Fikus beniamina

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mam trzy odmany zielonychkażda inna więc takiego też pewnie mam, ale jak masz ukorzenionw wywalać to podrzuć mnie miejsce się znajdzie w pokoju na dole

u mnie takie marnotrawienie powierzchni mieszkalnej że kwiatki mają swój własny 25m pokój :oops:
MarQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sty 2009, o 11:21

Chciałbym pomóc - nie wiem jak

Post »

Wszystkiego Zielonego w Nowym Roku...

To Mój pierwszy post na tym forum, Dzień dobry Wszystkim.
Chciałbym być pomocny Dziewczęciu memu, dlatego szukam wiedzy w potężnym internecie.

Moje Dziewczę, w opiece mając gniazdko Nasze, i dbając o jego przytulność, stara się jak może, by je zazielenić.
Ale ostatnio jej fikus zgubił większość liści, drugi - mały, w ogóle zdechł (myślałem że to taki tesco-wy, więc ma prawo),
Kaktus żółknie od spodu, już pewnie też z nim kiepsko. dwa kolejne kwiatki, których nawet nie potrafię nazwać, również liście gubią, schną i brązowieją...

Widzę, że Ewcia się stara - podlewa, przestawia, kombinuje jak może żeby im dogodzić (oczywiście w miarę swojej wiedzy i możliwości)

W weekend postaram się zrobić zdjęcia, ale jeśli macie na szybko jakieś sugestie, które mogą pomóc ratować nasz zieleniec - będziemy oboje bardzo wdzięczni...

pozdrawiam,

i Najlepszego w Nowym Roku.
Awatar użytkownika
Maxymilian
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 15:55

Post »

Witam na forum :D
Co do fikusa (benjamina?) to nie lubi przestawiania i przelewania - kiepsko to znoszą, liście żółkną i opadają. Być może to jest przyczyna :? ?
Na kaktusach się nie znam, ale pewnie jest zbyt często podlewany.
Jak zamieścisz zdjęcia, to pojawi się na pewno więcej pomysłów i sugestii :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Rozumiem, że chcecie zazielenić mieszkanie - super świetny pomysł. Jednak zima to nie jest dobry czas na zakupy i "przeprowadzki" roślin. Ogólnie nowe rośliny powinny mieć raczej chłodne pomieszczenie i dużą wilgotność aby się zaaklimatyzowały. Trudno coś tak "z biegu" doradzić sensownego. Może lepiej - nie kupować za dużo - a zabrać (jako prezent) od znajomych parę roślinek by chociaż częściowo zazielenić mieszkanie. Na wiosnę można już zaszaleć pełna parą.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
MarQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W końcu mam czas usiąść i podrapać się po ... ... plecach.
Sytuacja z zielonością w Naszym domu się rozwija, mianowicie:

1. kwiatek nr 1 (długość całkowita ok 35cm), którego nazwać nie potrafię (jeśli ktoś może podrzucić mi link do atlasu kwiatów to sobie poszukam, co to jest...)

Obrazek Obrazek

jakiś czas temu pożółkł, ale teraz widzę, że stwardniały liście i wydają się troszkę zdrowsze w dotyku.
kwiatek ten został przestawiony z okna przeważnie zasłoniętego słomianką na szafkę nocną w naszej sypialni.

2. kwiatek nr 2, kaktus (wysokość - prawie 20cm).

Obrazek Obrazek Obrazek

wyczytałem, że powinien przezimować, więc przestawiłem go do korytarza, stoi przy drzwiach wejściowych, ma mało słońca w dzień, ale za to trochę światła w nocy - zapalone światło w korytarzu całą noc. pożółkł od spodu jeszcze jak stał na oknie zakrytym słomianką.

3. kwiatek nr 3, anturium (wysokość ok. 45-50cm).

Obrazek Obrazek

ten stał na oknie ze słomianką, teraz stoi na odsłoniętym oknie w sypialni.
dodam że oba okna są od strony zachodniej, a pod nimi grzejniki - ale pod wielkimi parapetami, więc nie ma wyczuwalnego ruchu powietrza (ciągu).

4. kwiatek nr 4, mój ulubieniec - fikus chyba benjamina (wysokość ok 60cm).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

! ! ! O D Ż Y Ł ! ! !

po zrzuceniu większości liści, wypuszcza młode pędy i listki.
jest git.

tylko ja chciałbym z niego zrobić swoje pierwsze bonsai.
taki mały eksperyment, co myślicie - nadaje się taki fikus? jest już spory, więc wydaje się być lepszym pomysłem na drzewko niż kupić młodego...

czekam na podpowiedzi koleżanek i kolegów.

pozdrawiam.

MK.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Tu masz kilka linków na temat choi może znajdziesz tam coś http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10255
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

1.Hoja woskownica - przelana, powinna mieć chłodne stanowisko przy oknie gdzie nie operuje słońce i lekka zmieszana z piaskiem ziemię.Podlewać mało, bo gromadzi wodę w liściach.

2.Kaktus- chyba zalany, gnije od dołu, do wyrzucenia.

3.Anturium- za chłodne stanowisko i za dużo wody, stad plamy.

4.Fikus beniamin- postawić przy najjaśniejszym oknie, nie przestawiać nie przenosić, ani nie przesadzać. Nie lubi za dużych donic, lepiej rośnie w ciaśniejszych, z umiarem nawożony w sezonie.Lepiej rośnie w plastikowej mniejszej doniczce z kilkoma otworami w dnie wstawiony do większej ceramicznej.Powodzenie w uprawie- nie zmieniać mu miejsca, dobrze zastanowić się, gdzie może stać długo bez potrzeby przenoszenia.Podlewać gdy ziemia przeschnie, nie znosi stałej wilgoci, korzenie potrzebują powietrza.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tylko w sprawie rośliny nr 4 - fikusa beniamina. Piszesz, że chciałbyś zrobić z niego bonsai.
Zalecenia odnośnie opieki nad nim określił bardzo dobrze Selli7 powyżej w pkt. 4. Tyle, że ja bym go w tej doniczce zostawił (jest ładna), nie wstawiał w żadną inną ani na razie nie przesadzał.
Co możesz dla niego zrobić by wyglądał ładniej i przypominał bonsai ? Otóż przede wszystkim przydałyby się większe rozmiarowo zdjęcia z kilku stron.
Zauważyłem 5 głównych pni, nie ma symetrii i można próbować "ułożyć" go w lasek. YOSE-UE - tak po japońsku nosi nazwę ten styl bonsai, (możesz poczytać o tym w internecie i pooglądać zdjęcia by to zobrazować).
Piszesz, że odżył - to dobrze. Ponieważ liście są za duże w stosunku do całej rośliny, należy próbować je zmniejszyć (aby w przyszłości były mniejsze). Osiąga się to przez systematyczne przycinanie końcówek pędów (można małymi ale ostrymi nożyczkami) i co można - należy wykonać już teraz. Na razie możesz poobcinać tylko po jednym listku i spiczastym czubku - albo wstaw większe zdjęcia to Ci narysuję. Po za tym poobcinaj wszystkie suche pędy bez liści. Także po "trochu" by nie zgubił za dużo mleczka na raz (soku wyciekającego z ran). Tak jak napisał Selli ustaw go na stałe miejsce, bez przeciągów, nie obracaj, przesadzisz na wiosnę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
MarQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

a można tych pięć pni zlać w jeden... połączyć?
widziałem na kilku zdjęciach tak zrobione bonsai z fikusa
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście można. Ja nigdy tego nie robiłem, więc nie mam takiego doświadczenia.
Trzeba byłoby wykonać to na zasadzie szczepienia. Nie teraz a gdzieś w maju, czerwcu. Na wysokości planowanego połączenia pni należałoby ściąć "skórkę", połączyć pnie, zasmarować maścią ogrodniczą (balsamem) i dokładnie i szczelnie owinąć rafią. Nigdy tego nie próbowałem, może ktoś inny coś dorzuci i doradzi.
Można także spróbować spleść pnie (jak warkocz). W tym przypadku ktoś powinien się odezwać - bo wiem, że takie próby były robione przez naszych Forumowiczów.
Pozdrawiam - Janusz K.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędy fikusa zrastają się w pień, ja też tak mam ukształtowany do połowy (tyle, że fikus sięga sufitu).Kiedy miał niewiele ponad metr, a pędy były jeszcze elastyczne w miarę oczyściłam dolne części z drobnych gałązek na których i tak niewiele liści było, splotłam 3 pędy i związałam u góry miękkim sznurkiem.Po jakimś czasie pędy w miejscu gdzie się stykały zrosły się i mogłam usunąć wiązanie (trzeba je kontrolować często, bo wrośnie w pień).Myślę, ze możesz tak zrobić tylko u Ciebie to będzie w mniejszej skali.Moim zdaniem fikus lepiej wygląda w formie z pniem (może być nawet krótki) niż krzewiastej :)
MarQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

właśnie wróciłem z marketu - a tam widziałem małe fikusy... i wszystkie były związane na bezczelnego czymś w rodzaju delikatnie elastycznej siatki w kolorze słomkowym, o szerokości do 10cm.

fikusy te są w postaci takiego raczej lasku, tzn. 3-4 grubsze łodygi i kilkanaście małych gałązek, dlatego zwróciłem na nie uwagę - ciekawe czy są tylko związane, żeby ładniej się prezentowały? czy też właśnie z jakiegoś bardziej logicznego powodu, np. żeby tak sobie potem rosły.
MarQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

selli7 pisze:...a pędy były jeszcze elastyczne w miarę oczyściłam dolne części z drobnych gałązek na których i tak niewiele liści było, splotłam 3 pędy i związałam u góry miękkim sznurkiem.Po jakimś czasie pędy w miejscu gdzie się stykały zrosły się i mogłam usunąć wiązanie...

czy obdzierałaś z kory w tym miejscu, jak podpowiada karpek? czy tylko splatałaś je, bezinwazyjnie???
mogłabyś wstawić jakąś fotę takiego fikusa?
MarQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

a teraz więcej fotek fikusa - również po obcięciu bezlistnych gałązek.
będę się teraz zabierał za obcinanie końcówek pędów, jak radzi karpek - tylko poczekam chwilę, aż zaschną ranki po suchych gałązkach...

selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest zdjęcie , obejrzyj w tym samym dziale pt.'Beniaminek gubi liście' na str.6 (ostatni wpis 8 stycznia).Jednak na zdjęciu akurat w tym ujęciu tego dobrze nie widać.Nie usuwałam w miejscu styku kory, bo wtedy nawet nie wiedziałam że może się zrosnąć, zrobiłam to nieświadomie kiedy roślina po remoncie powodzi w 1997 ucierpiała (przestawiana) i zrzuciła liście z dolnych gałęzi, które obcięłam :? Może dobrze byłoby usunąć korę :?: , ale myślę, że wtedy chyba miejsce trzeba by zasmarować maścią ogrodniczą żeby nie wysychało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”