Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

Na kwaśnych to szczaw najpewniej :) U mnie tego od groma...a korzenie w ubiegłym roku sięgały ponad metr ;:223
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lojka63

Tu jest wszystko od a do z http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e&start=98

Ja już nie mam nic do dodania.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

No dobra dziękuję ale przyznaj że nie masz już do mnie cierpliwości. :;230 :wit
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Pomoro przeczytałam już wszystko wiem i tak zrobię ale rozbroiło mnie pytanie Romaszki" gdzie sadzić" to był żart jak ją znam :;230 jeszcze raz dziękuję i miłego dzionka. ;:138
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

jode22 pisze:Posiać fasolę. Jak zbierzesz plony to nie wyrywać, tylko uciąć przy ziemi, a potem posiać poplon ale z innego rodzaju.
a coś zamiast fasoli? Czytałam tu na forum że i fasolę i paprykę lubi przędziorek atakować, a ta będzie rosła 2-3m dalej :roll: No chyba że w przypadku ostrych to się ich nic nie tyka :lol:
Ania
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie wiem jak przędziorek ale mnie w ub roku zaatakowała paprykę mszyca. I doiła równo i tą słodka i tą ostrą.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

jode22 pisze:Posiać fasolę. Jak zbierzesz plony to nie wyrywać, tylko uciąć przy ziemi, a potem posiać poplon ale z innego rodzaju.
Jode .dlaczego nie wyrywać krzaków tylko uciąć ?
Asia
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

To pewnie chodzi o brodawki na korzeniach bobowatych, które są w różnym stopniu wypełnione azotem. Pozostawione w glebie oddają azot.

Ja rok temu miałam tak zrobić, wyczytałam wcześniej, aby właśnie bobowate wyciąć przy ziemi, a korzenie w środku ziemi zostawić. A gdzie tam, z zapędu powyrywałam wszystko, wrzuciłam na kompost i dopiero mi się po kilku dniach przypomniało, że miałam przeciez nie wyrywać ;:124
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

No tak myślałam .Przypomniało mi się to ze szkoły ,że to o to chodzi ,ale chciałam sie upewnic
Asia
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37

Post »

Witajcie
Chcę zakupić ziemię do warzywniaka, bo moja jest marnej jakości.
Zastanawiam się jaka głębokość jest potrzebna żeby posadzić np: buraki, rzodkiewkę, marchew, pietruszkę...a jaka żeby posadzić sałatę albo fasolkę szparagową?
Myślicie że 20 cm starczy?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

beti_h nie wiem jak dużo i jakiej jakości ziemię chcesz kupić, ale ja bym Ci poradziła kupić ziemię z Biedronki 'Gardenic uniwersalna do kwiatów' i użyć do nawożenia rzędowego. Kupiłam worek z ciekawości, bo ten torf wysoki w składzie mnie zaintrygował i podłoże jest suuuper jakości. Nie wiadomo czy rzeczywiście ma 1,2 kg/m3 nawozu hydrocomplexu w składzie tak jak producent zapewnia, ale nawet jak będzie mniej to najwyżej trochę uzupełnisz nawozami w trakcie wegetacji. Nie wiem oczywiście czy Ci się to opłaci, bo ja widziałam worki tylko 20l, wg mnie w bardzo atrakcyjnej cenie.
O nawożeniu rzędowym jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51630
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

beti_h, nie wiem skąd jesteś i jakie masz wokół możliwości no i ile tej ziemi chcesz. Wpisz sobie w google ziemia ogrodnicza sprzedaż a ukaże ci się sporo ogłoszeń. Ziemia sprzedawana jest też na All..gro. Na wywrotki jest taniej, ale samochód musi mieć miejsce żeby wjechać i obrócić wywrotką. Można też w workach. W zeszłym roku kupiłam w workach 50l, z kosztem dowozu po 3,5 zł :uszy . Obliczyłam sobie tak, żeby dało to warstwę 7 cm. i już widziałam dużą poprawę.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p

Post »

Witaj Moniko.
Dziękuję ale nie do końca o to mi chodziło ;)
Chcę zakupić dwie wywrotki ziemi ( ma to być jakiś torf z możliwością pomieszania z przekompostowanym obornikiem )
I wiem jedno! Wszystko będzie lepsze niż moja rodzima glaba... Kl VI
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

No tak ja o warzywniaczku a ty o warzywniaku :D

Ale powiem Ci, że moją bardzo słabą glebę (b. przepuszczalna, kwaśna) bardzo porawiła hałada obornika końskiego, w tym roku jadę na zmineralizowanym, w przyszłym roku znowu świeża hałda. Już teraz wiem jak to g. potraktować :D http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168 Nie planuję na razie innego wzbogacania, tylko będę musiała badania gleby w końcu zrobić.

Ciekawa jestem jak Ty chcesz zrobić? jaką masz ziemię?
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p

Post »

Jode22 - u mnie wywrotka wjedzie bez problemu ...a potrzebuję tak ze dwie ;)

Moniko- zamierzam pójść na tzw łatwiznę ;)
Jakiś czas temu poruszałam ten temat i byłam zdecydowana za radą forumowicz na nawożenie rzędowe gotowym podłożem. Niestety siadł mi kręgosłup i w tym sezonie nie jestem w stanie wbić ani pół łopaty....a gleba u mnie naprawdę beznadziejna...
Po 1. Przez kilkanaście / kilkadziesiąt lat nikt nic tam nie robił...a w około dęby i ich liście gniły tam latami...i pamietam, że właśnie forumowicz mówił, iż przez te garbniki z liści nic nie chce rosnąć...
Po 2. Gleba jest tak twarda, że żeby cokolwiek skopać to trzeba naprawdę siłą skoczyć na łopatę, żeby ją w ogóle wbić w podłoże.
Po 3. Wystarczy troszkę deszczu i skopany kawałek robi się na powrót jak beton...

Jak idziesz do lasu i widzisz taką ubitą drogę po której mogą jeździć auta, to jest to właśnie obraz mojej gleby ;)

A chcę zrobić tak:
Sąsiad rolnik, który ma krowy i od lat zajmuje się warzywniakiem zaproponował mi w bardzo dobrej cenie ziemię na której i on z powodzeniem sadzi warzywka. Mówił, ze może mi odrazu wymieszać ziemię z obornikiem ( choć nie wiem, bo np pod marchew podobnie niedobrze...aczkolwiek w/w Sasiad rolnik twierdzi, że on tak robi od zawsze ;) )

W każdym razie wzięłabym od niego dwie wywrotki i mąż zrobiłby mi z niej takie wyższe grzadki...po prostu dalibyśmy tą ziemię na tą naszą skorupę...tak sobie to wymyśliłam :lol:

I stąd moje pytanie: czy starczy np 20 cm
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”