Moje oczko w głowie cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje oczko w głowie cz. 8

Post »

Tereniu teraz akuratnie nie mam żadnej rośliny okrytej folią bąbelkową lecz to proste.Kawałek składam na pół jakby to był worek i owijam wszystkie patyczki związuję drutem czy sznurkiem żeby folia się nie rozleciała .Oczywiście na dole folię przysypuję ziemią ,żeby patyczki miały cieplutko .Teraz owinęłam taką folią doniczkę z patyczkami wawrzynka i stoi sobie obok mamy .Tereniu ja dziennie mnóstwo ich zbijam co najmniej 10 szt tyle ich jest .Teraz dobierają się do liści tulipanów ,hiacyntów czy młodych listków chryzantemowych .Jednak wytoczyłam im wojnę nie ma zmiłuj się :pogon .Śliczna miodunka już widziałam ja u Ewci [Ewakora]
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ale piękne narcyze ;:oj Tez co prawda posiadam, ale jeszcze nie w takich cudnych kępach...
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Tereniu, a jak zdrówko?, jak zabiegi? miodunki śliczne, mam białą, czerwoną i tą plamistą, miałam też z niebieskimi cudnymi kwiatami, ale przepadła mi, nie wiem czemu ;:185
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Was dziewczyny w sobotni poranek ;:4
U mnie nareszcie pada z czego się bardzo cieszę , raz że odpocznę a dwa podleje moje kwiatuszki i nareszcie może ruszą z kopyta :D
Marysiu dziękuje bardzo jesteś kochana ;:167 ;:196
Właśnie przez te wyjazdy trudno cokolwiek zrobić ale został mi jeszcze tylko jeden zabieg i już koniec .
Ciemiernik na pewno się przyjmie , ja muszę swojego przenieść na nową działkę tylko nie wiem kiedy byłby najlepszy czas ??
Dziękuję Ci bardzo i ja Tobie zdrówka życzę ;:196
Jadziu dzięki za instrukcję ;:196 na pewno wypróbuję czy teraz też tak sadzonkujesz ??
Na razie u mnie tylko kilka ślimaków zabiłam i teraz nie widzę ale boję się co będzie po tym deszczu - na pewno rusza na żer .
Dziękuję w imieniu miodunki , jak się rozrośnie chętnie się podzielę ;:108
Małgosiu ja narcyze dosadzam i dosadzam bo mi się bardzo podobają ;:167 Twoje też się na pewno rozrosną ;:108
Iwonko zdrówko zamiast lepiej to gorzej , nawet dodatkowe zabiegi dziewczyny mi dołożyły ale nie widzę poprawy w poniedziałek ostatni zabieg i muszę znowu iść do lekarza może coś zaradzi :D
Ja mam miodunkę plamistą i ta czerwoną jesienią dostałam od Marysi i nawet nie myślałam że się przyjęła a ona tak ładnie zakwitła - widać że dana z serca ;:167
Zdjęć nie ma bo tak się wczoraj zajęłam pracą że się ciemno zrobiło i nie dało się zrobić a dzisiaj też nie będzie bo leje , chociaż jadę zajrzeć na działkę co tam słychać .
Miłego dnia życzę wszystkim odwiedzającym mój watek .
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Też się zachwyciłam narcyzami.Duże kępki.
U mnie chyba za słaba ziemia dla nich.Muszę pomyśleć o nawożeniu w ogrodzie.Najchętniej bym coś od m. podkradła z nawozów,tylko pojęcia nie mam,jaki powinien być skład nawozów do roślin kwitnących :oops:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu ;:196 oczywiście ,ze możesz teraz tak samo zrobić tylko sadzonkę pozostawić w cieniu ,żeby się nie zaparzyła .Za sadzonkę miodunki dziękuję ;:168 lecz to następna roślina którą uwielbiają ślimaki. Zauważyłam ,że miodunki dobrze rosną w wilgotnym kąciku, a u mnie takich nie ma ;:224 Przekochane zdrowie i jeśli zacznie szwankować w sezonie to przerąbane ;:174 Ja jakoś tam się trzymam i staram się nie przesadzać z robotami.Niestety deszcz dalej sobie pada fakt ,że nie jest obfity lecz mocno się ochłodziło .Moje rośliny w przenośnym inspekcie włożyłam do grubego kartonu i na dodatek jeszcze okryłam szybami.Zaś z tyłu osłoniłam dodatkowo kartonem .Dobrze ,że taki wielki sobie zostawiłam
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jolu :wit
Zawsze trzeba wspomóc trochę nasze kwiatuszki - na pewno M. ma nawóz wieloskładnikowy , zasil a zobaczysz jak się odwdzięczą ;:108
Najlepszy nawóz to taki co zawiera najwięcej potasu , trochę mniej fosforu i najmniej azotu , dobrze żeby miał jakieś inne składnik ale to śladowe ilości .
Jadziu ;:196 ja u Ciebie a Ty u mnie - podziwiałam Twoje piękne kwiatuszki a kokorycz śliczna ;:333
Ja mam wilgotne miejsce i tam posadziłam ta miodunkę tylko żeby się nie dobrały do niej te obskurne ślimory .
U mnie tez pada ale ja się cieszę bo może reszta roślinek się w końcu pokaże ;:108 a jak chryzantemy ??? moje coś tam zaczynają wypuszczać , zobaczymy po tym deszczu . Moje roślinki dalej kiszą się w domu bo boję się wynieść na zewnątrz , gdybym była na miejscu to co innego w każdej chwili wieczorem można dodatkowo okryć albo przenieść , trudno muszę się męczyć i one też :wink:
Musze sprawić sobie taką szklarenkę przenośną albo nawet dwie , tylko nigdzie ich nie widzę :(
A jaki to przenośny inspekt sobie zrobiłaś czy kupiłaś ?? może i ja coś takiego odgapie ???? możesz pokazać jak wygląda ??
Z nudów muszę coś jeszcze wysiać :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu to ta szklarenka-inspekt przenośna którą u siebie pokazałam .Stoi na podeście altanki, a zimę spędza w środku .Jednak zimą niczego tam nie zostawiam.Chryzantem na razie nie widać lecz liczę na to ,ze jeszcze się pokażą.W domu wychodzą ogórki i astry a także sałata [znów ślimakolubna] i pomidorowe koraliki. U mnie jest więcej tych muszelkowych dopiero potem pokazują się pomrowy .Jedne i drugie roślinożerne, a za ogródkiem jest tyle nieużytków to dlaczego tam się nie osiedlą ;:224 Dzisiaj rano winniczek przyczaił się na miodunce pstrej i delektował się nią :evil:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tereniu ja ciemierniki dzielę i przesadzam w czerwcu tzn po kwitnieniu odbudowują masę liściową i potem można przesadzić. Najlepiej z dużą bryłą korzeniową ;:215 Jak dzielę to wsadzam do doniczek i znowu puszczają młode liście i to jest oznaka że się przyjęły :D
Poprawa po zabiegach podobno jest po jakimś czasie. Tak mi mówiły panie w sanatorium, że po powrocie za około 2 tygodnie powinna być poprawa. Czego i Tobie życzę ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj,Tereniu ;:196
Cieszę się, że kończysz zabiegi. :tan Po nich na pewno poczujesz się lepiej, a to da Ci porządnego powera do ogrodowej działalności. ;:138
U mnie deszczu nie ma, ale słońca też nie. ;:222 Jest taki ni pies, ni wydra ..... a zimno i nieprzyjemnie na dworze. ;:145
Chciałabym deszczu, bo już ziemia przesuszona, ale mogę sobie chcieć. ;:7 ;:7
Na jutro zapowiadają u nas deszcz ciągły, ale ja już nie wierzę, bo co dzień tak mówią, a nie pada. ;:124
Pozdrawiam cieplusieńko. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och Tereniu te zabiegi nie zawsze pomagają, u mnie było podobnie niestety ;:108 a ciemiernika przenosiłam właśnie na swoją działkę i widzę, że dobrze się trzyma, a był kwitnący, nic mu się nie stało :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w ten pochmurny deszczowy dzień , trochę mi się nudzi bo nadziałkę tylko zajrzałam ale za mokro żeby tam wchodzić , więc jeszcze trochę sobie wysiałam bo mam chyba za mało ;:306
Jadziu o taka szklarenke mi chodzi tylko nie wiem gdzie się kupuje bo w sklepach nie widać ;:185
Ja astry wysieję już od razu na działce - chyba nie za wcześnie ??
U mnie też były nieużytki wokoło ale widzę że sąsiadom chyba wstyd i wzięli się za wycinanie chaszczy , może przez to będzie ich mniej :)
Marysiu dzięki za radę odnośnie ciemierników ;:196 to przesadzę w czerwcu ;:108
Wiem że poprawa po jakimś czasie po zabiegach ale mnie bardziej boli teraz i nie pozwala chodzić , to nie wiem co to ?
Witaj Lucynko ;:196
Oby tak było i żebym lepiej się poczuła po tych zabiegach bo na razie jest gorzej .
Lucynko na pewno popada jutro , wczoraj jak czytałam i patrzyłam na prognozę to nie dowierzałam a jednak pada a nawet leje i to cały dzień - równiutko :tan
Życzę Ci w nocy deszczyku a w dzień słoneczka ;:168

a teraz pokażę Wam część moich sieweczek - tylko się nie śmiejcie :)
Obrazek

Iwonko tego też się boję , bo mi się pogorszyło w trakcie zabiegów - chyba że za dużo chodzę na działce :D
Ciemiernika przeniosę , mój też kwitnie i nie wiedziałam kiedy się wsiąść za niego .
Zdrówka Iwonko i miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu ;:oj , ale tego masz ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tereniu koniecznie kup na drugi rok taką szklarenkę domową na co najmniej cztery półki. Jest to dobre rozwiązanie i nie narażasz podłogi na zniszczenie. Nikt się nie będzie śmiał, bo każdy ma swoje co nieco! :;230 Ja na szczęście mam bliżej do wyniesienia i w razie czego mogę wrażliwsze przynieść z tunelu do domu :D
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko to tylko część ;:108 a jeszcze ile do pikowania .
Marysiu ale gdzie kupić taką solidną jak u Was widzę ?? w sklepach nigdzie nie ma albo ja jestem ślepa albo szukam nie tam gdzie trzeba :oops:
Podłogi już podniszczone ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”