Dracena sanderiana (Lucky bamboo) mylona z bambusem
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja lałem prosto z kranu i nic mu nie bylo ; p
A że nasza woda jest jak żurek na wigilijnym stole, to dziwię się jeszcze bardziej, że nic mu nie było, a przez ostatni miesiąc nic z nim nie robiłem, nawet wody nie dolewałem to pewnie nie od tego. Wydaje mi się, że to wystawienie do słoneczka mu pomogło, a wody chyba mu nie wymienie, bo mam zamiar w najbliższej przyszłości wsadzić 'bambusa' do ziemii.
A że nasza woda jest jak żurek na wigilijnym stole, to dziwię się jeszcze bardziej, że nic mu nie było, a przez ostatni miesiąc nic z nim nie robiłem, nawet wody nie dolewałem to pewnie nie od tego. Wydaje mi się, że to wystawienie do słoneczka mu pomogło, a wody chyba mu nie wymienie, bo mam zamiar w najbliższej przyszłości wsadzić 'bambusa' do ziemii.
Priam takie odżywki są dostępne w dobrych centrach ogrodniczych lub sklepach internetowych wpisz w google hydroponika-odżywki lub w innej kolejności te słowa i poszukaj.
volumineux woda najlepsza jest odstana ale nie przegotowywana gdyż przegotowywanie wody wcale nie poprawia jej wartyości dla roślin a jedynie pogarsza gdyż podczas gotowania oprócz związków wapnia odparowują również najcenniejsze składniki mineralne jakie są w wodzie, lepiej jest wodę zmiękczyć używając specjalnych zmiękczaczy wapniowych dostępnych w sklepach zoologicznych przy okazji jeszcze zmniejszajac przez to twardość węglanową wody.
volumineux woda najlepsza jest odstana ale nie przegotowywana gdyż przegotowywanie wody wcale nie poprawia jej wartyości dla roślin a jedynie pogarsza gdyż podczas gotowania oprócz związków wapnia odparowują również najcenniejsze składniki mineralne jakie są w wodzie, lepiej jest wodę zmiękczyć używając specjalnych zmiękczaczy wapniowych dostępnych w sklepach zoologicznych przy okazji jeszcze zmniejszajac przez to twardość węglanową wody.
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
miluck możesz również do wody podczas jej odstawania dodać kwaśnego torfu o pH 3,5- po 48 godzinach również woda będzie o wiele wartościowsza niż zwykła odstana(utrudnieniem jest jednak przecedzanie wody przed podlaniem by oddzielić torf chyba że w jakiejś gazie włożysz go do wody która będzie do podlewania roślin.) W sklepach zoologicznych są dostępne takie zmiękczacze wody bo używa się ich do obniżenia twardości wapniowej i węglanowej wody w której hoduje się ryby o takich wymaganiach co do wody. 

- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam wszystkich
ja kupiłam jakies 3 tygodnie temu lucky bamboo czyli pseudo bambusa
wlalam mu przegotowana wode i tak sobie rósł
z pedu który kupiłam wybiły sie listki i teraz zaczyna wybijac drugi ale temu co wyszedł wczesniej zaczeły obsychac końcówki listków i nie wiem co teraz zrobic i od czego to zależy
bo nie ma u mnie źle stoi sobie ładnie na oknie w nie duzym słońcu ale tez nie cieniu i wymieniam wode raz na tydzien
wiec nie wiem co sie dzieje 

- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.