Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II
To nie z zimna Małgosiu.Faworyt i Red Pear rok temu(a to słodkie odmiany) też były kwaskowate u mnie.Myślę że to przez to że nienaturalnie dojrzewają. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Małgosiu, po co się dodaje mocznik do liści. ?
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu
Czyżby "Mikołaj" już chodził i zostawił coś dla grzecznych?
Kiedyś, jak słuchałam tej piosenki, zastanawiałam się o czym ona jest- taka nieco infantylna. Teraz wiem, że ma głębię przekazu
Wituś Pocieszyłeś mnie choć i tak pomidorki będą kwaskowate
Ale to może dobrze- człowiek docenia to, co ma dopiero wtedy, kiedy zaczyna tego brakować
Ależ ja mam dziś myśli głębokie i filozoficzne ... to wszystko przez telefon od przyjaciela
Irenko Jabłonie pryska się mocznikiem na jesień aby przyspieszyć rozkład liści i zapobiec "wrastaniu" grzybni parcha w tanki.
Można nim podlewać pryzmy kompostowe czy inne odpadki w celu przyspieszenia kompostowania. W moim przypadku najpierw pójdzie 4% mocznika na zielone liście aby jabłonie mogły zmagazynować trochę azotu na wiosnę a potem pójdzie 7% ze względu na parch.

Kiedyś, jak słuchałam tej piosenki, zastanawiałam się o czym ona jest- taka nieco infantylna. Teraz wiem, że ma głębię przekazu

Wituś Pocieszyłeś mnie choć i tak pomidorki będą kwaskowate

Ale to może dobrze- człowiek docenia to, co ma dopiero wtedy, kiedy zaczyna tego brakować

Ależ ja mam dziś myśli głębokie i filozoficzne ... to wszystko przez telefon od przyjaciela

Irenko Jabłonie pryska się mocznikiem na jesień aby przyspieszyć rozkład liści i zapobiec "wrastaniu" grzybni parcha w tanki.
Można nim podlewać pryzmy kompostowe czy inne odpadki w celu przyspieszenia kompostowania. W moim przypadku najpierw pójdzie 4% mocznika na zielone liście aby jabłonie mogły zmagazynować trochę azotu na wiosnę a potem pójdzie 7% ze względu na parch.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
W jednym z Gardeners World było o kompostowaniu również liści i na koniec pan powiedział, że właśnie w celu rozłożenia należy polewać mocznikiem co jest domeną pracujących w ogrodzie panów, którzy przychodzą z butelkami i polewają kompost
Ale żeby jabłonki obs....... no nie!
Tak Małgosiu Mikołajek będzie chodził

Tak Małgosiu Mikołajek będzie chodził

- Margo_margo

Do moich jabłonek pewnie by nie sięgnęli

Ja na szczęście używam mocznika w postaci chemicznej a nie naturalnej

Marysiu- ja jeszcze zwlekam z nasionkami ze względu na rudbekię bordo. Czy Ty jeszcze chciałaś jakieś nasionki ode mnie? Wydaje mi się, że tak, ale nie pamiętam

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dzięki Małgosiu, dobrze wiedzieć
Dotychczas niezbyt się interesowałam drzewkami owocowymi, właściwie do tego roku to tylko kwiatki, teraz pomidory, jeszcze drzewka owocowe, chyba pójdę na uniwesytet, by się dokształcić ogrodowo.
Pozdrawiam Irena

Dotychczas niezbyt się interesowałam drzewkami owocowymi, właściwie do tego roku to tylko kwiatki, teraz pomidory, jeszcze drzewka owocowe, chyba pójdę na uniwesytet, by się dokształcić ogrodowo.

Pozdrawiam Irena
- Faworyt
Marysiu tak też uczynię.
Małgosiua berbeć śpi czy jeszcze rozrabia?

Małgosiua berbeć śpi czy jeszcze rozrabia?

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Czego to ludzie nie wymyśląMaska pisze:W jednym z Gardeners World było o kompostowaniu również liści i na koniec pan powiedział, że właśnie w celu rozłożenia należy polewać mocznikiem co jest domeną pracujących w ogrodzie panów, którzy przychodzą z butelkami i polewają kompost![]()

Próbował ktoś z Was kiedyś wysiewać magnolię z nasion, a jeśli tak, to czy z dobrym skutkiem? Zauważyłam, że na mojej magnolii pojawiły się nasiona (pierwszy raz) i się zastanawiam, czy ma sens je zebrać i się w to bawić? Może ktoś by chciał takie nasionka?
- Faworyt
Kasiu magnolie siałem w tym roku i to pięć odmian,ale totalna porażka,nie wzeszło nic.
Za to dziś zauważyłem że szyszki jodły koreańskiej już mają dojrzałe nasiona.Siałem z nasion w ubiegłym i wyszły. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- mymysteryy
Czytałam, że trochę zabawy z tymi magnoliami jest. Stratyfikowanie itd. Byłam ciekawa, czy ktoś na własnej skórze to przerabiał
. Jak Tobie nie wyszło, to chyba nie będę próbować.
A te jodełki szybko rosną?

A te jodełki szybko rosną?
- Margo_margo
Irenko Mamy całą zimę na dokształcanie się
Ja także, co chwilę dowiaduję się czegoś nowego i wciąż robię notatki. Beatka, o ile dobrze pamiętam, także czymś polewała swoją pryzmę
Kasiu Ja nie siałam jeszcze magnolii, ale są tacy, którzy to robili
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=27720
Jeśli nie masz nic przeciwko- chętnie wysieję
Wituś Berbeć już chrapie po Twojej kołysance
On jest grzeczny chłopczyk i nawet jak mówi, że nie chce spać, to po pięciu minutach traci kontakt z rzeczywistością
Czy ja nasionka takiej jodły mogłabym otrzymać?

Ja także, co chwilę dowiaduję się czegoś nowego i wciąż robię notatki. Beatka, o ile dobrze pamiętam, także czymś polewała swoją pryzmę

Kasiu Ja nie siałam jeszcze magnolii, ale są tacy, którzy to robili
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=27720
Jeśli nie masz nic przeciwko- chętnie wysieję

Wituś Berbeć już chrapie po Twojej kołysance

On jest grzeczny chłopczyk i nawet jak mówi, że nie chce spać, to po pięciu minutach traci kontakt z rzeczywistością
Czy ja nasionka takiej jodły mogłabym otrzymać?

Jodła koreańska rośnie wolno. Kiedyś ostrzyłam sobie zęby na te niebieskie szyszki, ale zrezygnowałam.
- Faworyt
Stratyfikowałem i ja zgodnie z instrukcją,ale nic.Jodełki rosną bardzo powoli i trzeba mieć do nich sporo cierpliwości.
Tak myślałem Gosiu skoro jesteś.
Nasionka jutro wyłuskam i dopiszę do Twojej listy. 

Tak myślałem Gosiu skoro jesteś.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- mymysteryy
To fajnie Małgosiu, że jesteś chętna
. Jutro zbiorę nasionka. W takim razie do towarzystwa też spróbuję wysiać kilka i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zaraz poszukam jakiś zdjęć z okresu kiedy kwitła, żebyś wiedziała co to za jedna (choć nie wiem, czy powtarza cechy taka wysiana z nasion?).
Wituś, jakby Ci zostały jeszcze te jodełki, to też poproszę
(jestem w miarę cierpliwa
)

Wituś, jakby Ci zostały jeszcze te jodełki, to też poproszę

- Faworyt
Zostaną Kasiu już Cię dopisuje.
Przy okazji Kasiu-
patrzę i przedawniło mi się pw.i twoją listę nasion pomidora wcięło.Jakbyś mogła jeścio raz. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK