Nie potrafię tego czytać spokojnie. Ogromnie współczuję polskim rolnikom.
-
dziad_Jag
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nie potrafię tego czytać spokojnie. Ogromnie współczuję polskim rolnikom.
Z tym ZUSem dla rolników sprawa jest skomplikowana. Ci co głośno krzyczą i drogi blokują to są panowie na setkach hektarów. Nie jest ich wielu. To są przedsiębiorcy nie rolnicy. Statystyczny rolnik to starszy człowiek na kilku hektarach. Dzieci nie przejmą takiego gospodarstwa, nie opłaca się. Mam działkę w Płońskim i widzę co się dzieje. Coraz więcej pól zarasta brzeziną. Coraz więcej na sprzedaż. Po prostu zwykła kolej rzeczy- kurczenie się sektora rolniczego przy jednoczesnym wzroście areału opłacalnego. Na zachodzie Europy taki proces zachodził w XIX wieku. U nas reforma rolna w 46-47 roku rozdrobniła rolnictwo. Żeby gospodarstwo rolne było opłacalne musi dysponować dużym areałem, silnym umaszynowieniem. Praca ludzka jest za droga!
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
...i taki rolnik co ma 3 ha, to ukryte bezrobocie.
Rzeczywisty dochód z takiego areału nie da rodzinie godnych zarobków, a jedynie własne jedzenie zdobyte własną pracą... a jak to jest gdzieś na zadu..u, gdzie nie ma innej pracy, to jest nędza, a jeszcze jak na VI kl ziemi, to już nędza z dramatem do spółki.
Średnia wielkość gospodarstwa w Polsce to 11,75ha i odpowiednio w województwach:
Dolnośląskie - 18,90 ha
Kujawsko-pomorskie - 18,00 ha
Lubelskie - 8,45 ha
Lubuskie - 24,07 ha
Łódzkie - 8,34 ha
Małopolskie - 4,40 ha
Mazowieckie - 9,12 ha
Opolskie - 20,39 ha
Podkarpackie - 5,27 ha
Podlaskie - 13,02 ha
Pomorskie - 20,84 ha
Śląskie - 8,82 ha
Świętokrzyskie - 6,18 ha
Warmińsko-mazurskie - 24,33 ha
Wielkopolskie - 14,90 ha
Zachodniopomorskie - 34,04 ha
Źródło: https://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i ... 66226.html
Mnie ciekawi jeszcze mediana, a najlepiej cały rozkład statystyczny, żeby wiedzieć, ile jest gospodarstw poniżej średniej, a ile powyżej. Najprawdopodobniej jest kilka procent tych ogromnych, które tą średnią mocno zawyżają.
Z tego co wiem, w naszym kraju znaczna większość gospodarstw rolnych nie osiąga średniej...
Rzeczywisty dochód z takiego areału nie da rodzinie godnych zarobków, a jedynie własne jedzenie zdobyte własną pracą... a jak to jest gdzieś na zadu..u, gdzie nie ma innej pracy, to jest nędza, a jeszcze jak na VI kl ziemi, to już nędza z dramatem do spółki.
Średnia wielkość gospodarstwa w Polsce to 11,75ha i odpowiednio w województwach:
Dolnośląskie - 18,90 ha
Kujawsko-pomorskie - 18,00 ha
Lubelskie - 8,45 ha
Lubuskie - 24,07 ha
Łódzkie - 8,34 ha
Małopolskie - 4,40 ha
Mazowieckie - 9,12 ha
Opolskie - 20,39 ha
Podkarpackie - 5,27 ha
Podlaskie - 13,02 ha
Pomorskie - 20,84 ha
Śląskie - 8,82 ha
Świętokrzyskie - 6,18 ha
Warmińsko-mazurskie - 24,33 ha
Wielkopolskie - 14,90 ha
Zachodniopomorskie - 34,04 ha
Źródło: https://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i ... 66226.html
Mnie ciekawi jeszcze mediana, a najlepiej cały rozkład statystyczny, żeby wiedzieć, ile jest gospodarstw poniżej średniej, a ile powyżej. Najprawdopodobniej jest kilka procent tych ogromnych, które tą średnią mocno zawyżają.
Z tego co wiem, w naszym kraju znaczna większość gospodarstw rolnych nie osiąga średniej...
Polacy są zdolni i pracowici, tylko rząd jest do kitu.
Upadną jak zacznie brakować stołków i zauważą, że koryto nie jest z gumy.
Upadną jak zacznie brakować stołków i zauważą, że koryto nie jest z gumy.
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Wierzysz w to? Jak jedni „pasożyty” upadną, to drudzy powstaną
Jak świat światem, zawsze znaleźli się tacy, co na cudzych plecach chętnie się wozili… i jakoś żadna rewolucja tego nie zmieniła, bo zawsze nowi się znajdowali.
Jak świat światem, zawsze znaleźli się tacy, co na cudzych plecach chętnie się wozili… i jakoś żadna rewolucja tego nie zmieniła, bo zawsze nowi się znajdowali.
Nadzieja w wymianie pokoleniowej. Starych skłóconych politykierów powinni zastąpić młodsi, zdolni. Tacy, którzy dorobili się prowadząc własne interesy.