Nasiona z akcji wymiany
Re: Akcja wymiany nasion - wiosna 2012
ważyłaś pojedyńcze owoce ?
waga powinna pokazać około 15 gram
waga powinna pokazać około 15 gram
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
a nie będzie to Rudy? skoro miaqł liście ziemniaczane?Krystyna551 pisze:Dodam jeszcze, że liście ma ziemniaczane. Bardzo chciałam mieć Czarnego Księcia ale nie udało mi się go zdobyć w akcji, może ta pomyłka to taka rekompensata?Nasiona zebrałam
Asia
I to może być to.
U mnie jeszcze nie rósł. Nie widziałem.
Pamiętam, że u niektórych forumków, z nasion "Rudego" , rosły rośliny z liściem ziemniaczanym, u innych z tradycyjym.
To wynik rozszczepienia. Któryś z rodziców, miał prawdopodobnie takie liście.
W kazdym razie, znów wynikł problem nie prawidłowego oznakowania odmiany, braku żródła itp. itd.
To jest ta "bylejakość", o której już wspominałem, która kilku osobom na tym forum, zupełnie nie przeszkadza.
U mnie jeszcze nie rósł. Nie widziałem.
Pamiętam, że u niektórych forumków, z nasion "Rudego" , rosły rośliny z liściem ziemniaczanym, u innych z tradycyjym.
W kazdym razie, znów wynikł problem nie prawidłowego oznakowania odmiany, braku żródła itp. itd.
To jest ta "bylejakość", o której już wspominałem, która kilku osobom na tym forum, zupełnie nie przeszkadza.
-
- Kontakt:
skoro dwie osoby miały taki przypadek ,to myślę ,że po prostu nasiona byly źle podpisane.
Albo od darczyńcy (ja wysyłałam rudego ,ale nie pamiętam ,czy orange dawałam na akcje)
,alob przy segregowaniu...
Pozdrawiam
Asia
Albo od darczyńcy (ja wysyłałam rudego ,ale nie pamiętam ,czy orange dawałam na akcje)

Pozdrawiam
Asia
- Krystyna551
- 200p
Re: Nasiona z akcji wymiany
Ja sie cieszę, że go mam, ale mam duzo nasionek z niego i warto byloby teraz znać jego prawidłową nazwę. Inaczej nie dam go na akcję wymiany, chyba że jkao NN 

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
-
- Kontakt:
W/g mnie Rudy w srodku jest najciemniejszy od pozostałych czarnych pomidorów. (taki purpurowy) A nie iwesz od kogo masz te nasiona/ Od jakiego darczyńcy? A i z wierzchu skórka jest taka ceglasta...w porównaniu do innych czarnych.
Asia

Asia
- Krystyna551
- 200p
Wieczorem przekroję, bo nie pamiętam, ale wiem, że jest smaczny i skórka schodzi bez parzenia. Nie wiem od kogo mam, dostałam w akcji.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Jeśli byłby to "Rudy", to sytuacja z identyfikacją "odmiany", po wyglądzie owoców, wcale nie jest taka prosta.
Kozula dała na akcję nasiona F4. To co wyrosło w tamtym roku, dałoby więc nasiona, które oznaczamy, jako F5.
Załóżmy, że właśnie o nich mowa. W tym roku, rosły więc F5. Nasiona z nich zebrane, to F6.
Nie jest to jeszcze pokolenie, które daje jakąś wielką stabilność. Zarówno liście, owoce , pokrój rośliny, mogą się różnić między sobą. Identyfikacja piątego pokolenia, po wyglądzie owoców, nie jest moim zdaniem pomysłem najlepszym, nie daje żadnej pewności.
Dla przypomnienia, link do Rudego w trzecim pokoleniu.
Z takich owoców nasiona trafiły na akcję, jako F4 :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1728060
Kozula dała na akcję nasiona F4. To co wyrosło w tamtym roku, dałoby więc nasiona, które oznaczamy, jako F5.
Załóżmy, że właśnie o nich mowa. W tym roku, rosły więc F5. Nasiona z nich zebrane, to F6.
Nie jest to jeszcze pokolenie, które daje jakąś wielką stabilność. Zarówno liście, owoce , pokrój rośliny, mogą się różnić między sobą. Identyfikacja piątego pokolenia, po wyglądzie owoców, nie jest moim zdaniem pomysłem najlepszym, nie daje żadnej pewności.
Dla przypomnienia, link do Rudego w trzecim pokoleniu.
Z takich owoców nasiona trafiły na akcję, jako F4 :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1728060
Witam. Ja równiez pisałam, że posadziłam 2 szt. Orange Str. Jeden miał kwiaty takie duże i ciemnożółte a drugi malutkie i cytrynowe. Zapytałam na forum i odpowiedziano mi bezbłędnie, że ten z duzymi kwiatami to Orange. A ten drugi okazał się czarny jak u Was i z lisćmi ziemniaczanymi. Ja wiem od kogo mam nasiona bo mam wydruk i jako jedyny był w spisie z czarnych Rudy 127 F5. Jednak nie wiem gdzie zaistniała pomyłka i nie mogę ot tak kogoś wskazać. Mam kilka takich pomyłek również od innych osób . Z tych pomidorów nie będę dawać nasion na akcję i tyle. Na przekór, zamiast Rudego wyrosła mi malinówka podobna do Kozulowych. Będę więc szukać u forumowiczów prawdziwego Rudego.
Krysiu 551 P.B jest takie malutkie z dziubkiem, również byłam zdziwiona.
Krysiu 551 P.B jest takie malutkie z dziubkiem, również byłam zdziwiona.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Winterek - to nie bylejakość tylko Rudy nie jest ustalony - nasiona w tym roku były F5. Niepamiętam od kogo mam nasiona, musiałabym sprawdzić, ale darczyńca jasno napisał 127 Rudy mix - z czego mam 2 krzaki z liśćmi ziemniaczanymi i 1x o liściach regularnych.winterek pisze:Pamiętam, że u niektórych forumków, z nasion "Rudego" , rosły rośliny z liściem ziemniaczanym, u innych z tradycyjym.
Krystyna551 - Może być to właśnie Rudy, chociaż ja też jak pisze Pelasia mam rudego bardziej ceglanego... W środku jest bardzo ciemny.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- Kontakt:
Ja dawałam Rudego na aukcjue mieszanego (liście regularne i ziemniaczane). Być może masz go ode mnie.
Asia
Asia
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Asia - jest pyszny!!!
w ogóle strasznie mi smakują czarne pomidory. W przyszłym roku będę ich miała zdecydowanie więcej niż w tym roku 

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Aga,Agulka11 pisze: Winterek - to nie bylejakość tylko Rudy nie jest ustalony
proponuję cofnąć się ze dwie strony i poczytać.
Jeśli dla Ciebie, "Rudy", (a wcale nie jest pewne, że to on), który wyrósł zamiast "Orange Strawberry", to nie jest "bylejakość", to co nią jest ?
Mam wrażenie dziewczyny, że zaczynacie się po prostu mnie czepiać