Tworzymy zaczarowany ogród dla Sary i Borysa :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tworzymy zaczarowany ogród dla Sary i Borysa :)

Post »

Witam
wpadłam z rewizytą ;:138 zazdroszczę wam tej powierzchni do zagospodarowania. Jest pole do opisu :) po malutku stworzycie swój zaczarowany ogród. Dzieciaczki słodkie, ja jestem mamą 4,5 letniego Roberta :)
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Gosiu
wpadłam tutaj z któregoś wątku. Jestem pod ogromnym wrażeniem włożonej pracy oraz zapału z jakim tworzycię zakątek dla Sary i Borysa. Zakątek to nieodpowiednie słowo, to coś o wiele poważniejszego. Trzymam kciuki i będę zaglądać i kibicować Waszym poczynaniom. A i chętnie poznam przepis na ketchup porzeczkowy...pierwsze słyszę...lubię takie wynalazki ;:108
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Przeczytałam od deski do deski z zapartym tchem. Mocarni jesteście ;:138 Jak to się super ogląda takie przeobrażenia !! Ile krzewów i drzewek przybyło!! Szkoda, że nie mieszkacie bliżej, pewnie bylibyście jeszcze o kilka kroków do przodu, ale jak to mówią jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)
Będę śledzić Wasze poczynania :wit
Awatar użytkownika
Esterka
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 11:46

Post »

Witam po dłuższej przerwie :)
Rok 2013 był dla mnie dość ciężkim rokiem, dlatego nie pisałam nic na forum.
Działka stała się lekarstwem na całe zło, więc starałam się spędzać tam jak najwięcej czasu.
Jeszcze jesienią 2012 zdążyliśmy założyć niewielki jagodnik z truskawkami, borówką i jagodą .
Obrazek

Jesienią 2012 swoje docelowe miejsce znalazły też wrzosy. Posadziłam je jednak nie w tym miejscu co początkowo planowałam a w dalszej części ogrodu, która z założenia ma być bardziej naturalistyczna i leśna.
Pierwsze zdjęcia wrzosów wyglądają słabo, bo krzewinki jeszcze maleńkie, ale ja już wtedy oczami wyobraźni widziałam, że kiedyś będzie pięknie.
Zdjęcie zrobione wiosną po odkryciu "wrzosowiska" z zimowej pierzynki z gałęzi sosnowych.
Obrazek

Wiosną rozpoczęliśmy też uprawę ziemi pod kolejna część trawnika.
Obrazek

Zaczęli się pojawiać pierwsi goście :)
Rudej tak się później u nas spodobało, że ciągle buszowała w szyszkach na wrzosowisku.
Obrazek

Później wiosna się rozgościła u nas na dobre.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało nam się uprawić ziemię pod trawnik i pozasypywać największe nierówności.

Obrazek

Obrazek

Do dalszej pracy zagrzewał nas widok kwiatów na rabatach i radość dzieci z przebywania na działce.
Obrazek

Obrazek

Wrzosowisko uzupełniliśmy o ściółkę z szyszek i klika roślinek.

Obrazek

Późnym latem doczekaliśmy się trawy na nowo założonym trawniku i kolejny fragment działki zaczyna powoli przypominać ogród.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Administrator wrzosowiska pilnie się nim zajmuje i układa szyszki porozrzucane przez Rudą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i powoli jesień zaczęła coraz intensywniej zaglądać do naszego ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maleństwa ze szmaragdowej szkółki podrosły na tyle, że pewnie w tym roku będziemy im powoli szukać stałych miejsc.

Obrazek

Jesienią powiększyliśmy sad i jagodnik. Nie wiem jak się nam udało uprawić poza planowo taki duży kawałek ziemi i jeszcze go obsadzić.

Obrazek

A skoro zimie się nie spieszyło, to cóż było robić jak nie sadzić ile się da. I tak powstał żywopłot wokół miejsca na ognisko.

Obrazek

Obrazek

Z grubsza tak wyglądał nasz ostatni rok w ogrodzie, to na pewno nie wszystko, bo jeszcze mnóstwo rzeczy pominęłam, ale mam nadzieję że wszystkie inne rośliny przypomną o sobie w tym roku i następnych.
Pozdrawiam serdecznie :) Gośka
Nasz ogrodowy plac budowy
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu ...w kolejnym roku Waszych zmagań z trawskiem , uprawą roślin , ...etc... Dobrze , ze masz pomocników ;:215 ...
Podoba mi się Twój /Wasz zagajnik z brzózek - jak i szkółka cyprysików ...swoje bardziej cieszą - nieprawdaż ?
Pozdrawiam serdecznie i ...nie zostawiaj nas na tak długi " niebyt " ... ;:168
Awatar użytkownika
Esterka
100p
100p

Post »

Miło mi Jagódko, że mnie odwiedziłaś. Po tak długim niebycie trzeba liczyć się z niepamięcią :)

A to kilka zdjęć dalii, które cieszyły nas w zeszłym roku.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Nareszcie pokazała się gospodyni siedliska.
Efekt pracy imponujący szczególnie że , jak piszesz, rok nie był najlepszy.
Dobrze,że mamy nowy rok. Życzę aby dobrze Wam się wiodło .
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
Esterka
100p
100p

Post »

Dzięki Joanno za odwiedziny i życzenia :)
Tobie i Twoim Bliskim również życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)
Gospodyni siedliska jak ładnie napisane :)
aż mi się buzia uśmiecha na takie określenie :)
Oj myślimy intensywnie żeby być tam gospodarzami na stałe a nie tylko na weekendy, myślimy tak że aż czacha dymi....
Jest tylko jedna wątpliwość, jak dzieci w dłuższej perspektywie zaakceptują to miejsce :)
Teraz uwielbiają jeździć na działkę nie mniej niż my, czują się tam cudownie wolne... i u siebie
ale koleżanek i kolegów tam nie mają i na razie nic nie zapowiada zmian...
Okolica jest piękna, czysta, zdrowa... wioska położona na terenie Bolimowskiego Parku Krajobrazowego.
Coraz więcej letnisk tam powstaje ale, dzieci w ich wieku nie ma :(
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Działacie z naprawdę dużym rozmachem zważywszy na konieczność dojazdów ;:oj Wszystko wypieszczone, wypielęgnowane. Tuje nieźle podrosły, pewnie wiosną dacie je już na stałe miejsce. Widzę też kwitnące młode drzewka. W tym roku może być już fajne owocowanie. Zwłaszcza krzewów, bo te jednak rosną szybciej.
Trawniki pozakładaliście ogromniaste, wyobrażam sobie ile to było roboty. My poprzestaliśmy na koszeniu tego co jest i tak mamy trawniko- łączkę ze stokrotkami i mleczami. Co tam rosło przed koszeniem nie wspomnę 8-) Teraz jest to prawie trawnik i wygląda całkiem przyzwoicie.
Truskawki na macie - super, odpadnie Wam plewienie, a owoce będą czyste i można jeść prosto z krzaczków. Mam nadzieję, że borówki polubią Waszą glebę. U mnie mimo wymiany ziemi rosną nie bardzo i często chorują. W końcu wykopałam je i posadziłam w wielkich zakopanych donicach. Czy to polubią - okaże się.

Mam nadzieję, że teraz będziesz już regularniej zaglądać. Wycałuj pomocników. Dobrze, że masz parkę, bo zawsze im raźniej mim braku kolegów. Pomyśl jakby smutno było jedynakowi na takim odludziu. Wspólnie zawsze wynajdą sobie ciekawe zabawy :D
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Nie pochwaliłam dalii - śliczne odmiany i idealnie pasujące
do wiejskiego ogrodu.
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
Esterka
100p
100p

Post »

W tym roku sporo dosadziliśmy drzew w części owocowej i sporo krzewów owocowych.
Zaczęliśmy na wiosnę od malin jesiennych (Polka) :).
Bardzo jesteśmy z nich zadowoleni, praktycznie bezobsługowe, bardzo smaczne i dość duże owoce.
Dzieci się nimi zajadały. Maliny jak zaczęły owocować były pierwszym miejscem odwiedzanym przez dzieciaki na działce.
Mieliśmy też pierwsze owoce na borówce ( mamy odmiany : Toro, Patriot, Bluecrop, Chandler)
i jagodzie kamczackiej ( Czelabinka, Dlinnoplodna, Sinoglaska).
Truskawkę posadziliśmy jesienią 2012 w agrowłókninie i był to totalny niewypał.
Wiosną 2013 pod agrowłókniną rosło już zielsko. Zawijałam więc agrowłókninę i pieliłam truskawki.
Po prostu masakra. Jak tylko skończyły owocować zdjęłam te "szmaty"(rozpadały się na kawałki przy ściąganiu, taka super jakość)
i dopiero mogłam normalnie wypielić truskawki.
Tak się ładnie podnosiła agrowłóknina od zielska, które pod nią rosło:

Obrazek
Jedną rabatę z kwiatami mam wyłożoną agrowłókniną i pod nią nie rośnie mi zielsko ale też nie do końca się to sprawdza,
w tym roku bardzo pokrzywiły mi się lilie przez agrowłókninę, bo wschodząc nie trafiły w otwory i potem "błądziły" pod włókniną.
Też mam zamiar zdjąć ją na wiosnę.
Truskawki może jeszcze kiedyś posadzę ale w agrotkaninie, bo na agrowłókninę to jednak szkoda kasy.
Kwiatki tylko i wyłącznie tradycyjnie w gruncie, ewentualnie ściółkowane, ale żadnych materiałów
ułatwiających życie ogrodniczce a utrudniających roślinom :).
A tu truskawki wyswobodzone :

Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maliny są super, dzieci je lubią i jak piszesz - bezobsługowe :)
Jeśli masz zamiar dosadzić jeszcze kamczacką to polecam polskie odmiany Wojtek, Brązowa, Czarna. U mnie te "ruskie" się nie sprawdziły, osypują się z nich niemal wszystkie owoce gdy jeszcze są malutkie, zielone. Mam nadzieję, że u Ciebie radzą sobie lepiej.

Jeśli masz dostęp do słomy to warto nią ściółkować truskawki. Ja tak robię od kilku lat i jestem zadowolona. Tylko jesienią trzeba tą słomę zebrać i wiosną dać nową, więc jest z tym trochę roboty. Oczywiście zielsko wyłazi, ale dużo mniej.
Awatar użytkownika
Esterka
100p
100p

Post »

U mnie na tych piaskach jagoda kamczacka ma wprost wymarzone warunki. Ładnie rośnie i ma spore owoce. Nie zdążył nawet jeden opaść.
Wojtka w tym roku kupiłam mamie. Jak będzie lepszy od moich, to miejsce na Wojtka zawsze się znajdzie. Jak nie w jagodniku, to posadzę go w części leśnej. :) Słomę musiałabym kupić od jakiegoś gospodarza. Myślałam o słomie na przyszły sezon. Po zbiorach już nie ściółkowałam słomą, bo chciałam mieć trochę dodatkowych sadzonek. Truskawki są niemniej popularne od malin. Muszę tylko ciągle w odplamiacze do ubrań inwestować. Ale nic to i tak nic tak nie cieszy, jak umorusane buźki objedzone swoim zdrowym owocem.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Witaj, fajna historia i imponujący areał 6 tys.m2 ;:202 ;:219 . Nie ma sprawiedliwości na świecie, nie ma , bo ja decydowanie za mało mam ;:145 . Pozdrawiam serdecznie. Dzieciaki boskie. ;:215
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
Esterka
100p
100p

Post »

Ivona44 miło, że zajrzałaś do mnie :) zapewniam Cię, że jest sprawiedliwość bo ja mam 6 tys m2 ale perzu + 3 tys m2 perzu po drugiej stronie drogi. Zrobienie kawałka trawnika to droga przez mękę. Ja swoje rabatki i jagodnik pielę widłami. Wydaje mi się, że wybrałam już wszystko co do jednego korzonka a za chwilę łąka perzowa wschodzi od nowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”