Niestety ale każda specjalna "ziemia do kaktusów",którą można u nas zakupić ma skład bardzo daleki
 od idealnego.Nie wiem czemu wszyscy producenci substratów tak bardzo uparli się na to aby 
wszystkie podłoża były na bazie torfu,który stanowi 70-90% składu  

.Taka ziemia jest
 wyjątkowo paskudna dla kaktusów i nie tylko bo dla  wielu innych roślin jak np cisy również choć np
 pomidory świetnie rosną w "ziemi dla kaktusów" o czym wiem bo próbowałem  

.Największy
 problem w przypadku kaktusów posadzonych w takiej ziemi to ponowne nawodnienie po okresie
 spoczynku. Torf po zbyt długim przesuszeniu nieodwracalnie zmienia swą strukturę i prawie w ogóle
 nie chłonie wody.Aby wówczas przywrócić jego zdolność do wchłaniania wody należy go poddać
 długotrwałemu namoczeniu co dla wielu kaktusów  oznacza ich pozbycie się po tym jak zamienią się
 w papkę .Świetną ziemią będąca składnikiem  dla kaktusów i innych sukulentów jest nie sprzedawana u nas mieszanka zgodna z formułą opracowaną na początku XX wieku przez - pana 
John Inne.Jest do nabycia np w Anglii i jest skomponowana na bazie gleby ilastej z bardzo małą do 
10% zawartością torfu.Charakteryzuje się dobrym drenażem i przewiewnością,trwałą i gruzełkowatą 
strukturą i bardzo zrównoważonym zestawem minerałów i składników pokarmowych zawierając w 
sobie sporo kompostu liściastego.Jej ponowne nawadnianie po długim przesuszeniu nie stanowi 
żadnego problemu.
Tak wygląda
http://www.google.pl/imgres?q=john+inne ... ,r:15,s:75
Występuje w kilku wariantach John Inne No 1,No 2,No 3 i chyba jeszcze kilku innych.Najlepsza dla 
sukulentów jest z tego co wyczytałem No 2. 
Na wielu forach brytyjskich i amerykańskich forach dla miłośników sukulentów skład ziemi to w 
zależności od gatunku 30-50% ziemi John Inne  No 2 a reszta to gruboziarnisty piach/żwir i 
optymalnie jeszcze jakieś porowate kruszywa jak np pumeks albo perlit.Czekam aż jakiś znajomy z 
Anglii będzie przyjeżdżał do Polski samochodem i wtedy go poproszę aby mi zakupił kilka worów tej 
ziemi.W szczególności przez kaktusiarzy Z Anglii jest polecana ziemia zgodna z formułą  John Innes 
No 2 od producenta Westland
http://www.theplantationnursery.co.uk/t ... 2-30l.html
i właśnie kilka worów tej ziemi zamówię  

.