Mniejszy phalaenopsis przekwitł i niestety prawie od razu zasuszył cały pęd. Ale teraz rośnie mu nowy liść i przedłuża korzenie. Jednego korzenia wyciąga bardzo mocno poza doniczkę. Nie wiem dlaczego?
Dendrobium również przekwitło. Kwitło jakiś miesiąc. Teraz powoli zasusza jeden listek za drugim. Zajrzałam mu w podłoże - ma bardzo mało korzeni, większość była sucha
 Muszę może posadzić keiki osobno, ale chyba są jeszcze za małe...
 Muszę może posadzić keiki osobno, ale chyba są jeszcze za małe...Mój pierwszy phal. odwdzięcza się za opiekę pięknym kwitnieniem. Wypuścił masę pąków, większość już rozwinął. A teraz wygląda tak:

Zaskoczył mnie ubarwieniem kwiatów. Myślałam, że jest taki sam jak ten mały, a tu taka niespodzianka

Jakieś trzy tygodnie temu trafiłam na przecenioną miniaturkę, a że już od dłuższego czasu chciałam mieć takie maleństwo to ją kupiłam. Zaczęła już przekwitać i trochę jest pokiereszowana - jak ją kupiłam to miała jeszcze jednego przekwitniętego kwiatka, i jak widać na zdjęciu ma ułamany liść - ale damy radę ;) Może mi ktoś podpowie czy miniaturki muszą rosnąć w mchu?

A dzisiaj dostałam kolejnego storczyka. Białe chyba mnie lubią, bo tylko takie dostaję. Ale każdy jest inny
 Z tym chyba też w sklepie nie obchodzili się zbyt delikatnie, bo ma ułamany kawałek liścia, a inny liść ma na środku przecięty. Jednak ogólnie wydaje się być w niezłej kondycji o ile umiem to ocenić.
 Z tym chyba też w sklepie nie obchodzili się zbyt delikatnie, bo ma ułamany kawałek liścia, a inny liść ma na środku przecięty. Jednak ogólnie wydaje się być w niezłej kondycji o ile umiem to ocenić.

, ja jakiś czas temu kupiłam sobie żółtą w markecie i od razu ją przesadziłam do podłoża(kory) i do ciut większej doniczki ale na FO pisali mi że nie potrzebnie bo one lubią ten mech i takie ciasne doniczki
 , ja jakiś czas temu kupiłam sobie żółtą w markecie i od razu ją przesadziłam do podłoża(kory) i do ciut większej doniczki ale na FO pisali mi że nie potrzebnie bo one lubią ten mech i takie ciasne doniczki   

Wypuszcza nowy listek.
  Wypuszcza nowy listek.

Jeżeli chodzi o dendrobium to po przekwitnięciu pędy kwiatowe można ale nie trzeba wyciąć, te storczyki zwykle nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwie (mogą powtórzyć kwitnienie na niższych węzłach, ale nie zdarza się to często) - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Stare pseudobulwy nie są już aktywne i w kolejnym roku zrzucają liście, stanowią jednak magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc w miarę możliwości nie należy ich odcinać
 Jeżeli chodzi o dendrobium to po przekwitnięciu pędy kwiatowe można ale nie trzeba wyciąć, te storczyki zwykle nie kwitną drugi raz z tej samej pseudobulwie (mogą powtórzyć kwitnienie na niższych węzłach, ale nie zdarza się to często) - łodygi kwiatowe wyrastają wyłącznie z nowych pseudobulw dojrzałych w danym sezonie. Stare pseudobulwy nie są już aktywne i w kolejnym roku zrzucają liście, stanowią jednak magazyn wody i pożywienia dla nowych przyrostów, więc w miarę możliwości nie należy ich odcinać