ten pierwszy to oncidium, a druga to cambria
Fascynacja pięknościami Paulinki Z
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Cymbidium
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
Paulinka Z
- 200p

- Od: 13 cze 2009, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przedostatni zakup ma się znakomicie, chyba mu u mnie dobrze bo nie gubił ani jednego kwiatka a wręcz przeciwnie rozkwitły 2 kolejne. Bardzo cieszy on moje oko.
A jeśli chodzi o rekonwalescentów, a raczej o te które chwilowo nie kwitną to mam pytanie. Czy jak zaczyna wam wypuszczać pęd kwiatowy to na początku rośnie on szybko czy raczej wolno. W jednym falku mam taką małą zieloną kulkę między korzeniami powietrznymi i się zastanawiam co to może być. Obserwowałam już wzrost korzenia powietrznego i działo się to o wiele szybciej stąd też moje przypuszczenia... Zdjęcia nie mogę zrobić bo nie wychodzi na nich to co widzę 
A jeśli chodzi o rekonwalescentów, a raczej o te które chwilowo nie kwitną to mam pytanie. Czy jak zaczyna wam wypuszczać pęd kwiatowy to na początku rośnie on szybko czy raczej wolno. W jednym falku mam taką małą zieloną kulkę między korzeniami powietrznymi i się zastanawiam co to może być. Obserwowałam już wzrost korzenia powietrznego i działo się to o wiele szybciej stąd też moje przypuszczenia... Zdjęcia nie mogę zrobić bo nie wychodzi na nich to co widzę -
Paulinka Z
- 200p

Paulinko, jeśli to pędzik (korzonki mają bardziej zaokrąglony czubeczek a pędy taki trochę spłaszczony, jakby zaostrzony), jak już na dobre wybije to później rośnie w oczach, z dnia na dzień widać sporą różnicę. Później, kiedy dorośnie do momentu, że zawiązują się pączki, odnosi się wrażenie jakby przystopował ze wzrostem ale to złudne wrażenie bo on wciąż rośnie, tylko nasza cierpliwość jest na wykończeniu - chciałoby się już widzieć, że pączki rozkwitają. Z moich obserwacji wynika, że od pojawienia się pędu, zwykle mija około 4 miesięcy zanim się zobaczy łodygę w pełnym rozkwicie. Długa to droga ale przez przynajmniej kolejne 4 miesiące storczyk będzie nas cieszył swoimi kwiatami 
-
Paulinka Z
- 200p

Hm no jest taki hm stożkowaty...czekam cierpliwie aż coś więcej będzie widać:) właśnie przeprowadzam podlewanie tzn moczenie z nawozem niech sobie trochę possie witaminek:)
Pochwalę się też że czekam na sadzonki w wieku przedszkolnym... To będzie dopiero lekcja wytrwałości. Mama zapytała co z nimi będzie jak wyjadę (10dni)? Jak to co maluchy wezmę z sobą w końcu wiele miejsca w samochodzie mi nie zajmą... Jak szybko można się dorobić dzieci...
Pochwalę się też że czekam na sadzonki w wieku przedszkolnym... To będzie dopiero lekcja wytrwałości. Mama zapytała co z nimi będzie jak wyjadę (10dni)? Jak to co maluchy wezmę z sobą w końcu wiele miejsca w samochodzie mi nie zajmą... Jak szybko można się dorobić dzieci...
-
Paulinka Z
- 200p

-
Paulinka Z
- 200p

- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oszklony TIR, jak orchidarium na kółkach. Pomysł godny wykorzystania 
Ja naszukałam się sphagnum inie znalazłam. Wszędzie było i nie będzie. Gdzieś tu na forum volcowitch/Łukasz pisał, że można go zastąpić wełną izolacyjną, ale nie szklaną. Poszukam i podeśle ci link.
Ja naszukałam się sphagnum inie znalazłam. Wszędzie było i nie będzie. Gdzieś tu na forum volcowitch/Łukasz pisał, że można go zastąpić wełną izolacyjną, ale nie szklaną. Poszukam i podeśle ci link.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Beatrice

- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Na allegro sprawdzałaś? Ostatnio tam widziałamPaulinka Z pisze:ale z moimi podopiecznymi:)
Właśnie obdzwaniam kwiaciarnie w Poznaniu w poszukiwaniu sphagnum. I niemal widzę ten wytrzeszcz oczu moich rozmówców. Zaraz zacznę zoologiczne sklepy straszyć. Jeśli ktoś wie gdzie jest tak owa fanaberia dostępna to proszę o wiadomość!!!
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Cytuję volcowitcha/Łukasza, n.t zastąpienia sphagnum:
"Kup sobie kawał wełny mineralnej(nie waty szklanej) (taka do ocieplania budynków) i pokrój w kostkę 0,5cm x 0,5cm do tego dodaj samej czystej kory dobrze przebranej i przepłukanej w proporcji 1 do 1 i też powinno być dobrze. efekt będzie ten sam."
Gdybyś nie znalazła sphagnum u siebie, możesz zamówić tu: http://www.orchidsklepik.pl/akcesoria.php
"Kup sobie kawał wełny mineralnej(nie waty szklanej) (taka do ocieplania budynków) i pokrój w kostkę 0,5cm x 0,5cm do tego dodaj samej czystej kory dobrze przebranej i przepłukanej w proporcji 1 do 1 i też powinno być dobrze. efekt będzie ten sam."
Gdybyś nie znalazła sphagnum u siebie, możesz zamówić tu: http://www.orchidsklepik.pl/akcesoria.php
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
Paulinka Z
- 200p