Oaza spokoju i wytchnienia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oaza spokoju i wytchnienia

Post »

Cieszę się Igorze,że do mnie zaglądasz i bardzo dziękuję za tak dobre wiadomości. Jeśli chodzi o clematisa to gdy chodzi o wspinanie to trzeba mu pomóc - do tego jest leniwy, ale wynagradza kwitnieniem :roll: Moja pelargonia też się rozrasta a przy okazji potrącenia pięknie pachnie - zauważyłeś?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorze, byłam i widziałam :D

Od trzech tygodni nie było deszczu i w końcu wczoraj porządnie polało więc dzisiaj, po porządnej kawce, gdy na chwilę robiła się dziura w niebie ja uparcie plewiłam. Teraz jestem padnięta ale udało mi się ogarnąć cały ogródek, nawet przygotować kolejną rabatę pod irysy, ponawozić rośliny i wieczorem znów porządnie polało. Tak to ja proszę częściej :-)
A teraz kilka zdjęć pokazujących długo upragniony deszcz :)

Eukomis Obrazek

Pole lawendy
Obrazek.Obrazek

i samotny kłos Obrazek

Dzwonek brzoskwiniolistny 'alba' pochylony od kropel deszczu Obrazek

Jeśli dobrze pamiętam to jakiś dziurawiec
Obrazek.Obrazek

I jakaś bylina ale w tym momencie zapomniałam nazwy
Obrazek.Obrazek

Obrazek.Obrazek

I na koniec następna róża pnąca która po nawożeniu zmieniła kolor z jasnego różu na ciemnyObrazekjest to najstarsza rezydentka mojego ogrodu - spadek po kochanej babci :-D

To by było na tyle. Więcej zdjęć nie udało mi się zrobić ale coś zaczyna kwitnąć więc jak nabiorę sił to popstrykam fotki. Miłego oglądania :)
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy mój clemek (andromeda) będzie miał tyle kwiecia.Kiedy go obcinasz ?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, Patryku :wit

Clematis obcinam zawsze na wiosnę inaczej byłby pod sam dach. Obcinam zeszłoroczne pędy do wys. 30 cm. Niczym specjalnym nie nawożę tylko jak mu kapnie jakiegoś nawozu gdy sypię pod cebulowe i byliny to tyle ma swojego. Rośnie od strony południowej, przy ścianie pergoli ustawionej N-S więc ma światło słoneczka wschodzącego i zachodzącego, w zacisznym zakątku, przy czym nóżki ma delikatnie w cieniu.

Lawendę mam już wiele lat. W tym roku dość mocno ją wiosną przycięłam więc pięknie się zagęściła. Powoli dojrzewa u mnie myśl by porobić sadzonki ale wciąż brak czasu. Natomiast na pewno muszę ściąć jej kwiatostany - super pachną zimą w szafach woreczki nią napełnione, to takie urocze wspomnienie lata :wink:
Awatar użytkownika
Lola-san
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2011, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może komentarz nieco spóźniony, ale zaglądnęłam ne tę stronę dopiero teraz. Piękne kwiaty!! Szczególne te wczesno wiosenne, które lubię najbardziej, przebiśniebi i krokusy!:) Wodać że wkładasz w swój ogród dużo serca :)
Pozdrawiam, Lola
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lolu, dziękuję,że mnie odwiedziłaś. Jak sama też zapewne widzisz rzadko zaglądam w wątek ogrodowy choć do ogrodu bardzo często :oops: Myślę,że z nowym sezonem będę w nim bardziej na bieżąco a i kwitnień będzie więcej bo roślinki dobrze się ukorzeniły i rozrosły a teraz powinny pokazać na co je stać. Nastąpiło też trochę zmian w ogrodzie - niektóre zmieniły miejsce na bardziej dla nich odpowiednie, troszkę też przybyło nowych a szczególnie cebulowych - tulipanów, narcyzy i innych. Miałam wrażenie przy w wsadzaniu,że było ich co najmniej 2 tony i mam nadzieję,że wiosną pokażą swój urok. Wiele z nich to trochę niewiadome, szczególnie tulipany. Dostałam je jako mix różnych odmian z Anglii więc tym bardziej nie mogę się doczekać jakie będą. Sporo też nasadziłam czosnków różnej wielkości i kolorów, są też jakieś nowości cebulowe. Ale to wszystko będzie widoczne dopiero wiosną a do niej jeszcze troszkę czasu upłynie choć w/g niektórych prognostów ma już zacząć się w lutym. I tym optmistycznym akcentem oraz kilkoma widoczkami jesieni kończę sezon 2011 :wit

........................................Obrazek..................

Obrazek...Obrazek

........................................Obrazek....................

Obrazek...Obrazek

PS. A to mój osobisty Kontroler Jakości :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ dziś wróciła zima to ja na przekór będę straszyć wiosną gdyż sezon 2012 uważam za otwarty :D

Oto kilka widoczków:

Wawrzynek wilczełyko
Obrazek.Obrazek

Kępki krokusów - w zeszłym sezonie było po kilka teraz ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przebiśniegi
Obrazek

Obrazek.Obrazek
Zakwitła też odmiana o pełnych kwiatach ale zanim uwieczniłam to na zdjęciu zdąrzyła przekwitnąć :(

I pierwszy fiołek
Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cię.To moja kolejna u Ciebie wizyta ale tym razem w drugim wątku.
Jestem zachwycony Twoimi krokusami,są wprost bajecznie kolorowe,masz jednnym słowem rekę do kwiatów-gratuluję.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”