Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz.II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatowe rozmaitości Heliofitki cz.II

Post »

Iwonko życzę Ci udanej walki ze wstrętnym "najeźdźcą" :evil:
Masz rację w tym wszystkim szkoda, że to akurat krotonowi się przytrafiło, bo on i bez tego lubi dac w kośc
( u mojej teściowej po przestawieniu w inne miejsce w jedną noc zrzucił połowę liści :shock: ).
Ja nigdy tych robali nie miałam, ale wyczytałam, że podobnie, jak przędziorki pojawiają się, kiedy jest za ciepło i za sucho.
Zwiększenie wilgotności i przeniesienie rośliny w chłodniejsze miejsce ponoc ułatwia z nimi walkę. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Elu znając upodobanie krotonu do wilgoci, postawiłam go w łazience.
Kiedy rodzinka brała prysznic, to on miał saunę, a i pod prysznic miał blisko i co ?!
Wyhodowałam robactwo o którym do tej pory słyszałam tylko w przypowieściach ;:223
Przecież ja nawet nie miałam zielonego pojęcia, jak toto wygląda ;:120
No cóż...człowiek uczy się całe życie :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Iwonka - współczuję ;:108
Ja prawdopodobnie (bo gada nie widziałam a jedynie efekty jego pracy) miałam na skrętnikach... Kupiłam taki preparat - tani nie był - 28zł wydałam ;:223 ale nazwy nie pamiętam, w domu zrobię foto i Ci tu wstawię jakbyś chciała, Pani kwiaciarka mówiła, że to 100% skuteczność i chyba miała rację... skrętniki już mi co prawda przekwitły ale na 2 potem urodziło się jeszcze kilka kwiatków i już bez plamek się obeszło więc.. cokolwiek to było to zostało :pogon przynajmniej tak mi się wydaje...
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga oczywiście, że wklejaj...każda pomoc mile widziana ;:196
Muszę zwalczyć wciornastki, tym bardziej, że coś mi się wydaje, że opanował stojący obok bluszcz ;:155
Dobrze, że w łazience stały tylko dwa kwiatki, bo wydałabym majątek, aby powstrzymać inwazję tego "potwora" ;:214
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochana pryskałam całą roślinkę...lałam go ile wlezie tą woda z octem i walka wygrana .możesz nawet okąpać w misce roślinkę w takiej wodzie jak dasz radę.
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

A ja gł... a myślałam że to to można tylko przywlec z kwiatkiem a tu piszecie że to to może same przytuptać !! Tfu co z a zaraza :evil: Iwonka nie zazdroszczę ale z całego serca życzę wygranej z tym diabelstwem
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, juz zbierałam się na sen ;:41 i nagle mnie olśniło ;:14 , że przecież miałam pokazać co za magiczny preparat na dziady kupiłam, jak coś to jutro możesz ;:65 do sklepu... o ile zechcesz wydać tyle kasy oczywiście :wink: , oto Ci on:
Obrazek

to spray, trza wstrząsnąć i na roślinkę popryskać, nawet nie śmierdzi, choć i tak robiłam to na balkonie, pomogło na te dziwne coś na skrętniku jak pisałam i pomogło też na przędziora na hibiskusie :tan (z tyłu na etykiecie pisze, że wciornastki też zwalcza ;:108 ) więc nie odczuwam wydanej kasy, bo na roślinki poszłoby więcej ;:223
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Iwonko to co wkleiła Agnieszka jest skuteczne, wełnowce poszły po jednym psikaniu.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I znowu goszczę u Ciebie, Iwonko ;)

Ten.."oblegany" pojedyńczy kwietnik mi się podoba. Raz skrzydłokwiat, a innym razem dracena... Muszę chyba moją kliwię wyeksmitować... na rzecz...epipremum. Ale co zrobię z wielką draceną na ten czas...

Mroźne zdjęcia - piękne. Porządki w ogrodzie pewnie już zakończone? ( Ja tylko jeszcze róże jutro zakopczykuję i otulę borówki amerykańskie i azalie i...dam odpocząć ogrodowi do...wiosny).

Teraz będziemy się skupiać na parapetach. Eh...wciorniastki, paskudy jedne. Walcz z nimi. Ja bym pryskała chemia + domowe sposoby.
Niestety mając rośliny w domu, zawsze jakiś "nieprosozony gość" może się przybłąkać...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Iwonko ;:196
Szkoda krotona :(
Mam nadzieje że wygrasz wojnę z tym dziadostwem.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonka i jak te gady? wytępione? jak zadziałałaś? opowiadaj ;:65
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani przeczytałam wszystkie Wasze dobre rady ;:196 i uzbrojona po zęby ;:163 zaczęłam walkę z dziadostwem ;:158

Zakupiłam butelkę octu i testuję sposób Patrycji.
Pierwszy efekt...rany boskie, co tak w tym domu śmierdzi :!: ...czyli na ślubnego podziałało :lol:
Zobaczymy, jak będzie ze szkodnikiem :wink:

Aga dziękuję za fotkę środka na wciornastki, mszyce i inne "badziewie" ;:196
O ile mnie nie udało się go dostać, to pewnie niejedna osoba, teraz będzie wiedziała, po jaką sięgnąć broń w razie inwazji :uszy
Niestety pokazany przez Ciebie środek (mimo ceny) miał duże wzięcie i w tej chwili nie mają go na stanie.
Co prawda czekają na dostawę chemii, ale ja nie mam tyle czasu...może za tydzień, może za dwa...dlatego wzięłam to:

Obrazek Obrazek

Plusem jest cena (9 zł) :tan minusem...wolałabym aerozol, bo łatwiejszy w użyciu, ale panie dokładnie napisały mi, co i jak, więc pewnie nie spalę roślin, co niestety zdarzało mi się przy tego typu środkach :oops:

Doniesienia z linii frontu oczywiście jeszcze będą, ale teraz idę zrobić kilka zdjęć moim kwiatkom, cobyście nie myślały, że u mnie nic innego nie ma...oprócz chorego krotona :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzymam kciuki abyś wygrała swą wojnę z robactwem. Wytłucz je skutecznie! ;:14

Swoją drogą takimi środkami nigdy z nimi nie walczyłem choć jestem zaprawionym w boju hodowcą... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku z wielką przyjemnością "posłucham" o twoich sposobach walki z wciornastkami ;:108
Najchętniej o tych skutecznych ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim "lekiem na całe zło" szkodnikowe jest pięknie pachnący Bi58. :wink:
Systemik - czyli roślina bierze w soki to co w doniczkę wlejesz i co usiądzie na korzeniu, koprusie czy liściu pada po spożyciu. :)

Niestety do domowych roślin nie bardzo to dobre jakkolwiek skuteczne ze względu na specyficzny zapach.
Z w. wym. względów ja w domu do roślin stosuję preparat polecany przez Agę którego fotkę dała Ci na poprzedniej stronie. Też skutkuje nie najgorzej chociaż niestety nie tak doskonale.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”