Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
sardynka92
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 kwie 2008, o 15:25

Post »

OK :)
Tylko dzisiaj nie przesadzę, bo zapomniałam, że niedziela i nie ma gdzie kupić tego torfu :roll:
Ale jutro muszę je koniecznie przesadzić, bo wydaje mi się, że jeszcze bardziej zmarniały :(
Wystawiłam je na balkon, żeby miały więcej światła. Mam nadzieję, że nic im tam nie zaszkodzi...

A czy rosiczkom mogą szkodzić przeciągi??
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wstaw z powrotem do domu ale na południowy parapet będą miały zdecydowanie lepiej. Przeciągi wysuszają strasznie rosę na liściach. :D
Mandred
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 maja 2008, o 19:08

Post »

Miodek jak wyglądają Twoje rosiczki? Możesz wrzucić zdjęcie?
W przyrodzie nic nie ginie...
Miodek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2008, o 19:43

Post »

Mandret oto zdjęcie,a jak wyglądają twoje rośiczki. Obrazek
Miodek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2008, o 19:43

Post »

Czy drosera capensis może wytrzymać mróz
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

zacytuję Marka Ciszewskiego:

"Drosera capensis 'Alba' jest rośliną przylądkową i nie musi przechodzić okresu spoczynkowego.Dobrze się czuje w przedziale temp. 4 - 27st C. Rośnie przez cały rok, ale w okresie zimowym wzrost ma spowolniony i nie jest tak "jędrna" jak latem. (...)"

(źródło: http://www.bio-forum.pl/messages/527/63671.html Podkreślenie fragmentu boldem moje. N.)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
sardynka92
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak jak radziłeś, przesadziłam do kwaśnej ziemi i obficie podlewam na podstawek, i teraz rosiczki mają się dużo lepiej i przyspieszyły swój wzrost. :)
Oczywiście nie obyło się bez strat przy przesadzaniu, ale zostało jeszcze siedem sztuk, więc i tak bardzo się cieszę :)
Dziękuję Przemo ;:6
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Mam nadzieję że ta kwaśna ziemia to oczywiście torf o pH 3,5-4 tak?
sardynka92
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oczywiście, że tak :) Zgodnie z rozkazem :):)
Awatar użytkownika
Dracena25
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2009, o 21:31

Hodowla Rosiczki

Post »

Zakupiłam niedawno rosiczkę.
Prosiła bym o pomoc w sprawię jej utrzymania i odpowiedzi na pytania :
- Jak często podlewać ?
- Czy ją nawozić ?
- Jakie mogą czyhać na nie choroby i jak je leczyć ?
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

NICZYM nie nawozić, nawóz precz od rosiczki.
Do podlewania zaopatrzyc się w wodę destylowana na styacji benzynowej lub hipermarkecie (przy art. samochodowych jest) i lać do głębokiego podstawka praktycznie codziennie. Rosiczka to roslina bagienna, niestety nie lubi np wyjazdów właściciela. Trzeba wtedy zlecic komus podlewanie, zasuszona nie przezyje. musi mieć bagienko z wody destylowanej. To bardzo ważne, na kranówie zdechnie migiem (za duzo soli mineralnych)
Jeśli bedzie mieć słońce, wodę destylowana, to więcej jej do szczęścia nie potrzeba. zasadniczo nie choruje, chociaż np moja obsiadły mszyce na wiosnę...ale to było incydentalne. Większym szkodnikiem jest kot który uwielbia zlizywać lepki sok z listków :lol:
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Czysty torf, destylka, dużo słońca i nie będzie problemów. Spotykane w sklepach rosiczki to z reguły D. aliciae i capensis, gatunki najprostsze w uprawie.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Capensis Rosiczka

Post »

Właśnie przekwitła mi rosiczka.
Kiedy mogę posiać jej nasionka(aktualnie są jeszcze w zaschniętych kwiatuszkach) i czy je przykrywać odrobiną torfu czy zostawić na powierzchni?
Z góry ślicznie dziękuję za odpowiedź :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

1.Nasiona najlepiej wysiać na wiosnę. Będzie wtedy dużo światła. Zapakuj jej do małej 'koperty' zrobionej własnorecznie z kawałka karteczki. Nasion nigdy się nie przykrywa torfem. Potrzebują światła do kiełkowania. Nasiona będą gotowe jak torebki nasienne zczernieją. Wtedy można złapać za kwiastostan i trzepac lekko nad białą kartką. Nasiona są bardzo małe.

2.Rosiczki w zależności od ilości światła kiełkują od 2,3 tygodni do ponad miesiąca jak było u wiosną. :wink: Najłatwiejsze w hodowli to capensis lub aliciae.

Te robaczki to mogą być ziemiórki. Miałem z nimi niedawno mały problem, ale rosiczka wszystkie muszki wyłapała.

Przegotowanej wosy nie polecałbym. Gotowanie zmniejsza twardość w nieznacznym stopniu.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasionka możesz wysiać nawet dzisiaj. Mają one byc na powierzchni kwaśnego torfu. Aby wykiełkowały pojemnik musi być stale w wodzie!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”