Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Dziękuję za odpowiedz. Podejrzewam, ze drzewo na wyrośnie ogromne, bo ta, która rośnie w mojej okolicy ma ze 200 lat i pewnie ze 20 m wysokości. Rekord jakiś :)

Pozdrawiam serdecznie
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szlachetne odmiany zwykle rosną mniejsze, poza tym zawsze je mrozy ograniczą i raczej 200 lat nie dożyją... Chociaż Dobra Szara albo Sobieski to zdarzają się olbrzymy :D
Sąsiadka ma Berę Hardego kilkunastometrowej wysokości, jakieś 40 lat - ale Hardego nikt nie poleca szczepić na gruszy :lol:
:wit
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Rossynant jak chcesz to ci zrazów z okolicy natnę, będziesz miał do zaszczepienia szpalerek wzdłuż drogi;) pełen wachlarz. Jak idę na spacer z psem to z 15 mijam, każda inna.
Rossynant

Post »

A jak każda inna to nie wiadomo czy dziki oryginał ;) Miła propozycja, ale raczej przydałyby się nasiona, na podkładki. Na szczęście znam ewidentnie dziką - po kolcach ją poznacie :lol: - trzeba będzie się po owocki wybrać, póki jeszcze jest.
Szpalerek wzdłuż drogi ryzykowna rzecz; znowu rozważam inaczej drogę wytyczyć. Co parę lat coraz to nowe wymogi - było 4 m, teraz 5, a gdzieś słyszę że 8 - a to przecież na przyszłość ma się nadawać...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rossynant pisze:A jak każda inna to nie wiadomo czy dziki oryginał ;)
Może inaczej: kolczaste wszystkie i owoce kulki, tylko rozmiar kulek i zagęszczenie albo owocowanie różne tzn termin;)
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

Jak w tym roku się zabrać do szczepienia przez stosowanie???Przy tych zimowych ,,upałach"... :roll:
Zbieram się w tym tygodniu, może w przyszłym zrobić kilka jabłonek.
kolekcjoner smaków
Rossynant

Post »

Można zabezpieczyć założone zrazy przed mrozem torebką foliową.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok mam PILNA sprawę. Właśnie się okazało że moją jedyną czereśnię zimującą bez problemu, śliczne 4 letnie drzewko które miało właśnie owocować białymi czeresniami wpierniczył karczownik:> Pięknie ociosany kołek :<<<<< Czy ja ją dam radę przeszczepić na coś? Na co mogę ją zaszczepi, może być dzika wiśnia czy musi być czereśnia? Jeśli tak to muszę do sklepu..:/ Na górze puściła trochę gumy, to mnie zdziwiło i poszłam ją pacnąć no i jak pacnęłam tak wypacałam... poratujcie jakąś radą, czy to już jest całkiem na przemiał?:<
Rossynant

Post »

Ojej, wyrazy współczucia :cry:
Można na wiśniach, ale różnie bywa ze zrostem, może i od odmian zależy. Z mego ograniczonego doświadczenia - na wiśni (sokówce dzikiej) przyjmowało się 2x mniej niz na czereśni (chyba ptasiej), ale przyjmowało się :) Dodam że kiepskimi często zrazami szczepiłem. Nawet gdyby coś, to przecież materiału na zrazy masz dość.
Lepsze długie zrazy, ponad 5 oczek, mogą być 'z czubkiem' a nawet dwuletnie - IMHO.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzikich wiśni dostatek:/ materiału tez.. Jeszcze się tylko zastanawiam, wypadało by taką wisienkę chyba w doniczkę i do chłodu prawda? od góry ewentualnie woreczek foliowy żeby nie obeschło :/ Ech. Odwilż niby to coś się wyryje łopatą:/
Chyba się w tchórzofretkę zaopatrzę i ją zdrowo zdziczę.:/
Rossynant

Post »

Te wisienki to po okolicy do wykopania? bo wartoby z dużą ilością korzeni... Najbardziej padały mi zrazy jak akurat sucho się zrobiło. Musiałyby zatem spore być doniczki ;) To by raczej zadołować w piwnicy, szopie czy osłoniętym czymś - i faktycznie można naszczepić wtedy od razu, bo szczepić w polu może i ryzyko, jeszcze mróz może być... albo przechować zrazy do przedwiośnia, a wisienki posadzić w ogrodzie teraz?.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wisienki to mi się same sieją bo mam parę takich dzikich, ładnie wyglądają wiosną. Więc jak pójdę z łopatką za dom to coś tam się wyryje.. Ja się właśnie boję że jak zraz dam za duży to on mi zaschnie, to chyba główny problem u mnie przy szczepieniu. Najlepiej mi się takie 3 oczkowe przyjmowały, z jabłoni. Z czego jedno oczko na straty na wejściu.. Ale jak z czereśniami nie mam pojęcia:/ Spróbuję bo to jedyne drzewko jakie mi tu nie odchorowało niczego z czereśni.. Jeszcze mam jedną czerechę która tez się dobrze trzyma, no ale to już w połowie wiśnia niby.
Rossynant

Post »

Z czereśniami po prostu trudniej. Przez stosowanie, długie cięcie, równa średnica, mocno związać. Jeśli zraz obcięty na czubku to koniecznie zasmarować. Raczej bym założył na wisienki bez ich wykopywania. Można torebkę forliowa założyć (ja nie stosowałem, ale popularna metoda, od wysychania chroni.
airstrike245
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2012, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam mam chec zacząc przeszepianie i chciałbym sie zapytac czy mozna czeresnie wszczepic w sliwke ?
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

To się raczej nie uda, nawet jeśliby się zrosło to tempo wzrostu nie to samo. Szczególnie jeśli zaczynasz to lepiej poszczep na ptasiej bo przy innych kombinacjach możesz się szybko zniechęcić.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”