Wystawy storczyków -w 2007r

Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Elu,

z miłą chęcią obejrzałam pokaz slajdów z fotkami z wystawy. Prześliczne te storczyki - jeżeli tak ładnie prezentują się na zdjęciach to co dopiero mówić o wrażeniach na żywo.. aż mi dech zaparło...
dziękuję za mozliwość zobaczenia tego...
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Katharsis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2007, o 20:00
Kontakt:

Post »

Prawdziwa uczta dla oczu.
Szkoda że nie mogłam sama pojechac.
Dziękuję wszystkim, którzy zamieszczają fotki i dzięki temu możemy cieszy się pięknem tych roślin.

Kasia
pozdrawiam
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bajka ... po prostu bajka ... :D :D Napatrzeć się nie można ... ;:154
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zobaczę jutro ( dziś ) te cudeńka :P z pracy do domu wróciłam po 15 :evil:
Szkoda że tak wyszło :evil:
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Witam,
korzystając z zamieszczonej przez Nalewkę informacji, zapraszam do obejrzenia zdjęć na moją stronę, do części poświęconej wystawom.
Zdjęcia są również na innych stronach - www.orchidarium.pl
www.storczyki.pl
Życzę miłego spędzenia wieczoru! :D
i w następstwie obejrzanych fotek - kolorowych snów!
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
monika k
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 wrz 2007, o 19:45

Post »

Byłam na wystawie w sobotę. Z tak szumnych zapowiedzi ile będzie gat?(500), niewiele było prawdy.Gdyby policzyć wszystkie- setki by nie sięgnęło. Przewodnim kwiatem był phalaenopsis-hybryda w róznych kolorach. Były i catleye, oncidium,vandy. Na stoiskach do sprzedaży nie było wielkiego wyboru,może w pierwszy dzień? tak jak pokazuje pani Maria Maciąg. Nawet stoiska wyglądały inaczej w sobotę. Vanda do sprzedaży miała część korzeni przesuszonych, a kosztowała 140 zł. Inaczej wyglądały te z wystawy.Na poparcie moich słów przedstawię zdjęcia,ale tylko z wystawy, bo się zdenerwowałam i więcej nie zrobiłam. Nie mogąc kupić nic dla siebie, wracam do hodowli moich falków, bo nic innego u siebie w rejonie nie kupię.
[/url] Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Spacer+uśmiech=zdrowie.
Tego wszystkim wam życzę
Maria
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Ale Wam zazdroszczę dziewczyny!!Ja nigdy nie byłam na takiej wystawie bo u mnie nie organizują takich.Przepiękne storczyki aż dech zapiera.Szkoda ,ze to tak daleko bo bym chętnie zobaczyła te cudnosci.
dziękuję za informacje i zdjęcia :D :D :D
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Moniko witaj :P

Każdy ma prawo do własnej oceny wystawy- też mam wiele własnych zastrzeżeń, spostrzeżeń co można lepiej.

Nie ma jednak potrzeby upraszczać pewnych spraw i tak skrótowo przelecieć we wnioskach wystawę.
Nerwy ?? zupełnie były niepotrzebne, przecież to impreza jakby w kategorii rozrywki :lol: .
Wszyscy jechaliśmy z Polski i taki sam trud podróży pokonywaliśmy. A był to własny wybór.

Wyjaśnię parę słów jak to jest z wystawami, które zawsze są osiągnięciem organizatorów, bo dziedzina jest wyjątkowa i bardzo trudna. I niezależnie czy są udane czy mniej - cieszymy się, że istnieją i że nikt nam nie mówi: jedźcie do Berlina czy dalej aby coś zobaczyć, bo w Polsce nie ma. A tak było.

O ilości gatunków faktycznie mogą mówić osoby w tym zainteresowane i mające rozeznanie.
Dlaczego ?? te gatunkowe często niepozorne zwykłemu śmiertelnikowi :P nawet nie rzucą się w oczy.
Ja do nich też należę :D - mimo wielu lat w kolekcji nie porywam się na coś co z wyglądu przypomina mi roślinę prosto z drzewa, a wyobraźnia wywołuje obraz drogi przez mękę dla przeżycia tego TO-TO. Więc na wystawach ich nie liczę, oglądam, rzadko podziwiam, czasami nie dostrzegam. Może było 500 ?? setka to niedoszacowanie!! wielkie.

Świadomy wybór jest miarą dla powodzeniem kolekcji i pasji -
- wcale nie muszą być to gatunki we własnej kolekcji, wśród nich są też bardzo wdzięczne storczyki, ale mają wymagania.
To już ukierunkowanie uprawy daje wspaniałe efekty i nie zawsze są trudniejsze od hybryd. Ale ....
istnieją potrzeby techniczne i do tego trzeba się przygotować: kasą, urządzeniami, na końcu roślinami

O wystawie każdej:

- zawsze część wystawowa jest atrakcyjna, barwna obfitować musi w popularne storczyki
*marketowe*. Robi tło i o taką scenerię zabiegają organizatorzy.

Część roślin przeznaczona na ekspozycję wystawową:
1/ jest do sprzedaży na /lub po/ wystawie w zależności jakie zapasy mają organizatorzy :P
2/ część oznaczona jako kolekcje miłośników, klubów, gości jest pokazem co można hodować w warunkach domowych i to jest plon pasjonatów ---> nie są one do sprzedaży, stanowią już własność prywatną.
3/ storczyki gatunkowe podlegają bardzo restrykcyjnemu prawu międzynarodowemu - istnieją limity w obrocie z kraju pochodzenia, certyfikaty, zakazy itp.. Ceny bywają astronomiczne, a ilość na stoiskach nie znacząca. Importer często sonduje popyt, ryzyko
sprzedaży zawsze istnieje i ono wpływa na wielkość oferty *perełek*. Ale zamówione są prawie pewne.

Z praktyki podpowiem, ze można zamawiać u importerów markowe towary ze świata - te wymarzone i nie trzeba czekać na wystawę aby swoją perłę zakupić.

Wystawa jest okazją do:

1/odebrania pakunku zamówionego :P ,często tak czyniłam nawet dla koleżanek
2/spotkania z podobnie :roll: zakręconymi ludźmi, wzajemnego poznania,
3/pogaduch przy kawie, wymianie doświadczeń,
4/nacieszenia oczu, zrobienia sobie listy chciejstw na następną wystawę..

Czyli pełnia odlotu storczykowego w egzotykę.

Dla mnie to wiele, choć z Łodzi też nic nie przywiozłam.
Nie zamawiałam, nic mnie nie powaliło na kolana na miejscu, nie robiłam sobie złudzeń
co do czegoś nieoczekiwanego na Wystawie. Owszem, zapowiadano :P jak przeważnie wszędzie :P
Powiem, że najgorsze są nadmierne wyobrażenia o czymś, a później ... rozczarowania.
W 99 % jest to regułą zniesmaczenia w każdej dziedzinie.

Tak wiec mogę podpowiedzieć, gdy Ktoś potrzebuje pomocy w doborze storczyków do kolekcji można pisać, odpowiem: co zrobić? jakie warunki im zabezpieczyć?, gdzie zamawiać itp..itd...
Na szczęście :P to już nie te lata, że coś było nieosiągalne.
A na wystawy zawsze warto pojechać, choćby po to, aby poczuć lepiej klimat tej pasji, jeżeli się z nią utożsamiać zamierzamy.

Wyboru falenopsisów nie należy odrzucać - są wdzięczne i wśród nich znajdziesz wiele gatunkowych, które możesz wziąć pod uwagę w swojej kolekcji. Bardzo pożądane jest taka specjalizacja.
Wiele lat hybrydy uczą nas storczyków, bez tego krok dalej jest na miarę ekstremalnego wyczynu.

Ponieważ zachęcamy informacją o wystawach, myślę, że mój przydługi opis może przysłużyć się wielu osobom dla lepszego zrozumienia warunków tych imprez i budowania własnych planów dla kolekcji.

A...-- znów zaczną się na wiosnę :lol:
I zawsze jest nadzieja,że można lepiej coś zrobić.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Królowo jesteś nieoceniona. :D :D :D :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jovanko, padam na kolana :roll: :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Post »

Widzę, że dużo się działo od ostatniej mojej wizyty na forum!
I dobrze! ;:87
Na wystawę do Łodzi niestety nie udało mi się dotrzeć, dlatego bardzo jestem wdzięczny wszystkim, którzy poprzez swoje fotografie mogli ją zaprezentować ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:1
Ela, KaRo, Ania WIELKIE DZIĘKI ;:138 ;:100
Przepiękne cudeńka na niej sie pojawiły! ;:80
Jak tylko pogoda smuci, to wiem co zrobić, żeby poprawic sobie nastrój! ;:33 - wystarczy obejrzeć zdjęcia z Łodzi!
Pozdrawiam ;:100
Pozdrawiam ;:100
Sylwiaa
100p
100p
Od: 10 wrz 2011, o 19:10

Wystawy

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) Proponuję ten wątek jako dzielenie się naszymi wrażeniami i wspomnieniami z wystaw kwiatkowych. Dodatkowo zachęcam do dodawania zdjęć, aby Ci którzy się nie pojawili mogli poczuć atmosferę :P
Pozdrawiam :)
---> Moi zieloni przyjaciele
---> Wystawy
Sylwiaa
100p
100p

Re: Wystawy

Post »

Wystawa storczyków w Palmiarni w Łodzi:
- ekspozycja ponad stu gatunków i odmian storczyków,
- kiermasz storczyków i akcesoriów do ich uprawy,
- porady specjalistów i miłośników storczyków,
- 5.11-6.11: prelekcje.
---> Wystawy
Sylwiaa
100p
100p

Post »

A oto zdjęcia z powyżej wspomnianej wystawy i kiermaszu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
---> Wystawy
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Zdjęcia piękne, a jak centy się kształtowały na wystawie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”