Niestety ale każda specjalna "ziemia do kaktusów",którą można u nas zakupić ma skład bardzo daleki
od idealnego.Nie wiem czemu wszyscy producenci substratów tak bardzo uparli się na to aby
wszystkie podłoża były na bazie torfu,który stanowi 70-90% składu

.Taka ziemia jest
wyjątkowo paskudna dla kaktusów i nie tylko bo dla wielu innych roślin jak np cisy również choć np
pomidory świetnie rosną w "ziemi dla kaktusów" o czym wiem bo próbowałem

.Największy
problem w przypadku kaktusów posadzonych w takiej ziemi to ponowne nawodnienie po okresie
spoczynku. Torf po zbyt długim przesuszeniu nieodwracalnie zmienia swą strukturę i prawie w ogóle
nie chłonie wody.Aby wówczas przywrócić jego zdolność do wchłaniania wody należy go poddać
długotrwałemu namoczeniu co dla wielu kaktusów oznacza ich pozbycie się po tym jak zamienią się
w papkę .Świetną ziemią będąca składnikiem dla kaktusów i innych sukulentów jest nie sprzedawana u nas mieszanka zgodna z formułą opracowaną na początku XX wieku przez - pana
John Inne.Jest do nabycia np w Anglii i jest skomponowana na bazie gleby ilastej z bardzo małą do
10% zawartością torfu.Charakteryzuje się dobrym drenażem i przewiewnością,trwałą i gruzełkowatą
strukturą i bardzo zrównoważonym zestawem minerałów i składników pokarmowych zawierając w
sobie sporo kompostu liściastego.Jej ponowne nawadnianie po długim przesuszeniu nie stanowi
żadnego problemu.
Tak wygląda
http://www.google.pl/imgres?q=john+inne ... ,r:15,s:75
Występuje w kilku wariantach John Inne No 1,No 2,No 3 i chyba jeszcze kilku innych.Najlepsza dla
sukulentów jest z tego co wyczytałem No 2.
Na wielu forach brytyjskich i amerykańskich forach dla miłośników sukulentów skład ziemi to w
zależności od gatunku 30-50% ziemi John Inne No 2 a reszta to gruboziarnisty piach/żwir i
optymalnie jeszcze jakieś porowate kruszywa jak np pumeks albo perlit.Czekam aż jakiś znajomy z
Anglii będzie przyjeżdżał do Polski samochodem i wtedy go poproszę aby mi zakupił kilka worów tej
ziemi.W szczególności przez kaktusiarzy Z Anglii jest polecana ziemia zgodna z formułą John Innes
No 2 od producenta Westland
http://www.theplantationnursery.co.uk/t ... 2-30l.html
i właśnie kilka worów tej ziemi zamówię

.