Drzewa owocowe z nasion

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ratunku, nasiona zaczęły kiełkować !!!

Post »

Witam! Mam ten sam problem co Kolega. Dość wcześnie rozpocząłem stratyfikację nasion dzikiej jabłoni i pod koniec stycznia (po ponad 90 dniach) pojawiły się pierwsze kiełki. Nasiona rozsypałem w kartonowym pojemniku obłożonym folią z 10cm warstwą ziemi i po jakimś czasie zacząłem doświetlać po 4h dziennie, żeby "przedłużyć dzień" jabłonkom. Młode siewki mają się dziś bardzo dobrze, wykiełkowało ponad 200szt. z wysianych 450 i cały czas pojawiają się nowe. Powoli przymierzam się do pikowania - zamierzam rozsadzić młode jabłonki do 0.5 litrowych kubków na piwo, bo przy takiej skali "produkcji" raczej nie stać mnie na klasyczne doniczki :wink:
Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę wrzucić kilka zdjęć poglądowych. Cieszę się, że mamy na forum amatorów szkółkarstwa sadowniczego - będzie z kim dzielić się doświadczeniami i w razie problemów pytać o rady ;:333
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zieloony pisze:(...)
Jakbyś miał jakąś ?wielka awarię? z nasionami (czego nie życzę) to wiosną mogę Tobie odstąpić kilka gotowych podkładek.
Dzięki za propozycję. Mam nadzieję, że po radach forumowiczów "wielka awaria" nie nastąpi :)
lucas070707 pisze:(...)Nasiona rozsypałem w kartonowym pojemniku obłożonym folią z 10cm warstwą ziemi i po jakimś czasie zacząłem doświetlać po 4h dziennie, żeby "przedłużyć dzień" jabłonkom. (...)
A ta ziemia to zwykła ogrodnicza, czy jakąś mieszankę robiłeś? I gdzie je trzymasz w tym kartonie?
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p

Post »

Ziemia najzwyklejsza uniwersalna. Pudło postawiłem w kuchni od wschodniej strony na taboretach, żeby trochę wyżej stało.
Tak jabłonki prezentują się na dziś dzień:
Obrazek
Jak widać mają się całkiem dobrze, większość ma już po kilka liści właściwych, jest też sporo młodych, dopiero co skiełkowanych.
zieloony
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2012, o 11:45

Post »

lucas070707 dobry pomysł, ale siewki są "wyciągnie" brakuje im światła. Daj im szansę i trochę więcej świata.

pozdrawiam
x-a-e

Post »

No, też mi się zdaje, że je trochę wyciągnęło, mogą zacząć się giąć i kłaść ;:131 .
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Lepiej było je wysiać i tę tacę wstawić z powrotem do lodówki. Nie wylazły by tak szybko, a w sumie każdy tydzień opóźnienia kiełkowania działa na ich korzyść.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za mocno się wyciągnęły. Było zbyt ciepło i mało światła. Jak widać pierwsze kiełki na nasionach a jest zbyt wcześnie na siew, to lepiej zamrozić w -1C -2C. Czasami chowamy w śnieg skrzyneczki i obsypujemy śniegiem i trocinami. Chodzi o powstrzymanie kiełkowania nasion.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-a-e

Post »

A tak nawiasem mówiąc, tą skąd wiemy, że wyrosną Antonówki ? No nasiona z jabłek Antonówki, ale to przecież mieszaniec jakiś może być z tych nasion, o całkiem nie takich jak oczekujemy cechach? :(
zieloony
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2012, o 11:45

Post »

Ja wiem, że z moich wyrosną same antonówki (99,9%) :D
x-a-e

Post »

astone pisze:A tak nawiasem mówiąc, tą skąd wiemy, że wyrosną Antonówki ? No nasiona z jabłek Antonówki, ale to przecież mieszaniec jakiś może być z tych nasion, o całkiem nie takich jak oczekujemy cechach? :(
No i wykrakałem. Wyrosło mi tylko kilka siewek, te przesadziłem do gruntu i liście mają jak rajskie jabłonki, takie ciemnozielono-czerwonawe. Nijak ma się to do antonówki !!!
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Gdzieś kiedyś czytałem, że "Inflacka" z nasion jest na 100% "Inflacką". Tylko nie wiem dokładnie, co to za odmiana i na ile jest to prawdą.
eko-ogrodnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2013, o 19:23
Kontakt:

Post »

astone pisze: No i wykrakałem. Wyrosło mi tylko kilka siewek, te przesadziłem do gruntu i liście mają jak rajskie jabłonki, takie ciemnozielono-czerwonawe. Nijak ma się to do antonówki !!!
Witaj,
Ten kolor nie musi oznaczać, że to nie jest antonówka. Zmiana zabarwienia może być spowodowana różnymi czynnikami stresowymi: przesadzanie, nadmiar wilgoci, niska temperatura, zaburzenie w pobieraniu jakiegoś pierwiastka ? niedobór (np. azot, bor, fosfor). Najważniejsze, że będziesz miał podkładki.
x-a-e

Post »

Drako pisze:Gdzieś kiedyś czytałem, że "Inflacka" z nasion jest na 100% "Inflacką". Tylko nie wiem dokładnie, co to za odmiana i na ile jest to prawdą.
Inflancka - czyli pewnie Oliwka Inflancka albo prościej - Papierówka :D . Czytałem, że jest dobra podkładką na lekkich glebach. Ale z tymi nasionami, to słyszę pierwszy raz od Ciebie.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Wyczytałem o tym w jakiejś starej, niemieckiej książce. Spróbować wysiać można, jeśli się nie uda to podkładka będzie. :D
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p

Post »

Witam! Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta jak wyglądały moje siewki jabłoni, zestratyfikowane za wcześnie (niestety zdjęcia gdzieś zaginęły). Wydawało się, że nic z nich nie będzie, jednak postanowiłem dać im szansę i wysadziłem je na dwór. Na dzień dzisiejszy młode podkładki mają się całkiem nieźle, najładniejsze okazy dorosły już do ponad 40cm wysokości i mają dość grube pieńki.
Kilka zdjęć:
https://www.dropbox.com/s/0bq0y1vkmr21b ... 284%29.JPG
https://www.dropbox.com/s/2ozvhs5ixb307 ... 288%29.JPG
https://www.dropbox.com/s/z2cy606vswks2 ... 289%29.JPG
https://www.dropbox.com/s/0qeu8uu2e3k8l ... 810%29.JPG
https://www.dropbox.com/s/rzppto546m6jf ... 811%29.JPG

Jak widać rosną trochę za gęsto, jednak na wiosnę (jeśli przeżyją zimę) zostaną przesadzone na grządkę, w większych odstępach, gdzie będą już oczekiwać na zaszczepienie wiosną kolejnego roku. Oprócz zapobiegawczego spryskania na mączniaka i mszyce oraz okresowego spulchniania i odchwaszczania gleby nie opiekuję się nimi w ogóle. Rosną one przy południowej ścianie budynku gospodarczego i cieniowane były tylko przez pierwsze 2 tygodnie od przesadzenia, potem stały już w pełnym słońcu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”