Niechciane owady w domu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niechciane owady w domu

Post »

Oj poznasz, poznasz :?
Chętnie się dowiem, jakie są skuteczna środki przeciwko muchom. Próbowałem już wszystkiego (niemal). o ile są skuteczne sposoby, żeby wytępić paskudztwo latające nocą po zamknięciu drzwi i okien, to w dzień nalatują nowe chmary. Są bezczelne, siadają na nosie, ustach, a najgorsze jest, gdy zaczynają się tłuc między okiem a okularami ;:223
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Problem much to nie problem. Siatki w oknach i zamykanie drzwi gdy się wychodzi. Nie ma za chwilę , nie ma zaraz wracam , nie ma zapomniałem.Te wredne stworzonka czychają tuż za progiem i wykorzystują każdą sekunde naszej nieuwagi.Bez naszej samodyscypliny przyniosą nam na kanapki odchody wszystkich zwierząt z okolicy, a gdy już się najedzą i dołożą nam różnych smaków do naszych potraw , będą nas łaskotać nad ranem w każdą wystającą spod kołdry część ciała. No chyba że człowiek z natury swojej jest zapominalski . Wtedy wracając z podwórka widzimy otwarte drzwi i już wiemy co nas czeka w środku. Pozdrawiam , Piotr
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

:;230 , fajne te Wasze teksty :;230 . Ale nie martwcie się - już niedługo nadejdzie zima i wszystkie owady pójdą spać. :heja A wtedy będziemy narzekać na co innego :;230
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Nie da się zupełnie wyeliminować otwierania drzwi tarasowych. Te małe czarne, latające bestie tylko czyhają na moment otwarcia. Wystarczy im tylko dłuższa chwila potrzebna np na wniesienie zakupów i już są :( :evil:
Zwłaszcza w słoneczny dzień, gdy grzeją się na ścianie w dużych ilościach. Na szczęście jaskółki też już to wiedzą i te bystre ptaszki robią najpierw jeden lot przy ścianie płoszący i zaraz potem powrót lotem zbierającym.
Z tym smakiem nie przesadzaj. Nawet przy przypadkowym wpadnięciu muchy do ust nie odczuwałem specjalnej zmiany smaku :wink: ;:14 ;:99
A zimą owszem, pójdą spać, ale do domu. Gdy poczują ciepło, to będą wychodzić na pokoje.
Robię im psikusa w następujacy sposób. Wpuszczam ile się tylko da much na poddasze. Gdy zaczynam grzać zimą, to muszyska się budzą i chcą na wolność. I ja im to robię. Otwieram okienko na strychu i całe chmary much wypuszczam na mróz. ;:138 :heja
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

A ja powracam do tematu insektów biegających. A więc po zainstalowaniu kilku płytek skorki się wyniosły, jest ich dużo mniej. ALe za to mam innych gości. Chrabąszcze. Czarne, grube, silne ze skorupami. Pojawiają się na podłodze w ilościach masowych w okolicach godz. 23.00. Ale wtedy jest łapanka. Rozdeptywać ich nie chcę bo to grube i mi brudzi fugi. Ileż można szorować podłogę (mam na wysoki połysk). Jeszcze leży jakiś trup w sypialni, żywot zakończył na nosie mojego M w środku nocy. Zanim złapię za odkurzacz wezmę aparat. Może mi pomożecie zidentyfikować gada i powiecie czego one nie lubią..?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lorrie, może to karakony (karaluchy)?
Mają do 3 cm, kolor od czerwonego do czarno- brązowego, wszystkożerne -zwłaszcza w spiżarniach , mieszkają w szparach, szczelinach raczej wilgotnych, cechy stadne no i prowadzą nocny tryb życia.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gienia, to nie karaluchy. To takie typowe czarne chrząszcze mieszkające w ziemi w naszych ogrodach. Jest ich jakiś wysyp. Nie zrobiłam zdjęcia bo mi się bateria w aparacie rozładowała, ale jutro będę polować. Dziś chrabąszczy jakby mniej. Może dlatego że nie otwieraliśmy tarasu (mnie wieczorem nie było a M układał zakupiony groszek na opał). I wiecie co jeszcze? Mamy regipsy na ścianach i w nocy da się czasem usłyszeć ciche drapanie czy skrobanie wydobywające się z pod nich właśnie. Może spryskać czymś miejsce gdzie się styka podłoga z regipsem..?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To drapanie czy skrobanie to u nas chyba kuna szykująca się do zimy...
Nie wiem, czy się cieszyć (zapoluje na nornice, hura!), czy martwić (pogryzie ocieplenie w ścianach, rany boskie!)...

A żeby nie było, że to off-topic - dziś much jest u nas o wiele mniej, trochę powiało i temperatura spadła, może to dlatego... Ale komary tną jak zwykle :twisted:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Na komary przyjaciółka poleciła mi... sok cytrynowy. I nie wiem, jakim cudem, ale to działa. Po prostu wieczorem wyciskam trochę soku z cytryny i smaruję wszystkie odkryte miejsca. Komary wreszcie przestały mi dokuczać, powodując wcześniej koszmarne problemy ze skórą, bo mam uczulenie na to ich znieczulenie. Sok cytrynowy zmiękcza skórę, rozjaśnia ją i wcale nie jest lepki (czego się najbardziej obawiałam).
Muchy po prostu tłukę łapką. A skorki - wynoszę do ogrodu, bo to pożyteczne stworzonka, zjadają mszyce i inne dziadostwa, chociaż czasem i w kwiatki się wgryzają. W domu zaś podobno jest naturalnym wrogiem rybika cukrowego :-)
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Cytryna! Lodzio miodzio, na pewno spróbuję! Komary dały mi się w tym roku we znaki, a ostatnio po chwili przerwy znowu przyatakowały...
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Po ataku komarów przez jakiś czas wyglądałam jak po ospie i to naprawdę intensywnej :wink: Jeszcze teraz sporo śladów pozostało.
pozdrawiam
Aneta
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Moja Teściowa stosowała na owady biegające ocet.Smarowała w katach w pomieszczeniu podłogę octem. Zapach był nieciekawy, ale efekty też były.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Perdii - dziękuję. Akurat wczoraj kupiłam ocet do sałatek i jeszcze mi zostało. Dziś smarujemy chałupę octem.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

A do mnie pchają się drzwiami i oknami wstrętne pająki :twisted: Mam wrażenie, że przyjeżdżają do mojego mieszkania na urlop i już zostają. Ciągle ściągam pajęczyny z mebli, z drzwi i gdzie nie spojrzę to tam mam już zapleciona pajęczynkę :twisted:Nie chcę takich gości na dłuższy okres, bo już mi zbrzydły ;:223
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie w ogrodzie jest sporo pająków o nazwie Tygrzyk. Tkają bardzo grube sieci, ogólnie są wielkie. U mnie agrofobia galopująca... Jak ja mam plewić..? A jak by się to u mnie w domu znalazło ... brrr ... Ło matko!

http://www.sfora.pl/Nowa-plaga-w-Polsce-pajaki-a23324
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”