Mnie się spodobała ta druga roślinka.kati-1976 pisze:Obie roślinki należą do rodzaju Sedum. Drugi burrito zgadza się a ten pierwszy to albo nussbaumerianum, albo morganianum.merry pisze:Z tą alokazją to ciężka sprawa
Chciałam Wam pokazac moje dwa parapetowe maluszki. Niestety nie wiem jak się nazywają. Myślę, że jeden to sedum burrito, ale nie jestem pewnaMoże ktoś pomoże w dokładnym określeniu, która roślinka jak się nazywa
![]()
Pozdrawiam
Flora w moim domku
-
Krystyna.F
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Flora w moim domku
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ale okazyjnie kupiłaś!!!!!!! 
- kati-1976

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta odradzająca się z listeczków roślinka to Sedum nussbaumerianum, a to poniżej to jakieś Epiphyllum.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- myszkas21
- 500p

- Od: 12 mar 2010, o 19:12
Śliczne roslinki a w szczególności Yucca - bardzo okazała. No i jeszcze ta żabka urocza 
Iwosiu witaj
Moja crassula bardzo powoli dochodzi do siebie, ale jestem dobrej myśli
Jak już efekty będą bardziej zauważalne to pokażę.
Krystyno ja lubię żabki, ale najbardziej te prawdziwe jak się kręcą przy oczku wodnym
Zeberko masz rację, to była cena okazyjna, szkoda było zostawic
Kati bardzo dziękuję za identyfikację
Na Ciebie zawsze można liczyc w tych sprawach 
Myszkas dziękuję w imieniu jucci i żabki
Krystyno ja lubię żabki, ale najbardziej te prawdziwe jak się kręcą przy oczku wodnym
Zeberko masz rację, to była cena okazyjna, szkoda było zostawic
Kati bardzo dziękuję za identyfikację
Myszkas dziękuję w imieniu jucci i żabki
Powoli kończą mi się ciekawe roślinki do pokazania, zostały prawie same przedszkolaki i to niewiele więc nie wiem co tu Wam będę pokazywac 
Może ktoś zna się na kaktusach i mi powie czy ta roślina po prawej to może byc hylocereus undatus? Jeśli tak to ma rosnąc tak jak rośnie czy porozsadzac?

Może ktoś zna się na kaktusach i mi powie czy ta roślina po prawej to może byc hylocereus undatus? Jeśli tak to ma rosnąc tak jak rośnie czy porozsadzac?
Potrzebuję porady. Kupiłam echewerię taką biedną, przerośniętą, poskręcaną no i nie wiem co z nią zrobic. Uciąc, jakoś ukorzenic. Można ją jakoś naprostowac?

- myszkas21
- 500p

- Od: 12 mar 2010, o 19:12
Niestety nie wiem tego ale może poszukaj na GOOGLACH

- kati-1976

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Witaj Merry
.
Wpadłam zobaczyć co u Twoich zielonych słychać i widzę, że znowu potrzebujesz małej podpowiedzi
Pytanie o Hylocereus undatus - nie to jest jakieś Epiphyllum, ale nie sądzę, żeby to było Hylo. Te wąsy po jakimś czasie zaczną dorośleć tzn z nich zaczną wyrastać nowe przyrosty już te bardziej właściwe. Wtedy będzie wiadomo co to właściwie jest.
Echeverię bym ciachnęła i ukorzeniła od nowa, a część z korzeniem zostawiłabym jak jest. na pewno puści jakieś odrosty i roślinka Ci się zagęści.
Wpadłam zobaczyć co u Twoich zielonych słychać i widzę, że znowu potrzebujesz małej podpowiedzi
Pytanie o Hylocereus undatus - nie to jest jakieś Epiphyllum, ale nie sądzę, żeby to było Hylo. Te wąsy po jakimś czasie zaczną dorośleć tzn z nich zaczną wyrastać nowe przyrosty już te bardziej właściwe. Wtedy będzie wiadomo co to właściwie jest.
Echeverię bym ciachnęła i ukorzeniła od nowa, a część z korzeniem zostawiłabym jak jest. na pewno puści jakieś odrosty i roślinka Ci się zagęści.
Moje doniczkowce i sukulenty
Kasiu po cichu liczyłam na Twoją radę, dziękuję
Pokażę Wam senecio, które kiedyś dostałam od jednej z forumowiczek
Mam nadzieję, że ładnie się rozrośnie, bardzo mi na nim zależało. Szukam jeszcze starca Rowleya 

Dwa grudniki, które jeszcze nie miały okazji u mnie kwitnąc więc nie wiem jakie mają kwiaty.

Pokażę Wam senecio, które kiedyś dostałam od jednej z forumowiczek
Dwa grudniki, które jeszcze nie miały okazji u mnie kwitnąc więc nie wiem jakie mają kwiaty.
- daka
- 1000p

- Od: 10 lut 2010, o 17:29
Grudniczki i senecio bardzo ładne,a grudniczki chyba nie kwitną bo mają troche za duże doniczki,one lubią mieć przyciasno,ja mam w małej doniczce i czeka mnie już 3 kwitnienie od zimy 
- kubusiowa mama
- 500p

- Od: 1 kwie 2010, o 01:27
Senecio wygląda rewelacyjnie. Życzę powodzenia w uprawie. 
Dziękuję
A grudniczki jeszcze u mnie nie kwitły, bo kupiłam je już po kwitnieniu.
Pojawiły się u nas ostatnio takie roślinki, może ktoś będzie znał dokładne nazwy? Ten pierwszy to grubosz, ale jaka jest dokładna jego nazwa?

Pojawiły się u nas ostatnio takie roślinki, może ktoś będzie znał dokładne nazwy? Ten pierwszy to grubosz, ale jaka jest dokładna jego nazwa?
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Witaj Merry, ciekawie się zapowiada Twoja kolekcja
piękne trzykrotki i ostatni nabytek też śliczny. Nie pomogę w identyfikacji bo się nie znam na tym typie roślinek. 
- chan-dzia

- Od: 4 maja 2010, o 12:45
Witaj
Podobają mi się Twoje kwiatuszki ,osłonki też masz ciekawe.Byłam tu już kilka razy u Ciebie ale nie zostawiłałm po sobie śladu ,od dzisiaj się poprawie