Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Ciekawy przepis :) Podejrzewam, ze taki sos będzie bardzo smaczny!
Nalewko, a czy zechciałabyś zdradzić choć jeden przepis na nalewkę?
Mam co roku sporo malin i chciałabym wykorzystać je na nalewkę malinową, ale nie wiem jak to zrobić :( Pomożesz?Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Nalewki będą wieczorem :)

A teraz tylko trochę pomysłów na kanapki
(Uwaga, ściąga się plik prezentacji Power Point, otworzyć i slajdy same się przesuwają. Jeśli chcemy zatrzymać, powiększyć, obejrzeć dokładniej itp. trzeba zmienić w nazwie pliku końcówkę tj. rozszerzenie *.pps, na *.ppt czyli klikamy prawym klawiszem myszy i "Zapisz plik jako...", a nie "Otwórz plik...").
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4850
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

Nalewko fantastyczne kompozycje tych kanapek :D
Gdybym takie postawiła na stół to musiałoby być ich przynajmniej 5 razy więcej niż zwykle :D
Mam na myśli imprezę :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Oj, cos mi nie idzie spisywanie przepisów na nalewki. Co chwilę pędzę do kuchni, włażę na drabinę, żeby odczytać, co ja tam na naklejki wpisałam, czy ta to z miodem, czy z cukrem, a może z syropem cukrowym. Ale sobie zadanie wzięłam, no, no, a taki ze mnie leń!!!

Już mam osiem przepisów, ale na forum umieszczę je dopiero jutro, dziś muszę jeszcze nad nimi popracować. Ale z malin tez mam :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4850
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

Międzyczasie
25.Nalewka z aronii
3 litry wody
2 kg aronii
400 liści wiśni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy

Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Ja robiłam sobie nalewkę truskawkową,i powiem ci że choć należe do osób mało pijących,to ta naleweczka mi bardzo przypadła do gustu.Ona ma już 3 lata i jeszcze sobie postoi.Od czasu do czasu wypijam mały kieliszeczek.Naprawdę jest bardzo dobra i coraz lepsza.

http://www.lasypolskie.pl/sekcja-56.html
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

I jeszcze jeden przepis na coś co wam na pewno posmakuje.Mój mąż zrobił to w zeszłym roku i jest rewelacyjny,jeśli można tak mówić o nalewce,W tym przypadku to likier,ale wbrew pozorom, nie jest taki bardzo słodki.

26. Likier żurawinowy

8 szklanek żurawin
1 litr wódki
0,5 litra spirytusu
5 szklanek cukru
5 paczek cukru waniliowego

Żurawiny pognieść i zalać wódką.Zostawić na 14 dni.
Po czternastu dniach dodać cukier,na wolnym ogniu zagotować,i odcedzić.Do jeszcze gorącego,bardzo powolutku,ciągle mieszając,dolewać spirytus.
Po ostygnięciu zlać do butelek.
Poczekać minimum jeden miesiąc.Im dłużej stoi ( dojrzewa ) tym lepszy.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 15068
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Dziękuję Krysiu :) Kiedyś szukałam w internecie przepisów na nalewkę malinową, ale jakoś nie trafiłam na tę stronę. To co znalazłam nie wzbudziło mojego zaufania. Dużo bardziej interesują mnie przepisy naszej Nalewki, bo juz wypróbowane, no i zawsze jeszcze można poprosic o dodatkową radę. Ale na tę truskawkową, skoro Ty już wypróbowałaś;) może również się skuszę :lol: Ja też właściwie w ogóle nie piję, wyjątkiem są nalewki, w rozsądnych ilosciach rzecz jasna :D
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

Nie wiedzialam gdzie umieścić przepis na kiszenie barszczu,ale uznałam że tutaj będzie najbardziej odpowiednie miejsce.

27. Kiszenie buraków na barszcz czerwony

Buraki umyć,obrać ze skóry,pokroić na kawałki, zalać ciepłą przegotowaną wodą tak aby buraki były całe przykryte.
Dodac skórkę razowego chleba i 2 ząbki czosnku.Odstawić w ciepłe miejsce na tydzień.
Przed użyciem zebrać warstwę pleśni.przecedzić i rozlać do butelek.

Aby uzyskać barszcz wigilijny,należy zakwas połączyć z esencjonalnym wywarem warzywnym.
Należy pamiętać o tym że barszczu z zakwasu nie można zagotować bo straci kolor i smak.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

28. Kiszenie żuru

Pół kilo mąki razowej żytniej zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody,i pozostawić w ciepłym miejscu na dwie doby,najlepiej w kamionkowym naczyniu.
Gdy zacznie fermentować i ciasto podniesie się do góry,zalać go zimną wodą i pozostawić,aż mąka opadnie na dół naczynia.
Wtedy przenieś do chłodnego miejsca.
Przy odlewaniu do kolejnych zup,uważać aby go nie zmącić.

Można potem dolać taką samą ilość wody do garnka i może się dalej kisić.Bedziemy mieć barszcz do następnych zup.

Barszcz ten doskonale zastępuje barszcz z buraków,trzeba tylko do gotowania dodać buraki,aby nabrał koloru.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Krysia
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 164
Od: 15 paź 2006, o 00:07
Lokalizacja: Działkolandia-Śląsk

Post »

29. Żur świąteczny

2 litry wywaru z wędzonki
Żur ( najlepszy ukiszony z żytniej razowej mąki )
Sól
4-5 ząbków czosnku
Listek laurowy,
2-3 ziarna ziela angielskiego
Majeranek
2 łyżki świeżego chrzanu
Ok.15 dkg. śmietany
25 dkg. białej kielbasy
2 jajka na twardo.

Białą kiełbasę pogotować chwilę we wrzątku.Do wywaru z wędzonki dolać żur i wszystkie przyprawy,zagotować.Odstawić z ognia, zalać śmietaną.
Na talerze kłaść porcję kiełbasy,po 2-3 cząstki jajka na twardo.Zalać żurem.
Na koniec ,jak kto lubi,a ja polecam ,wkładam do garnka dużą łyżkę chrzanu dla podkreślenia smaku.

Najbardziej mi smakuje odgrzewany na drugi dzień.MMMniamm.
Pozdrawiam Krysia
Jeśli wymagamy od życia zbyt wiele,zwykle nic nie dostajemy.
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 292
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

A ja mam prośbę do Nalewki o przepis na nalewkę z pigwowca, dowiedziałam się o niej od Chatte.
Bardzo proszę :lol:
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

30.SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

- 5 kg zielonych pomidorów,
- 2 kg cebuli,
- 2 szklanki octu,
- sół, ziele angielskie (10), liść laurowy (5).

Pomidory i cebulę pokroić w cienkie plasterki (szatkownica), nasolić i odstawić na 24 godz.

Przygotować zalewę: 8 szklanek wody, 2 szklanki octu, ziele ang. i liście laurowe - zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić pomidory z cebulą. Gotować, aż pomidory przyjmą żółtawy kolor. Gorące przekładać do słoików.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

31. MARYNOWANA PAPRYKA

Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1/2 szklanki 10% octu,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 3 liście laurowe,
- ok.15 ziaren gorczycy.

Paprykę umyć, rozkroić i oczyścić z ziaren. Włożyć do wypażonych słoików i wsadzić do każdego po 2 plasterki marchewki i talarki cebuli. Zalać ciepłą zalewą. Na wierzchu "położyć" łyżeczkę oleju. Pasteryzować 10 min.
Obrazek
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

32.GRZYBKI

Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę i pogotować 10 - 15 minut w osolonej wodzie. Włożyć do słoików. Pasteryzować 5 minut.

Ja akurat miałam borowiki ceglaste. Podczas gotowania 2 razy wymieniałam wodę. Po wyjęciu ze słoika ja je przepłukuję. Świetne na zupę lub do sosu.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”