Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę wrzucić kilka zdjęć poglądowych. Cieszę się, że mamy na forum amatorów szkółkarstwa sadowniczego - będzie z kim dzielić się doświadczeniami i w razie problemów pytać o rady

Dzięki za propozycję. Mam nadzieję, że po radach forumowiczów "wielka awaria" nie nastąpizieloony pisze:(...)
Jakbyś miał jakąś ?wielka awarię? z nasionami (czego nie życzę) to wiosną mogę Tobie odstąpić kilka gotowych podkładek.
A ta ziemia to zwykła ogrodnicza, czy jakąś mieszankę robiłeś? I gdzie je trzymasz w tym kartonie?lucas070707 pisze:(...)Nasiona rozsypałem w kartonowym pojemniku obłożonym folią z 10cm warstwą ziemi i po jakimś czasie zacząłem doświetlać po 4h dziennie, żeby "przedłużyć dzień" jabłonkom. (...)
No i wykrakałem. Wyrosło mi tylko kilka siewek, te przesadziłem do gruntu i liście mają jak rajskie jabłonki, takie ciemnozielono-czerwonawe. Nijak ma się to do antonówki !!!astone pisze:A tak nawiasem mówiąc, tą skąd wiemy, że wyrosną Antonówki ? No nasiona z jabłek Antonówki, ale to przecież mieszaniec jakiś może być z tych nasion, o całkiem nie takich jak oczekujemy cechach?
Witaj,astone pisze: No i wykrakałem. Wyrosło mi tylko kilka siewek, te przesadziłem do gruntu i liście mają jak rajskie jabłonki, takie ciemnozielono-czerwonawe. Nijak ma się to do antonówki !!!
Inflancka - czyli pewnie Oliwka Inflancka albo prościej - PapierówkaDrako pisze:Gdzieś kiedyś czytałem, że "Inflacka" z nasion jest na 100% "Inflacką". Tylko nie wiem dokładnie, co to za odmiana i na ile jest to prawdą.