No właśnie ja mam coś takiego tylko moje jest jakies takie ze srebrnym nalotem,przyniosłam w tamtym roku kawałeczek od znajomej i u niej też nie jest takie zielone-czemu moje jest takie brzydkie i co to za roślinka?
AlfaXIII pisze:Przepiękna kolekcja jestem pod wrażeniem.
A już ta roślinka zachwyciła mnie ogromnie.
Dołączam się do sugestii Ani Banaszek... jakby tak, przez przypadek oczywiście ;) coś z niego odpadło to chętnie się tym zaopiekuję
Pozdrawiam cieplutko
Marta
Marto oczywiście że się podzielę, proszę namiary na pw. Ta roślinka to crassula marnierana.
Basga ta crassula jak większość gruboszy potrzebuje dużo słońca, a co najmniej jasnego stanowiska żeby dobrze rosła. Może spróbuj ją przestawić albo może odmłodzić, bardzo łatwo się rozmnaża.
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.
To pewnie moja jest za stara i już jest przesadzona, stoi na południowym parapecie i słońca na pewno ma sporo.U znajomej od której ją wzięłam też była taka osrebrzona.
Wydaje mi się że to to samo, ale może są różne odmiany kolorystyczne. Jeśli z roślinką się nic nie dzieje, jest zdrowa i rośnie to może po prostu tak ma być.
Dawno nie zaglądałam do ciebie Aniu a tu takie rewelacje ,śliczniutkie masz roślinki ,Aniu gdzie trzymasz swoją faucarie ,moja jeszcze rośnie wkopana w ogrodzie
Niestety Basiu nie dysponuję ogrodem a faucaria stoi sobie na balkonie całe lato, nawet teraz jak jest już zimno i mokro to stoi sobie na świeżym powietrzu. I chyba jej dobrze bo ładnie rośnie tfu tfu...
Z moich obserwacji wnioskuję że roślinki trzymane do późnej jesieni ,oczywiście bez przesady na powietrzu są zdrowsze i rzadziej chorują są bardziej zahartowane na zimę ,twoje są śliczne :P :P
Basiu mam podobne odczucia jak Twoje, roslinki na powietrzu po prostu się hartują. Ja mam taki sposób na zdychające sukulenty - wystawiam na balkon tak między innymi uratowałam grubosza i oto tego echinopsisa:
Odkąd stoi na balkonie wypuścił chyba z dziesięć nowych przyrostów i dwa pączki kwiatowe.
A w tle odratowany grubosz