Witaj Karpku, no stęskniłem się za Tobą
Skrzynka półotwarta?
Mówisz - masz!
Robiłem całą noc
Zdjęcia z dzisiejszego przedpołudnia.
Jak widzisz skrzynki są, wiszą pod zadaszeniami, ale jak na razie z kopciuszków nici..
W pobliżu mojego domu jest działka sąsiada - nie jest zbyt duża, lecz stosunkowo "mało używana" - myślę, że to właśnie tam gniazdują kopciuszki. No nic, zobaczymy.
Wracając do skrzynki - jak wszystkie moje domki jest otwierana dla utrzymania porządku i czystości.
Jak pewnie zauważyłeś, jej dach jest stosunkowo mocno pochylony do przodu - uczyniłem to z rozmysłem, bowiem w okolicy jest stosunkowo dużo srok. Myślę, że zmniejszając prześwit pomiędzy dachem i ścianką boczną zminimalizowałem niebezpieczeństwo wyciągnięcia maluszków.
Co roku majstruję sobie coś w piwnicy. Takie niedrogie i odprężające hobby.
W tym roku chciałbym zrobić jeszcze domek dla trzmieli opisywany przez naszego forumowego kolegę.
Niestety, podany przez niego link nie działa, a ja nie zapamiętałem wymiarów i sposobu budowy. I dlatego prośba do Was: macie namiary w sieci na takie domki? W sumie nie jest to nic trudnego, ale nie wiem na przykład, gdzie powinien być otwór wlotowy (na dole, w środku czy na górze ścianki bocznej domku) - oglądałem w sieci ule dla pszczół, ale w dalszym ciągu nie jestem zdecydowany...
A może zapisaliście sobie informacje zawarte na podanej wcześniej stronie?
Jeżeli coś znajdziecie - dajcie znać. Wysłałem pytanie na priva, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi. kolega może zajęty?
W przyszłym roku robię skrzynkę dla nietoperzy - choć nie wiem, czy jakiekolwiek są w mojej okolicy? No nic, zobaczymy.
Pozdrawiam!
R.