Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Jeju jaki wstyd jestem z przywitaniem na 4 stronie. ;:306
Witam w Nowym Roku i życzę dużo zdrówka...
Zaległe zdjęcia nadrobione od razu cieplej na duszy. :tan
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko skoro furtka otwarta, to najwyższy czas zajrzeć do klimatycznego ogrodu. :wit Kolorowo i gościnnie witasz. ;:168 Zwierzaki dobrze się czują wśród kwiatów. Co to za roślina. http://www.fotosik.pl/zdjecie/e4c2d100158097fd Przyłączam się do gratulacji jubileuszowych. ;:196
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ooooo
To ja to zdjęcie przeoczyłam. Lucynko to u Ciebie w gruncie takie celozje grzebieniaste rosną? Ja myślałam, że masz tylko pierzaste. Te grzebieniaste to dla mnie był zawsze kwiatek cieplarniany.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Straszne miałam zaległości w Twoim wątku ( w wielu innych mam nadal), ale już nadrobione ;:138 Jak Wy to robicie, że na wszystko macie czas? I na święta i na goszczenie się, a przede wszystkim na forum? Ja jakoś nie nadążam ;:223

Kleome mam co roku. Kilka lat temu kupiłam nasiona, a teraz sieją się same do gruntu. Nie usuwam na jesieni dojrzałych roślin, czekam aż nasionka pomkną w świat. Najlepiej rosną te siewki, których nie przesadzam, albo gdy robię to kiedy roślinka jest jeszcze maleńka. Przesadzone zbyt późno są bardzo rachityczne.

W poprzednim wątku na str. 76 pokazałaś jakieś niewysokie dzwoneczki. Znasz może nazwę? Bardzo są wdzięczne. Bardzo spodobały mi się też pomarańczowo-granatowe bratki. Zaszalałaś wiosennie na ostatnich stronach poprzedniej części. Takich kolorów właśnie teraz najbardziej potrzebujemy :tan Łatwiej będzie nam dotrwać do wiosny.

Kilka razy spotkałam się z określeniem, że coś jest na "wyspie". Jak mogę ją znaleźć?

Pozdrawiam ciepło, mimo tęgich mrozów za oknem :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu [Maska] - już nie panikuję. Co Bozia da, to będzie.
Tulipany w doniczkach, ale doniczki zakopane w ziemi. Może nic im nie będzie, a nawet jeśli, to łez lać nie zamierzam. ;:185

Gosiu [Margo] - już nie panikuję, jak bonie dydy! ;:303
A siać będę, oczywiście, bo co bym robiła bez siewek na parapetach? :;230

Krysiu [leszczyna] - kochana jesteś! ;:167
Jeśli moje młodziutkie sadzonki szałwii zamarzną, udam się do Ciebie jak w dym. ;:215

Kasiu [Kasiula] - o jakim Ty wstydzie, dziecko? Ważne, że mnie w ogóle znalazłaś. Nie byłam pewna, czy dobrze adres podałam ;:202 , ale skoro tyle osób trafiło, to już jestem spokojna. ;:173
A niech nam się wszystkim w nowym roku darzy jak najlepiej. ;:168

Beatko - nawet sobie nie wyobrażasz, jak chętnie ucałowałabym Mikrusa nazywanego dla zmyłki Mikusiem. Ale ja mu nie ufam. ;:185
Poprosiłam eMa i on ten gest za mnie wykonał.
Coś tam ćwierkał, żebym Tobie całusy od niego przesłała, no to przesyłam, acz nie jestem pewna, czy dobrze robię ... O chłopa mi biega. ;:224

Soniu - witaj, witaj i wchodź, nie pytaj. ;:180
Dziękuję za miłe słowa. ;:196
Roślina, o którą pytasz, to celozja grzebieniasta. Bardzo ją lubię. Zresztą celozję pierzastą też zawsze mam. Wysiewałam tylko jeden raz, później same się rozsiewały, późną wiosną wschodziły, dzięki czemu zapełniałam nimi opustoszałe po innych roślinach rabaty.
Nie wiem, czy po tej zimie powschodzą. Jeśli tak, to z przyjemnością podeślę sadzonki. ;:108

Kasiu [vimen] - celozje w gruncie ładniej rosną niż w doniczkach. Myślę sobie, że te z kwiaciarni też wcześniej w zwykłej ogrodowej ziemi dorastały. :)

Iwonko 1 - nie wiem, jak inni, ale ja jestem wolną emerytką, więc mam dużo czasu. Nie mam wnucząt, to nikt, poza drugą połową, tego czasu nie zabiera. A ta druga połowa wymagająca nie jest. To co mam robić? Coś przecież muszę! :;230
aha, rozumiem, że kleome najlepiej wysiać już na przeznaczone dla niej miejsce i nie pikować. Czy tak?
Jeśli pytasz o te różowe dzwoneczki, to dzięki podpowiedzi forumowych przyjaciół wiem, że to jest penstemon. Do niedawna myślałam, że jest to roślina wysoka. Okazuje się, że niziutka odmiana też istnieje.
Na Wyspę zaprasza Marysia/Maska, a wątek nosi tytuł: "Rozmowy przy kuchennej wyspie"
W stopce Marysi znajdziesz adres. Wystarczy kliknąć.

Żeby nie było nudno, to kilka obrazków z celozjami w roli głównej.

Pierzaste.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grzebieniaste.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam miłego, cieplutkiego wieczoru. ;:4
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko kulnik sercolistny leży koło mnie ;:196 kiciula obwąchała go bardzo dokładnie pewnie jakąś koleżankę czuła :;230 Jadąc do Krakowa minął nas autobus do Płocka przez Olkusz...wiesz o kim pomyślałam :;230
W Polanie zrobiłam malutkie zakupy chyba czuję się syta, bo to tak jak w spożywczym kupujesz glodna to koszyk pęka w szwach, a najedzona to nic Ci się nie podoba :;230
Twoje celozje są tak piękne jak te w kwiaciarniach ;:219 ciekawa jestem czy u mnie chociaż jedna taka wyrośnie :D
Miłego popołudnia Lucynko ;:196

Iwonka1 zapraszam na wyspę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5415295 ale jak tam wpadniesz to już na pewno nie będziesz miała czasu na nic :;230
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko, a ja Ciebie szukam :wit , no ale jestem, i jak mówisz, teraz będę sobie powtarzać, że jestem zdrowa i nie może być inaczej ;:196 , a miałam powiedzieć, że bardzo mi miło Ciebie widzieć :wit
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Lucynko A kiedy wysiewasz celozje tak jak na opakowaniu czy masz swój termin? ;:170
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Tak o tych nasionkach piszesz Lucynko, a ja się nie mogę odważyć na wysiewy.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja z wysiewami czekam do marca. Mam za ciemno na wczesne siewy
Za bardzo się wyciągają
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu [Maska] - martwiłaś się, że kulnik gdzieś Ci przepadł, ale okazuje się, że nie jest tak źle, że się znalazł. ;:138
Ja też nie umiem robić małych zakupów ogrodniczych, w przeciwieństwie do spożywczych, do których biorę kartkę ze spisem niezbędnych zakupów.
Oszczędzam na rozrzutność na to, czemu nie umiem się oprzeć.
Celozje są najdorodniejsze wtedy, gdy same się rozsieją. Wysiane w domu nigdy takie ładne nie były.
Myślę, że wiem od czego to zależy. Prawdopodobnie zbyt wcześnie wysiewałam. W tym roku też trochę wysieję w domu, ale znacznie później. Tak, by pikować od razu na działkę.
Dla Ciebie będę miała sadzonki. Urosną na pewno. Potrzebują ciepła i słoneczka.
Dobrej nocy. ;:196

Iwonko [00..] - ;:196
Powtarzaj sobie jak mantrę: jestem zdrowa i koniecznie z wiarą oraz przekonaniem, że tak jest naprawdę. To bardzo ważne. Dużo rzeczy można sobie wmówić.

Rafiku - kiedyś wysiewałam celozje zgodnie z zaleceniem producenta, ale odkąd zaczęły mi się same rozsiewać, widzę, że lepiej wysiewy w domu znacznie opóźnić, poczekać na długie dni, żeby od razu przepikować do ogrodu. One muszą mieć ciepło i światło - najlepiej słoneczne.
Wobec tego w tym roku wysieję je w drugiej połowie kwietnia.
Do kiełkowania też potrzebują światła, dlatego nasiona rozrzucam na podłoże, lekko wciskam, zwilżam skraplaczem, zakrywam czymś przeźroczystym i wystawiam w ciepłe, jasne miejsce.
One wymagają pikowania. Można od razu wypikować do ogrodu, ale jeszcze lepiej przepikować je dwukrotnie. Wtedy rośliny są silniejsze.
Celozjom grzebieniastym nie uszczykuje się wierzchołków wzrostu, natomiast pierzastym tak, wtedy ładnie się rozrastają, mają więcej 'kłosków'. ;:333
Dobrej nocy. :wit

Kasiu [klarag] - spróbuj. Jak raz się odważysz, będziesz wysiewać częściej.
Niektóre roślinki wymagają domowych siewów i treba próbować. Metodą prób i błędów własnych dochodzi się do wprawy.

Gosiu [Margo - są takie rośliny, które zbyt późno wysiane, nie zdążą się rozrosnąć, [heliotropy, petunie] a niektóre nawet zakwitnąć [kobea]
Jednak jeśli nie masz warunków do wcześniejszych wysiewów, to lepiej nie ryzykuj. Są przecież takie roślinki, które wysiewa się dużo później.
Wybór teraz jest duży.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

No Lucynko, mkniesz do przodu. 2 dni nie zaglądałam na Forum, a tu już 5 strona. Miło powspominać wiosenne i letnie widoki ;:215
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko - piszecie o wysiewach...mnie już paluszki swędzą :wink: Może dzisiaj chociaż moją mini-szklarenkę wyciągnę...
Nasionek jeszcze żadnych nie mam oprócz tych od Ciebie....ale warto się przygotować, prawda?
Natomiast pomału chyba zacznę przygotowywać się do zrobienia sadzonek pelargonii.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Tak Lucynko, tym bardziej, że na chorowanie to za chwilę czasu nie będzie :), czas wysiewów ;:108
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Więc w tym roku wysieję trochę celozji zobaczymy co z tego wyjdzie. ;:170
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”