Kolekcja Arlety cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcja Arlety cz.2

Post »

Justynko dzięki, ale chyba gdzieś wyczytałam taką recepturę :roll: już nawet nie pamiętam bo tyle metod próbowałam i nic a ta jakoś się spisuje :D

Małgosiu jak tylko da efekt to warto spróbować ;:108

Kasiu korzonki obcinam zdezynfekowanym sekatorem (ja mam akurat preparat do dezynfekcji sprzętu w przemyśle spożywczym i tak pomyślałam że skoro ludziom on nie zagraża to roślinkom też nie powinien, jest on na bazie alkoholu więc chyba alkoholem też można zdezynfekować) potem sypię je zazwyczaj cynamonem bo to akurat zawsze mam w domu. Dzięki za miłe słowa ale troszkę na wyrost, są bardziej doświadczone osoby ode mnie ;:196

Kochani mam troszkę mało czasu na forum, ale obiecuję już niedługo poodwiedzać też Wasze wątki ;:79
Tak tylko na szybko pokarzę jeszcze Vandzię w pierwszej kąpieli w wiaderku (druga była w wazonie- relacja niebawem)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Widzę Arletko że problem reanimacji storczyków dotyka niejednego forumowicza .Swietna sprawa że rośliny pod dobrą opieką wychodzą z tego i znów cieszą swych właściceli.
Jednak często zastanawiam się czy gra jest warta przysłowiowej świeczki ponieważ niejednokrotnie nakłady włożone w reanimacje rośliny są tak duże że przewyższają koszt zakupu nowej rośliny (koszty sphangum ,środków chemicznych, nakład włożonej pracy i długi okres rekonwalescencji storczyka
. Rozumiem gdy jest to wyjątkowy okaz z kolekcji lub łączy nas z rośliną jakaś więź wspomnień itp.
Choć przyznam że takie reanimowanie roślin uczy nas cierpliwości i wytrwałości a to jedne z cech które są potrzebne storczykarzom.

PS.
Arletko wczorajszy dzień jako pierwszy w tym roku miałem dopiero słoneczny
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arletko dobra z ciebie pielęgniarka stawiasz storczyki na korzonki ;:196 Mam pytanie czy oprócz zraszania też je jakoś podlewasz ? mój Aniołek trzyma się dobrze korzenie naziemne ma ale uparciuch jeden nie chce puścić tych na których mi zleży a jemu widocznie nie :roll: Może jakbym mu zafundowała taką mieszankę to by go ruszyło i by się namyślił?
Kąpiel Vandzi to jest dopiero wyczyn :shock:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Świetna kąpiel miala Vandzia ;)
Ciekawa jestem, czemu Zmieniłaś jej kąpiel na..kąpiel w wazonie?

Ja stiwerdziłam, że nie wyciągając jej, do każdej kąpiei, nie uszkadzam korzonków.
Ten sposób się u mnie sprawdził, bo w ciągu 2,3 miesięcy od przyjazdu do mnie - korzonki bardzo dużo przyrosły.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy nie zajrzę cuda widuję a po nich dzięki Twoim relacjom Arletko wspaniale się czuję. Dziękuję i oczekuję kolejnych wspaniałych zdjęć w ;:3 i w niebieskich chmurkach , bo napawają radością i zmierzającą do nas wiosną.
Pozdrawiam :wit
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Widzę, że podpórki do pędów przydały się jako zabezpieczenie przed utopieniem Vandy ;:63 ;:224 Świetny pomysł :) Podpórki muszą być wytrzymałe, że takiego giganta utrzymały ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękna Vanda. Ładne ma korzonki. A kąpiel w wiadrze jest bardzo dobra. jakbyś chciała kapać w wazonie, to i tak Vandę musisz wyjąć, żeby wodę wylać.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, ja nigdy nie wyciągam mojej Ascocendy, żeby wodę wylać ;) Przechylam nad miseczką lub wanną i sama wycieka.
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nie szkoda tak marnować wody i wylewać po kąpaniu? To straszne marnotrawstwo... U mnie Vandy sa moczone wiele razy w tej samej wodzie (ale teraz jak mam tyle Phal., ta woda nie stoi dlugo, bo nią podlewam wszystkie Phal., nabieram woda do podlewaczki i podlewam, potem dolewam do wiadra dla Vand trochę świeżej). Od lat tak robię, bo jest to łatwy sposób i woda się nie marnuje, bo ją zużywają Phal. Nie muszę się bawić w zdejmowanie Vand razem z kruchymi wazonami z parapetów, po prostu biore samą Vandę, a wazon stoi i nie musze się martwić, że go potrzaskam, a kupienie odpowiedniego wazonu jest trudne.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeważnie wylewam do miseczki, miedniczki, a potem do konewki. Używam tej wody do "nawilżania" keramzytu w tackach.
Jeśli mam za dużo wody, wtedy wylewam. Chętnie wodą bym się podzieliła. W studni jest jej za dużo i sąsiadom jej "użyczamy", żeby przepłukać studnię ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, bo źle zrozumialam, myślałam, że ty calkiem wylewasz do wanny i że się marnuje. U mnie się nic nie może zmarnować. Podłoze też używam więcej niż raz, chyba, że jest rozłozone lub z chorego storczyka, to wtedy wyrzucam.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, Piotrze ;:196

Marku mnie też się wydawało, że nie warto ich reanimować :roll: ale tak prawe powiedziawszy uczę się tego na tych tanich hybrydkach a wiedza ta może się przydać kiedyś do odratowania bardziej cennego okazu :roll: a wtedy będę już umiała to robić :D
Bardzo się cieszę, że miałeś wreszcie słonko, lecz teraz u mnie go zbrakło i nie mogłam dobrych fotek zrobić mojej żółtej miniaturce :(

Leszku ;:196

Kasiu ;:196 nic im więcej nie robię poza tym, że czasami zraszam je wodą z odżywką. Nie wiem czy u Ciebie zda egzamin moja mieszanka ale spróbować zawsze warto. Obserwuj tylko go uważnie aby nic złego się mu nie stało :roll:

Justynko ;:196 właśnie też tak pomyślałam tym bardziej, że na razie nie mam większego wazonu i ciągłe wyciąganie i wkładanie jej z powrotem było by ryzykowne :?
Na kąpiel w wazonie zużyłam mniej wody, wylanie jej z wazonu też nie było takie trudne i męczące dla kwiatków.

Aniu dziękuję bardzo za tak miłe słowa ;:196

Moniś ;:196 no jakoś musiałam zabezpieczyć, choć druga kąpiel była już zupełnie inna.

Dusiu wcale nie wyjmowałam, tylko lekko przytrzymałam i powoli po ściance wazonu wylałam do miski. Żadna część Vandy przy tym nie ucierpiała :D
A wody nie marnuję, bo u mnie akurat jest mnóstwo innych roślin oprócz storczyków.

Tak wyglądała kąpiel w wazonie, następnym razem poproszę męża o fotki jak będę robiła wszystko po kolei.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I takie maluszki jeszcze mi zakwitły :tan

Obrazek Obrazek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arletko, cudna ta Vanda. I jakie zdrowe ma korzenie. ;:224
Keiki Dendrobium mają słodki kwiatuszek a ta miniaturka to istne cudo. :heja
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Śliczne maluszki Arletko, ale i tak vanda jest najładniejsza, jest taka dostojna.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:196 oczywiście, tylko lepsze fotki może jutro, bo zapowiadają ładną pogodę a przy takiej mój aparat nie umie fajnych fotek zrobić, bo albo prześwietla albo ma beznadziejne kolory :(

Sylwio, Gosiu, Kasiu, Asiu, Asiu, Leszku, Marku ;:196

Mówicie - macie :wink: choć tak jak pisałam na lepsze fotki trzeba poczekać na ;:3

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”