Moje cudeńka - miaaa
Re: Moje cudeńka - miaaa
[quote="miaaa"]Witam;P
Jak wszyscy, to i ja się pochwalę
Co prawda moja kolekcja nie jest zbyt okazała, ale powoli się powiększa
Uwielbiam kaktusy i in. sukulenty. To niezwykłe roślinki, powoli staję się kaktusoholikiem
Mama się śmieje, że za każdym pobytem z hipermarkecie z dzialem ogrodniczym, przytargam coś nowego
To wciąga 8) Niektórych kaktusów nie umiem jeszcze zindentyfikować, więc prosiłabym przy okazji o pomoc
(a w razie pomyłki nazwy - o poprawkę)
Moja skromna kolekcja:
1) echinopsis (mój ulubieniec)

2) ten nie został zidentyfikowany;/ ( z tego, co się do tej pory dowiedziałam to moze być Rebutia lub Parodia)

3) Mammillarie (najnowsze nabytki)

4) Mammilaria (podobno :P jakis inny gatunek, uratowana cudem, własnie zakwitła
)

5) a to mój cudaczek (anomalia pigmentowa, miałam tez różowego, ale zgnił biedaczek
)

6) Euphorbia trigona - wilczomlecz - pseudokaktus (ok 2,5 metrowy - mam jeszcze kilka mniejszych zaszczepionych)

7) Schlumbergera - zygokaktus - grudnik - grudzień (kolejny uratowany cudem)

8) Crassula portulacea f. monstruosa 'Hobbit'

9) Grubosz, drzewko szczęścia

10) Aloes
[/qu
Jak wszyscy, to i ja się pochwalę

Moja skromna kolekcja:
1) echinopsis (mój ulubieniec)

2) ten nie został zidentyfikowany;/ ( z tego, co się do tej pory dowiedziałam to moze być Rebutia lub Parodia)

3) Mammillarie (najnowsze nabytki)

4) Mammilaria (podobno :P jakis inny gatunek, uratowana cudem, własnie zakwitła

5) a to mój cudaczek (anomalia pigmentowa, miałam tez różowego, ale zgnił biedaczek

6) Euphorbia trigona - wilczomlecz - pseudokaktus (ok 2,5 metrowy - mam jeszcze kilka mniejszych zaszczepionych)

7) Schlumbergera - zygokaktus - grudnik - grudzień (kolejny uratowany cudem)

8) Crassula portulacea f. monstruosa 'Hobbit'

9) Grubosz, drzewko szczęścia

10) Aloes

Witam Cie miaaa! Mam pytanie czy echinopsis kwitnie w dzien, czy w nocy tak jak moj cereus?miaaa pisze:Dawidzie ale ja już znam te nazwy, bo mi już pisałeś :P na 1 stronie mojego kaktusowego wątku, tylko po prostu chyba dorotka66 chciała coś napisać i wystąpił jakiś błąd![]()
A u Ciebie kiedyś jakieś nowości zawitają![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Typowe rośliny z rodzaju Echinopsis kwitną w nocy. A dokładniej kwiat otwiera się wieczorem i jeśli następnego dnia jest pochmurna pogoda to jest jeszcze otwarty przez następny dzień. Czyli w zależności od pogody kwiat jest otwarty od 12 do 24 godzin. Oczywiście są także gatunki Echinopsis, które kwitną w dzień. Mają wtedy najczęściej kwiaty barwy czerwonej - np. niektóre formy Echinopsis obrepanda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Czerwone kwiaty u echinopsów to nic nadzwyczajnego:

Po prawej E.mamillosa v.kermesina po lewej E.mamillosa

Jakiś mieszaniec E.obrepanda

E.obrepanda RH 422
Kwitnące na żółto echinopsy byłyby czymś ciekawym. Chyba tylko niektóre formy E.leucotricha mają takie kwiatki.

Po prawej E.mamillosa v.kermesina po lewej E.mamillosa

Jakiś mieszaniec E.obrepanda

E.obrepanda RH 422
Kwitnące na żółto echinopsy byłyby czymś ciekawym. Chyba tylko niektóre formy E.leucotricha mają takie kwiatki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Piękne kwiaty i do tego utrzymujące się nawet do tygodnia mają roślinki z rodzaju Echinocereus:

Natomiast na krótko kwitnące echinopsy jest jeden sposób. Gdy ma się ich ponad 100szt. to w czasie lata każdego dnia ma się kilka otwartych kwiatów.

Natomiast na krótko kwitnące echinopsy jest jeden sposób. Gdy ma się ich ponad 100szt. to w czasie lata każdego dnia ma się kilka otwartych kwiatów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek