Witam po dłuższej przerwie
Rok 2013 był dla mnie dość ciężkim rokiem, dlatego nie pisałam nic na forum.
Działka stała się lekarstwem na całe zło, więc starałam się spędzać tam jak najwięcej czasu.
Jeszcze jesienią 2012 zdążyliśmy założyć niewielki jagodnik z truskawkami, borówką i jagodą .
Jesienią 2012 swoje docelowe miejsce znalazły też wrzosy. Posadziłam je jednak nie w tym miejscu co początkowo planowałam a w dalszej części ogrodu, która z założenia ma być bardziej naturalistyczna i leśna.
Pierwsze zdjęcia wrzosów wyglądają słabo, bo krzewinki jeszcze maleńkie, ale ja już wtedy oczami wyobraźni widziałam, że kiedyś będzie pięknie.
Zdjęcie zrobione wiosną po odkryciu "wrzosowiska" z zimowej pierzynki z gałęzi sosnowych.
Wiosną rozpoczęliśmy też uprawę ziemi pod kolejna część trawnika.
Zaczęli się pojawiać pierwsi goście
Rudej tak się później u nas spodobało, że ciągle buszowała w szyszkach na wrzosowisku.
Później wiosna się rozgościła u nas na dobre.
Udało nam się uprawić ziemię pod trawnik i pozasypywać największe nierówności.
Do dalszej pracy zagrzewał nas widok kwiatów na rabatach i radość dzieci z przebywania na działce.
Wrzosowisko uzupełniliśmy o ściółkę z szyszek i klika roślinek.
Późnym latem doczekaliśmy się trawy na nowo założonym trawniku i kolejny fragment działki zaczyna powoli przypominać ogród.
Administrator wrzosowiska pilnie się nim zajmuje i układa szyszki porozrzucane przez Rudą.
No i powoli jesień zaczęła coraz intensywniej zaglądać do naszego ogrodu.
Maleństwa ze szmaragdowej szkółki podrosły na tyle, że pewnie w tym roku będziemy im powoli szukać stałych miejsc.
Jesienią powiększyliśmy sad i jagodnik. Nie wiem jak się nam udało uprawić poza planowo taki duży kawałek ziemi i jeszcze go obsadzić.
A skoro zimie się nie spieszyło, to cóż było robić jak nie sadzić ile się da. I tak powstał żywopłot wokół miejsca na ognisko.
Z grubsza tak wyglądał nasz ostatni rok w ogrodzie, to na pewno nie wszystko, bo jeszcze mnóstwo rzeczy pominęłam, ale mam nadzieję że wszystkie inne rośliny przypomną o sobie w tym roku i następnych.