Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Na kwaśnych to szczaw najpewniej
U mnie tego od groma...a korzenie w ubiegłym roku sięgały ponad metr 
lojka63
Tu jest wszystko od a do z http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e&start=98
Ja już nie mam nic do dodania.
Tu jest wszystko od a do z http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e&start=98
Ja już nie mam nic do dodania.
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
No dobra dziękuję ale przyznaj że nie masz już do mnie cierpliwości.

- lojka 63

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Pomoro przeczytałam już wszystko wiem i tak zrobię ale rozbroiło mnie pytanie Romaszki" gdzie sadzić" to był żart jak ją znam
jeszcze raz dziękuję i miłego dzionka. 
- Hekate
- 200p

- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
a coś zamiast fasoli? Czytałam tu na forum że i fasolę i paprykę lubi przędziorek atakować, a ta będzie rosła 2-3m dalejjode22 pisze:Posiać fasolę. Jak zbierzesz plony to nie wyrywać, tylko uciąć przy ziemi, a potem posiać poplon ale z innego rodzaju.
Ania
Nie wiem jak przędziorek ale mnie w ub roku zaatakowała paprykę mszyca. I doiła równo i tą słodka i tą ostrą.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jode .dlaczego nie wyrywać krzaków tylko uciąć ?jode22 pisze:Posiać fasolę. Jak zbierzesz plony to nie wyrywać, tylko uciąć przy ziemi, a potem posiać poplon ale z innego rodzaju.
Asia
To pewnie chodzi o brodawki na korzeniach bobowatych, które są w różnym stopniu wypełnione azotem. Pozostawione w glebie oddają azot.
Ja rok temu miałam tak zrobić, wyczytałam wcześniej, aby właśnie bobowate wyciąć przy ziemi, a korzenie w środku ziemi zostawić. A gdzie tam, z zapędu powyrywałam wszystko, wrzuciłam na kompost i dopiero mi się po kilku dniach przypomniało, że miałam przeciez nie wyrywać
Ja rok temu miałam tak zrobić, wyczytałam wcześniej, aby właśnie bobowate wyciąć przy ziemi, a korzenie w środku ziemi zostawić. A gdzie tam, z zapędu powyrywałam wszystko, wrzuciłam na kompost i dopiero mi się po kilku dniach przypomniało, że miałam przeciez nie wyrywać
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No tak myślałam .Przypomniało mi się to ze szkoły ,że to o to chodzi ,ale chciałam sie upewnic
Asia
Asia
- beti_h
- 200p

- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Witajcie
Chcę zakupić ziemię do warzywniaka, bo moja jest marnej jakości.
Zastanawiam się jaka głębokość jest potrzebna żeby posadzić np: buraki, rzodkiewkę, marchew, pietruszkę...a jaka żeby posadzić sałatę albo fasolkę szparagową?
Myślicie że 20 cm starczy?
Chcę zakupić ziemię do warzywniaka, bo moja jest marnej jakości.
Zastanawiam się jaka głębokość jest potrzebna żeby posadzić np: buraki, rzodkiewkę, marchew, pietruszkę...a jaka żeby posadzić sałatę albo fasolkę szparagową?
Myślicie że 20 cm starczy?
beti_h nie wiem jak dużo i jakiej jakości ziemię chcesz kupić, ale ja bym Ci poradziła kupić ziemię z Biedronki 'Gardenic uniwersalna do kwiatów' i użyć do nawożenia rzędowego. Kupiłam worek z ciekawości, bo ten torf wysoki w składzie mnie zaintrygował i podłoże jest suuuper jakości. Nie wiadomo czy rzeczywiście ma 1,2 kg/m3 nawozu hydrocomplexu w składzie tak jak producent zapewnia, ale nawet jak będzie mniej to najwyżej trochę uzupełnisz nawozami w trakcie wegetacji. Nie wiem oczywiście czy Ci się to opłaci, bo ja widziałam worki tylko 20l, wg mnie w bardzo atrakcyjnej cenie.
O nawożeniu rzędowym jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51630
O nawożeniu rzędowym jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51630
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
beti_h, nie wiem skąd jesteś i jakie masz wokół możliwości no i ile tej ziemi chcesz. Wpisz sobie w google ziemia ogrodnicza sprzedaż a ukaże ci się sporo ogłoszeń. Ziemia sprzedawana jest też na All..gro. Na wywrotki jest taniej, ale samochód musi mieć miejsce żeby wjechać i obrócić wywrotką. Można też w workach. W zeszłym roku kupiłam w workach 50l, z kosztem dowozu po 3,5 zł
. Obliczyłam sobie tak, żeby dało to warstwę 7 cm. i już widziałam dużą poprawę.
- beti_h
- 200p

Witaj Moniko.
Dziękuję ale nie do końca o to mi chodziło ;)
Chcę zakupić dwie wywrotki ziemi ( ma to być jakiś torf z możliwością pomieszania z przekompostowanym obornikiem )
I wiem jedno! Wszystko będzie lepsze niż moja rodzima glaba... Kl VI
Dziękuję ale nie do końca o to mi chodziło ;)
Chcę zakupić dwie wywrotki ziemi ( ma to być jakiś torf z możliwością pomieszania z przekompostowanym obornikiem )
I wiem jedno! Wszystko będzie lepsze niż moja rodzima glaba... Kl VI
No tak ja o warzywniaczku a ty o warzywniaku
Ale powiem Ci, że moją bardzo słabą glebę (b. przepuszczalna, kwaśna) bardzo porawiła hałada obornika końskiego, w tym roku jadę na zmineralizowanym, w przyszłym roku znowu świeża hałda. Już teraz wiem jak to g. potraktować
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=168 Nie planuję na razie innego wzbogacania, tylko będę musiała badania gleby w końcu zrobić.
Ciekawa jestem jak Ty chcesz zrobić? jaką masz ziemię?
Ale powiem Ci, że moją bardzo słabą glebę (b. przepuszczalna, kwaśna) bardzo porawiła hałada obornika końskiego, w tym roku jadę na zmineralizowanym, w przyszłym roku znowu świeża hałda. Już teraz wiem jak to g. potraktować
Ciekawa jestem jak Ty chcesz zrobić? jaką masz ziemię?
- beti_h
- 200p

Jode22 - u mnie wywrotka wjedzie bez problemu ...a potrzebuję tak ze dwie ;)
Moniko- zamierzam pójść na tzw łatwiznę ;)
Jakiś czas temu poruszałam ten temat i byłam zdecydowana za radą forumowicz na nawożenie rzędowe gotowym podłożem. Niestety siadł mi kręgosłup i w tym sezonie nie jestem w stanie wbić ani pół łopaty....a gleba u mnie naprawdę beznadziejna...
Po 1. Przez kilkanaście / kilkadziesiąt lat nikt nic tam nie robił...a w około dęby i ich liście gniły tam latami...i pamietam, że właśnie forumowicz mówił, iż przez te garbniki z liści nic nie chce rosnąć...
Po 2. Gleba jest tak twarda, że żeby cokolwiek skopać to trzeba naprawdę siłą skoczyć na łopatę, żeby ją w ogóle wbić w podłoże.
Po 3. Wystarczy troszkę deszczu i skopany kawałek robi się na powrót jak beton...
Jak idziesz do lasu i widzisz taką ubitą drogę po której mogą jeździć auta, to jest to właśnie obraz mojej gleby ;)
A chcę zrobić tak:
Sąsiad rolnik, który ma krowy i od lat zajmuje się warzywniakiem zaproponował mi w bardzo dobrej cenie ziemię na której i on z powodzeniem sadzi warzywka. Mówił, ze może mi odrazu wymieszać ziemię z obornikiem ( choć nie wiem, bo np pod marchew podobnie niedobrze...aczkolwiek w/w Sasiad rolnik twierdzi, że on tak robi od zawsze ;) )
W każdym razie wzięłabym od niego dwie wywrotki i mąż zrobiłby mi z niej takie wyższe grzadki...po prostu dalibyśmy tą ziemię na tą naszą skorupę...tak sobie to wymyśliłam
I stąd moje pytanie: czy starczy np 20 cm
Moniko- zamierzam pójść na tzw łatwiznę ;)
Jakiś czas temu poruszałam ten temat i byłam zdecydowana za radą forumowicz na nawożenie rzędowe gotowym podłożem. Niestety siadł mi kręgosłup i w tym sezonie nie jestem w stanie wbić ani pół łopaty....a gleba u mnie naprawdę beznadziejna...
Po 1. Przez kilkanaście / kilkadziesiąt lat nikt nic tam nie robił...a w około dęby i ich liście gniły tam latami...i pamietam, że właśnie forumowicz mówił, iż przez te garbniki z liści nic nie chce rosnąć...
Po 2. Gleba jest tak twarda, że żeby cokolwiek skopać to trzeba naprawdę siłą skoczyć na łopatę, żeby ją w ogóle wbić w podłoże.
Po 3. Wystarczy troszkę deszczu i skopany kawałek robi się na powrót jak beton...
Jak idziesz do lasu i widzisz taką ubitą drogę po której mogą jeździć auta, to jest to właśnie obraz mojej gleby ;)
A chcę zrobić tak:
Sąsiad rolnik, który ma krowy i od lat zajmuje się warzywniakiem zaproponował mi w bardzo dobrej cenie ziemię na której i on z powodzeniem sadzi warzywka. Mówił, ze może mi odrazu wymieszać ziemię z obornikiem ( choć nie wiem, bo np pod marchew podobnie niedobrze...aczkolwiek w/w Sasiad rolnik twierdzi, że on tak robi od zawsze ;) )
W każdym razie wzięłabym od niego dwie wywrotki i mąż zrobiłby mi z niej takie wyższe grzadki...po prostu dalibyśmy tą ziemię na tą naszą skorupę...tak sobie to wymyśliłam
I stąd moje pytanie: czy starczy np 20 cm