Mój ogród dopiero powstaje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród dopiero powstaje

Post »

Przepraszam ale chwilowo jestem bez internetu- więc tylko w sprawie szkółki- chodziło mi o http://www.bielicki.com.pl/
Tamaryszku, Tajeczko dziękuję za odwiedziny
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu właśnie poszukuję wrzosów czy ta szkółka to gdzieś blisko? :heja
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
anka_
ZBANOWANY

Post »

Lady-r pisze:... czy ta szkółka to gdzieś blisko? :heja
Aniu to zależy od którego miejsca 'mierzyć'. Od Warszawy niecałe 60 km, od Płońska ok 20. Na stronie internetowej którą podałam wcześniej jest mapa.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Czyli ode mnie jakieś 56 km to się wybiorę. :heja
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
anka_
ZBANOWANY

Post »

Przepraszam, że z takim opóźnieniem odpowiadam na wcześniejsze posty ale ze względu na zmianę operatora byłam chwilowo pozbawiona internetu.

Tamaryszku bardzo dziękuję za wizytę u mnie. I dziękuję za miłe słowa. ;:196
Tamaryszek pisze:...Ja też kiedyś mieszkałam w warszawskich blokach i grzebanie w ziemi nawet nie przechodziło mi przez myśl... Teraz nie wyobrażam sobie mieszkania w Warszawie! Mieszkam na samej granicy miasta, a najchętniej wyniosłabym się na głęboką wieś.
Tamaryszku nawet nie wiesz na jakiej głębokiej ja mieszkam :roll: :lol: Ale nie wyobrażam sobie życia w mieście.
Co do jaśminu przycinałam nisko prawie przy ziemi, tak żeby gałęzie nie były starsze niż dwu letnie. W tym roku nie cięłam i niestety widać 'efekty'. Co do gnojówki z pokrzyw to oczywiście masz rację- muszę wrócić do tego. Co do podmokłego terenu u mnie to zdecydowałam się na częściowe podniesienie terenu. Co z resztą zobaczymy. Co do szkółki o którą pytasz- dane wyżej.

Tajeczko :wit oczywiście macie rację że najlepiej wykorzystać naturalne warunki- tylko, że wtedy na większości terenu mogły by rosnąć tylko cypryśniki błotne- te dzięki pneumatoforom dały by radę w terenie który kilkanaście tygodni jest bez wody. na razie zdecydowałam się na częściowe podniesienie terenu i tu będę robić nasadzenia. Na terenie najniżej położonym być może po ogrodzeniu działki powstanie staw.
Tajka pisze:Ja chciałabym mieć kawałek takiej ziemi, która by nigdy nie wysychała. :)
Właśnie o to chodzi- kawałek też bym chciała mieć, ale nie 80% terenu ;:224

Aniu po rh i wrzosowate zdecydowanie warto :D

W ostatnią niedzielę miałam okazję podziwiać wystawę ZTŻ.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moim dzieciakom bardziej podobały się tego typu atrakcje
Obrazek

Obrazek

A to jeden z ogrodowych nabytków- kapturnica niestety nie zapytałam jaka
Obrazek
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Aniu Twoja kapturnica to w 90% Sarracenia rubra czyli kapturnica czerwona zjeży tam http://www.owadozery.pl/sarracenia-rubra-a771.html

Igorze jesteś w błędzie, w naszym klimacie kapturnice można jak najbardziej hodować w ogrodzie. Powiem więcej, z sukcesem hoduje się je w Skandynawii :wink:
anka_
ZBANOWANY

Post »

Igorze zapewniano mnie że tą kapturnicę można zimować w ogrodzie. Krzysztof potwierdza. Moje dziecko nabyło Muchołówkę- ale to już domowa roślinka. Co do rozplenicy to muszę przyznać, że niezmiennie mnie zachwyca.

Krzysztofie bardzo ci dziękuję za identyfikację. ;:180 Mam nadzieję, że uda mi się ją przetrzymać do stworzenia bagienka i jej się u mnie spodoba. :D
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

anka_ pisze: Mam nadzieję, że uda mi się ją przetrzymać do stworzenia bagienka i jej się u mnie spodoba. :D
Problem z kapturnicami polega na tym że do prawidłowego rozwoju potrzebują , jak większość roślin naszego klimaty, zimowego spoczynku. Przez cały rok można je uprawiać w domu w doniczce lecz zima muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki dla odpoczynku, dlatego zimować je trzeba w chłodnym miejscu.
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

anka_ pisze:Moje dziecko nabyło Muchołówkę- ale to już domowa roślinka.
Aniu zwróć uwagę na to że muchołówki podobnie jak kapturnice wymagają odpowiednich warunków zimowania. :roll:
Pomijaj już kwestię tego iż oba gatunki mają bardzo specyficzne wymagania glebowe.
W każdym bądź razie uprzedź swoje dziecko że raczej nie uda mu się tej ślicznej roślinki utrzymać zbyt długo w dobrej formie. :( aha i jeszcze jedna sprawa, muchołówka nadmiernie karmiona ginie.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Krzysztofie studiuję uważnie 'owadożerne' stronki i aż mi się styki palą. :lol: A jakby tak tą kapturnicę razem z doniczką wsadzić do dużej donicy z torfem i do oczka :?: No miałaby imitację bagienka ;:24
krzysztof01 pisze:...muchołówka nadmiernie karmiona ginie.
Przekarmienie to chyba jej nie grozi, bo moja pannica uznała, że skoro to roślina owadożerna to ma sobie sama upolować obiad. :lol:

I tak na koniec jeszcze jedno. Doczytałam się, że 'owadożery' powinny rosnąć w sphagnum. Masz może Krzysztofie jakieś namiary na sprawdzone internetowe zakupy podłoża?
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

anka_ pisze:A jakby tak tą kapturnicę razem z doniczką wsadzić do dużej donicy z torfem i do oczka :?: No miałaby imitację bagienka
Myślę, że lepiej jednak by było, jeśli już to wkopać tą donicę głęboko w glebę a przed mrozami nakryć stroiszem.
anka_ pisze:Doczytałam się, że 'owadożery' powinny rosnąć w sphagnum. Masz może Krzysztofie jakieś namiary na sprawdzone internetowe zakupy podłoża?
Nie niestety nie mam, a nawet jeśli już ktoś handluje sphagnum to ceny są powalające gdyż są dostosowane raczej do kogoś kto hoduje owadożery w doniczkach nie w gruncie.
A tak nawiasem sphagnum to po naszemu mech torfowiec, resztę sobie dopowiedz :wink: przypominam tylko że wszystkie gatunki mchu torfowca są w Polsce pod ochroną.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Krzysztofie spróbuję przezimować tak jak radzisz, a na wiosnę jak będzie powstawać bagienko to- jak pozwolisz- zasięgnę szczegółów 'technicznych'. ;:196

Moje borówki uznały, że już jesień :roll:
Obrazek

Victoria
Obrazek

'Jarzębinowa" stołówka dla ptaków
Obrazek

Ostatnie słoneczne barwy
Obrazek

Obrazek

Delospermie chyba się u mnie spodobało
Obrazek

Rozchodnik
Obrazek

Czosnek skrętolistny zaczyna kwitnąć
Obrazek

Kapturnica czerwona
Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Aniu a czemu Delospermie się nie spodobało? Za mokro ma? Moja pięknie kwitła.
Zimowałaś już? Jeśli nie zabezpiecz w zimie przed nadmierną wilgocią.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Joluś :wit ależ ja napisałam że chyba jej się spodobało :roll: - bo podwoiła już swoją wielkość a i kwitła wcześniej. Na zimę zabezpieczę- dziękuję ;:196

A tak z innej beczki- co jest skutecznego na prosionki- bo prawie wykończyły mi wiązą który czeka w donicy na wsadzenie. Dzisiaj go reanimowałam. Ale to dziadostwo także w innych miejscach widoczne. :pogon
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Aniu ze zmęczenia chyba :oops: zaraz spać idę ... tyle kilometrów, a i forum wzywa :;230
Sorry ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”