którą pokazałeś, bo najpierw kiście się całkowicie rozwijają i są całe białe, jakby tak miało być zawsze a potem jak przekwita to przebarwiają się stopniowo od strony łodygi na czerwono, ja widziałam w fazie niemal flagi, górna część kiści biała a dolna czerwona, cudo na pewno taką na wiosnę zakupię, ..