Doniczki torfowe

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Goszu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2021, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doniczki torfowe

Post »

Witam serdecznie
Jestem zielona w zielone tematy. Ale uznałam, ze dla nowicjusza doniczki torfowe i nasionka pomidorów to bułka z masłem. Niestety, po 3-4 dniach na niektórych doniczkach oz zewnątrz pojawiała sie chyba pleśń, biało, zółty nalot. Generalnie raczej podlewał mało. Z tego co mi sie wydaje, że ziemia w doniczkach szybko wysycha. Przez pierwsze 2-3 dni, przez większość dnia doniczki byly pod cienką folią( ściąganą na 2-3 h). W niektórych doniczkach pojawił się taki biały nalot na ziemi... Poradzcie proszę czy przesadzić te sadzonki ( już powychodziły) do plastikowych doniczek (lepsze takie z zamkniętym dnem, bez dziurek czy lepiej z dziurkami +podstawki? Jeśli przesadzę to czy mogę przesadzić też te co ziemia jest jakby skażona? Zeskrobać to jakoś czy cos?
Dodam, że w mieszkaniu jest dość nieprzyjemny zapach, myślałam że to dają te doniczki, ale chyba ta pleśń czy co to tam jest... Także coś jest nie tak.
Z góry dziękuję za poradę :)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doniczki torfowe specjalnie zaszczepia się takimi grzybami, aby w miarę upływu czasu same się rozłożyły w ziemi po posadzeniu rośliny wraz z nią. Grzyby tę nie są szkodliwe, jedynie rozkładają celulozę.
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p
Od: 4 cze 2016, o 23:30

Post »

W tym roku użyłem pierwszy raz tych doniczek. Pleśń była, ale nie zaszkodziła.
Niedawno rośliny poszły do ogródka razem z doniczkami. Tyle, że urywam dno, by korzenie szybciej mogły poszaleć.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Fittipaldi
100p
100p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Nie polecam do wysiewu. Problem z wilgotnoscia oraz plesnia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”