Ogród Idy74 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podziwiam Ido..wiem co to plantacje malin, truskawek i porzeczek..ze swej strony mogę dodać do tego jeszcze aronię. Miejsca mam dostatek, hektarów obsadzać nie będę, bo nie dam rady tego wszystkiego opielić, i tak mam do doglądania 1,3 hektara na którym stoi dom i budynki gosp.
Z ludźmi do pracy na plantacjach jest faktycznie problem. Ja mieszkam na terenie, gdzie jest dość dużo upraw ekologicznych. Plantatorzy w sezonie zbiorów gryzą paznokcie ze zmartwienia kim to zebrać.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ido Pasłęk leży bliżej Elbląga, bo 25 km,
do Braniewa mamy trochę dalej ok.50 km
ale cóż to znaczy dla współczesnej motoryzacji
;:71 ;:71 ;:71
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Jakie odmiany pomidorów siejesz? Poważnie zaraz na początku lutego wysiewasz?, nie za wcześnie?-może doświetlasz rozsadę albo masz szklarnie ocieplaną?
Ja jeszcze wysiewam paprykę, w tym ogromne ilości papryki ostrej, jest świetna i nie wyobrażam sobie swego warzywnika bez niej. Marynuję ją i suszę, dodaję ją również do marynowanej słodkiej.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Judyto.Może trochęprzesadziłam z tym 1 lutego .ale po10 pierwszą turę to na pewno ,przez dwa lata tak robię i jakoś mi wychodza te pomidory . W tamtym roku pierwszego pomidora zjadłam 23 czerwca.Sadzonki stoja u mnie na parapecie .a potem jak trochę podrosną to tacham je z domu na podwórko i z powrotem .W tamtym roku roku miałam trochę problemów z częścią sadzonek bo zachciało mi się eksperymentowac z podłożem pod sadzonki OSMOKOTE Z JAKIMŚ GRANULATEM moim zdaniem w ogóle nie nadaje się pod młode ledwo co ukorzenione sadzonki ,i zaczęły mi padać ,i ta część póżniej mi owocowała.W folii w tym roku sadzę pomidory -PRUDENS PURPLE BARDZO WCZESNA ODMIANA WYSOKA I BARDZO SŁODKA .-Brandywine red i black -ta odmiana jest pyszna .śr,póżna mój mąż porównuje je do naszych malinowych -nasionka kupiłam 2 lata temu na allegro od pani o nicku SYZYF -polecam ci tę pania ,ma duzo odmian ,a wschody prawie 100%.BARONA BO JEST PLENNY I NIE CHORUJE ,MALINOWY OŻAROWSKI ,ANANASOWY -PYCHOTA rośnie b.duży od1kg do 1,5 serio.Bawole serce .malinówki .NO i oczywiście koktajlowe ,koraliki ,małe gruszeczki,cherry czarne i żółte .Paprykę sadzę tylko do gruntu i tylko przez te 3 lata .Sadze ,obrywam pierwszy kwiatek i zapominam ,a potem zbieram owoce .Wfolii nigdy mi nie wychodziła ,a w gruncie ,a i owszem.Paprykę posieję wczesniej niż pomidory .w tamtym roku siałam ostra ,ale miałam remont całego mieszkania i nasiona przepadły

ELU myślałam ,że to Pasłęk koło Braniewa bo tam mamy rodzinę...i jest dużo szkółek. :lol:
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Witaj!!!

To mówisz że Dukat???
Chyba wiosną się skuszę....i poszukam....Ale nie na :shock: :shock: :shock: 4ha :shock: :shock: :shock:

A swoją drogą pisałem pracę dyplomową o truskawkach na zbiór przyśpieszony...
ida74
---

Post »

Tak Grzesiu Dukat jest sprawdzony .Gratuluje to o truskawkach powinieneś wiedzieć wszystko :lol:
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Co nie co tam wiem-tylko że ja mam pamięć dobrą ale krótką :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Ido :D
Urządziłem sobie spacer po Twojej działce
Letnie zdjęcia bardzo atrakcyjne, działka wygląda naturalnie
tak jakby wszystko tam rosło już od dawna. Jeżeli dobrze
zauważyłem masz lilaka i wierzbę babilońską, jestem ciekaw co
to za duże drzewa rosnące na skraju działki :D
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Witaj Ido, trafiłam do Ciebie dzięki Judycie. Pytałam ją o najlepsze gatunki truskawek, a ona poleciła mi Ciebie.Czytam i nie wierzę. Jesteśmy sąsiadkami. Mieszkam w okolicach Górowa Ił. Poczytałam i już wiem, czego mam szukać. Kupiłam w ubiegłym roku kilkanaście sadzonek Senga-Sengana i teraz dopiero się dowiedziałam, że ona jest bardzo wrażliwa na mączniaka. Trudno, już rosną. Sprawdzę latem ,co z nich będę miała. Chcę dosadzić w tym roku następną partię około 30 sadzonek. Potrzebne mi są tak do pojedzenia i nadmiar do przetworów.Gdybyś miała na zbyciu, to chętnie kupię. Wyczytałam też, że paprykę sadzisz do gruntu. Skoro u Ciebie owocuje, to i u mnie powinna. Dzieli nas przecież tylko kilkanaście kilometrów. Zawsze myślałam, że papryka nie zdąży u nas zaowocować. Cieszę się ,ze jesteś na forum.
ida74
---

Post »

Krzysiu i tak miało być ,Chciałam ,żeby mój ogród był naturalny ,dziki ,tu chwaścik tam chwaścik.Te jabłonki ,które widać sa jeszcze poniemieckie ,wyglądają dziwnie ,ale ze trzy lata temu gdy był duży urodzaj to polamala sie duza gałąz.Te drzewa na skraju to granica działek ,w pierwszej części ogrodu rośnie orzech włoski ,ma on ponoć 20lat ,a zaczął szybko rosnąc gdy ja zaczełam uprawiać ogród tzn gdy usunęłam jakieś stareśliwy i sprochniałe jabłonie ,teraz ma tyle orzechów ,że nie bardzo wiemy co z nimi robić.. Obrazek ObrazekAtam gdzie widać najwięcej trawnika był stary wychodek ,tony słoików ,eternitu ,starych opon i garnków ,rosły stare spr€chniałe śliwy które pamiętały 1 wojnę św.worki po nawozach ,kopiąc znalazłam nawt resztki niemieckich kubków i talerzy .Mąż wyrabał drzewa ,ja wykopałam stare korzenie ,wygrabiłam ,wywiozłam ,nawiozłam i tak powstaje mój raj .W sumie ma on ok 40 arów . Obrazek ObrazekABY DOPROWADZIĆ DO TAKIEGO STANU jaki jest teraz potrzebowałam dwóch lat .Pierwszy powstał ogród srodkowy ,potem część jadalna ,a potem duży trawnik ,a na końcu czyli dwa lata temu ogród owocowy i duża folia ,i mała szklarenka .Mam dwa oczka polączone strumykiem ,gdy siedzimy w ogrodzie to włączam pompe i szumi strumyk .Największa radochę wtedy maja koty ,bo karasie dostaja wigoru :lol:
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

To jeszcze raz ja, Ido. Właśnie przeszłam się po Twoim ogrodzie. Już jest bardzo ciekawie. Będziemy mogły się wymieniać roślinkami. Gdybyś sąsiadko coś wypatrzyła w moim ogrodzie, to pisz, podzielę się. Ja sadzonki pomidorów zawsze kupuję na rynku, a dzięki Tobie wiem o jakie pytać. Spróbuję w tym roku posadzić paprykę w gruncie.
ida74
---

Post »

Ewo nie ma sprawy .Te odmiany pomidorów o dziwnych nazwach i wyglądzie to w zasadzie można dostać tylko na allegro nick SYZYF .Jedynie malinowe ,koktajlowe i szklarniowe to na bazarze ,a moze tobie sie uda .Jaki ten świat mały ja do górowa mam tylko 25km.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Ido, masz bardzo piękny ogród !!!
Uwielbiam takie swojskie klimaty :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

ida74 pisze:ELU myślałam ,że to Pasłęk koło Braniewa bo tam mamy rodzinę...i jest dużo szkółek. :lol:
Ida wydaje mi się,że kolo Braniewa nie ma drugiego miasta Pasłęk.
Na pewno masz rodzinę w miasteczku,w którym mieszka moja siostra Ela!!
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam sąsiadkę z zamiedzy! Cieszę się,że coraz więcej osób z naszego województwa pojawia się na Forum. Trzeba przyznać,że masz uroczy ogród. Doceniam ogrom Twojej pracy! Ja zaczynałam podobnie - tylko teren znacznie mniejszy. Ogród przy domu to jest TO. Ja na działkę niby mam blisko, ale jednak trzeba iść...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”