Witajcie ...
Sesja u mnie już dobiega końca, został tylko jeden egzamin do zdania. Pozostałe zaliczone w pierwszym terminie

Niestety jak na złość dopadła mnie choroba akurat wtedy, kiedy mógłbym pracować w ogrodzie . Dzisiejsza pogoda przypominała drugą połowę marca a nie pierwszy dzień lutego. Było +14*C i świeciło słońce. Nie wytrzymałem i wyszedłem do ogrodu popstrykać trochę fotek

Zostałem zaskoczony wiosennymi widokami . Zakwitł oczar Afrodyta , ubiegłoroczny nabytek. Kwiaty wyglądają jak pomarańczowo-żółte zwinięte frędzelki cienkich papierków . Zaczęły wychodzić masowo narcyzy, tulipany, krokusy i hiacynty . Lilie wodne mają młode liście pod taflą lodu

a mięta wodna wypuściła młode przyrosty. Przyroda dosłownie wariuje .
Kolejną dobrą wiadomością jest to, że będę miał chodnik przed posesją . Prace posuwają się bardzo szybko, bo w zeszłym tygodniu zostały rozpoczęte a już ułożone są krawężniki . Również będzie nowa nawierzchnia asfaltowa

I w związku z tym powstanie nowy pas ziemi do zagospodarowania. Więcej szczegółów opiszę nad zdjęciem .
Hamamelis 'Afrodyta' .
'Arnold Promise' powoli otwiera pączki, ale na pełny rozkwit trzeba poczekać do drugiej połowy lutego .
Arum Italicum zaskoczyły mnie pozytywnie swoimi widowiskowymi liśćmi

Mam dwie kępki po trzy sztuki posadzone zeszłej jesieni .
To mix narcyzów o drobnych kwiatach, w tej kępie jest na pewno narcyz biały/wonny -
Narcissus poeticus narcyz wielokwiatowy -
Narcissus tazetta, narcyz żonkil -
Narcissus jonquilla
Crocus vernus 'Cream beauty'
Krokus jesienny -
crocus sativus
Hyacinthus orientalis coraz śmielej wychylają pąki spod ziemi
Irys żyłkowany -
Iris reticulata od ponad miesiąca wystawia noski, obawiam się, że może przemarznąć

Jedna z pierwszych kwitnących roślin cebulowych w ogrodzie .
To w tym miejscu chciałbym zrobić rabatę z roślinami kserotermicznymi . Wystawa typowo południowa , reprezentacyjna

Na pewno posadzę mnóstwo jukk , perowskii, lawendy , budlei , ostnic , trzcinników, opuncji, judaszowiec
'Avondale' , może oczar . Jednak w pierwszym roku chciałbym łąkę kwietną

Pierwszą czynnością będzie zebranie wierzchniej warstwy ziemi, ponieważ do głównie żwir, który był rozsypany na całej tej powierzchni w celach estetycznych . Po czasie zarósł zielskiem i został zasypany ziemią.
Ostatnio kupiliśmy bruk do wykładania obrzeży rabat ( konieczna będzie zaprawa) . Jednak na to trzeba poczekać co najmniej do lata, dlatego, że muszę doprecyzować kształt wszystkich rabat .
I na koniec dzisiejszy zachód pięknego dnia