Mój ogród dopiero powstaje
Re: Mój ogród dopiero powstaje
Przepraszam ale chwilowo jestem bez internetu- więc tylko w sprawie szkółki- chodziło mi o http://www.bielicki.com.pl/
Tamaryszku, Tajeczko dziękuję za odwiedziny
Tamaryszku, Tajeczko dziękuję za odwiedziny
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu właśnie poszukuję wrzosów czy ta szkółka to gdzieś blisko? 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Aniu to zależy od którego miejsca 'mierzyć'. Od Warszawy niecałe 60 km, od Płońska ok 20. Na stronie internetowej którą podałam wcześniej jest mapa.Lady-r pisze:... czy ta szkółka to gdzieś blisko?
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Czyli ode mnie jakieś 56 km to się wybiorę. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
Przepraszam, że z takim opóźnieniem odpowiadam na wcześniejsze posty ale ze względu na zmianę operatora byłam chwilowo pozbawiona internetu.
Tamaryszku bardzo dziękuję za wizytę u mnie. I dziękuję za miłe słowa.
Ale nie wyobrażam sobie życia w mieście.
Co do jaśminu przycinałam nisko prawie przy ziemi, tak żeby gałęzie nie były starsze niż dwu letnie. W tym roku nie cięłam i niestety widać 'efekty'. Co do gnojówki z pokrzyw to oczywiście masz rację- muszę wrócić do tego. Co do podmokłego terenu u mnie to zdecydowałam się na częściowe podniesienie terenu. Co z resztą zobaczymy. Co do szkółki o którą pytasz- dane wyżej.
Tajeczko
oczywiście macie rację że najlepiej wykorzystać naturalne warunki- tylko, że wtedy na większości terenu mogły by rosnąć tylko cypryśniki błotne- te dzięki pneumatoforom dały by radę w terenie który kilkanaście tygodni jest bez wody. na razie zdecydowałam się na częściowe podniesienie terenu i tu będę robić nasadzenia. Na terenie najniżej położonym być może po ogrodzeniu działki powstanie staw.
Aniu po rh i wrzosowate zdecydowanie warto
W ostatnią niedzielę miałam okazję podziwiać wystawę ZTŻ.

Moim dzieciakom bardziej podobały się tego typu atrakcje

A to jeden z ogrodowych nabytków- kapturnica niestety nie zapytałam jaka

Tamaryszku bardzo dziękuję za wizytę u mnie. I dziękuję za miłe słowa.

Tamaryszku nawet nie wiesz na jakiej głębokiej ja mieszkamTamaryszek pisze:...Ja też kiedyś mieszkałam w warszawskich blokach i grzebanie w ziemi nawet nie przechodziło mi przez myśl... Teraz nie wyobrażam sobie mieszkania w Warszawie! Mieszkam na samej granicy miasta, a najchętniej wyniosłabym się na głęboką wieś.

Co do jaśminu przycinałam nisko prawie przy ziemi, tak żeby gałęzie nie były starsze niż dwu letnie. W tym roku nie cięłam i niestety widać 'efekty'. Co do gnojówki z pokrzyw to oczywiście masz rację- muszę wrócić do tego. Co do podmokłego terenu u mnie to zdecydowałam się na częściowe podniesienie terenu. Co z resztą zobaczymy. Co do szkółki o którą pytasz- dane wyżej.
Tajeczko

Właśnie o to chodzi- kawałek też bym chciała mieć, ale nie 80% terenuTajka pisze:Ja chciałabym mieć kawałek takiej ziemi, która by nigdy nie wysychała.

Aniu po rh i wrzosowate zdecydowanie warto

W ostatnią niedzielę miałam okazję podziwiać wystawę ZTŻ.

Moim dzieciakom bardziej podobały się tego typu atrakcje

A to jeden z ogrodowych nabytków- kapturnica niestety nie zapytałam jaka

-
- 1000p
- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aniu Twoja kapturnica to w 90% Sarracenia rubra czyli kapturnica czerwona zjeży tam http://www.owadozery.pl/sarracenia-rubra-a771.html
Igorze jesteś w błędzie, w naszym klimacie kapturnice można jak najbardziej hodować w ogrodzie. Powiem więcej, z sukcesem hoduje się je w Skandynawii
Igorze jesteś w błędzie, w naszym klimacie kapturnice można jak najbardziej hodować w ogrodzie. Powiem więcej, z sukcesem hoduje się je w Skandynawii

Igorze zapewniano mnie że tą kapturnicę można zimować w ogrodzie. Krzysztof potwierdza. Moje dziecko nabyło Muchołówkę- ale to już domowa roślinka. Co do rozplenicy to muszę przyznać, że niezmiennie mnie zachwyca.
Krzysztofie bardzo ci dziękuję za identyfikację.
Mam nadzieję, że uda mi się ją przetrzymać do stworzenia bagienka i jej się u mnie spodoba. 
Krzysztofie bardzo ci dziękuję za identyfikację.

-
- 1000p
- Kontakt:
Problem z kapturnicami polega na tym że do prawidłowego rozwoju potrzebują , jak większość roślin naszego klimaty, zimowego spoczynku. Przez cały rok można je uprawiać w domu w doniczce lecz zima muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki dla odpoczynku, dlatego zimować je trzeba w chłodnym miejscu.anka_ pisze: Mam nadzieję, że uda mi się ją przetrzymać do stworzenia bagienka i jej się u mnie spodoba.
-
- 1000p
- Kontakt:
Aniu zwróć uwagę na to że muchołówki podobnie jak kapturnice wymagają odpowiednich warunków zimowania.anka_ pisze:Moje dziecko nabyło Muchołówkę- ale to już domowa roślinka.

Pomijaj już kwestię tego iż oba gatunki mają bardzo specyficzne wymagania glebowe.
W każdym bądź razie uprzedź swoje dziecko że raczej nie uda mu się tej ślicznej roślinki utrzymać zbyt długo w dobrej formie.

Krzysztofie studiuję uważnie 'owadożerne' stronki i aż mi się styki palą.
A jakby tak tą kapturnicę razem z doniczką wsadzić do dużej donicy z torfem i do oczka
No miałaby imitację bagienka

I tak na koniec jeszcze jedno. Doczytałam się, że 'owadożery' powinny rosnąć w sphagnum. Masz może Krzysztofie jakieś namiary na sprawdzone internetowe zakupy podłoża?

Przekarmienie to chyba jej nie grozi, bo moja pannica uznała, że skoro to roślina owadożerna to ma sobie sama upolować obiad.krzysztof01 pisze:...muchołówka nadmiernie karmiona ginie.

I tak na koniec jeszcze jedno. Doczytałam się, że 'owadożery' powinny rosnąć w sphagnum. Masz może Krzysztofie jakieś namiary na sprawdzone internetowe zakupy podłoża?
-
- 1000p
- Kontakt:
Myślę, że lepiej jednak by było, jeśli już to wkopać tą donicę głęboko w glebę a przed mrozami nakryć stroiszem.anka_ pisze:A jakby tak tą kapturnicę razem z doniczką wsadzić do dużej donicy z torfem i do oczkaNo miałaby imitację bagienka
Nie niestety nie mam, a nawet jeśli już ktoś handluje sphagnum to ceny są powalające gdyż są dostosowane raczej do kogoś kto hoduje owadożery w doniczkach nie w gruncie.anka_ pisze:Doczytałam się, że 'owadożery' powinny rosnąć w sphagnum. Masz może Krzysztofie jakieś namiary na sprawdzone internetowe zakupy podłoża?
A tak nawiasem sphagnum to po naszemu mech torfowiec, resztę sobie dopowiedz

Krzysztofie spróbuję przezimować tak jak radzisz, a na wiosnę jak będzie powstawać bagienko to- jak pozwolisz- zasięgnę szczegółów 'technicznych'.
Moje borówki uznały, że już jesień

Victoria

'Jarzębinowa" stołówka dla ptaków

Ostatnie słoneczne barwy

Delospermie chyba się u mnie spodobało

Rozchodnik

Czosnek skrętolistny zaczyna kwitnąć

Kapturnica czerwona

Moje borówki uznały, że już jesień

Victoria

'Jarzębinowa" stołówka dla ptaków

Ostatnie słoneczne barwy

Delospermie chyba się u mnie spodobało

Rozchodnik

Czosnek skrętolistny zaczyna kwitnąć

Kapturnica czerwona

- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Aniu a czemu Delospermie się nie spodobało? Za mokro ma? Moja pięknie kwitła.
Zimowałaś już? Jeśli nie zabezpiecz w zimie przed nadmierną wilgocią.
Zimowałaś już? Jeśli nie zabezpiecz w zimie przed nadmierną wilgocią.
Joluś
ależ ja napisałam że chyba jej się spodobało
- bo podwoiła już swoją wielkość a i kwitła wcześniej. Na zimę zabezpieczę- dziękuję 
A tak z innej beczki- co jest skutecznego na prosionki- bo prawie wykończyły mi wiązą który czeka w donicy na wsadzenie. Dzisiaj go reanimowałam. Ale to dziadostwo także w innych miejscach widoczne.

A tak z innej beczki- co jest skutecznego na prosionki- bo prawie wykończyły mi wiązą który czeka w donicy na wsadzenie. Dzisiaj go reanimowałam. Ale to dziadostwo także w innych miejscach widoczne.

- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Aniu ze zmęczenia chyba
zaraz spać idę ... tyle kilometrów, a i forum wzywa
Sorry

Sorry