Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Altana bardzo oryginalna i widoczki działkowo -ogólne imponujące. ;:63 Krysiu ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trawnik imponujący! Pogratuluj mężowi, ja nie mam trawnika, ale łąkę, która jest fajna, ale rożnie to wygląda. Mogłabyś u mnie zioła z trawnika zbierać ;:306 Podziwiam Twój domek dla murarek. U mnie nadal wiązki trzciny wiszą pod dachem altany.
Piękna ta miodunka MOONSHINE, jest prawdziwą ozdobą!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Sentencja super i jak ulał pasująca do mnie (idnywidualizm, odmienność ponad upodabnianiem się!).Zaraz ją sobie przepiszę ;:333
No tak - trawnik jak zielona wykładzina - idealny! Ja z mojego przez 2 dni wycinałem mniszki, by choć trochę przypominał trawnik, no i żeby się nie rozsiewały.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu jestem :wit Ta altana zawsze mi się podobała, trawnik jak dywan, świetnie wygląda, a oczko to moje oczko w głowie :D ;:138
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Krysiu Twoja kolekcja tulipanów jest imponująca. Moje w tym roku kiepsko wyglądają. Chyba dam sobie spokój z tymi cebulowymi.
Kępy Twoich ciemierników są ogromne. Chciałabym aby i moje tak się rozrosły.
A altana ... no cóż... marzenie.
christinkrysia pisze: hala67 -Halinko ...
Guzikowiec chyba łatwiej się ukorzenia niz hortensje - ciekawa jestem jakie masz efekty?
Efekty ukorzeniania patyczków są słabe. Mniej więcej 1/3 ma korzonki. Obym tylko teraz nie straciła je np. z powodu zasuszenia :oops:
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Trawnik to Ty mas wzorcowy. Tylko pozazdrościć.
Altana wyszła super. Takie kryte strzech a widziałam tylko w angielskich programach ogrodniczych.
Gdybyś nie napisała, że to Różeniec górski, to pomyślałabym, że to wilczomlecz
Niewiele różnią się od siebie
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Trawnik luks a roślinki jeszcze piękniejsze ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A wiesz, że moja miodunka Moonshine po podzieleniu na kilka kęp i przesadzeniu w inne miejsce wróciła do zielonej formy podstawowej? Dziwne dla mnie zjawisko :shock:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam wszystkich gości pięknymi słowami narodowego wieszcza A. Mickiewicza
bo w naszym fachu błądzenie to temat nie obcy każdemu z nas.
Jesteśmy najczęściej fanami, hobbystami a nie specjalistami w uprawie roślin i zdarza się ,że coś nie wyjdzie...

Obrazek

becia123 - Beatko faktycznie wiosną wszystko cieszy a okazji do radości jest wiele i wciąż coś się dzieje ...

Zawilec wielkokwiatowy i fiołek motylkowy zakwitły prawie w tym samym czasie tworząc duet miły dla oka.
Obrazek

Anemone sylvestris (Zawilec wielkokwiatowy)
Obrazek

Viola sororia 'Albiflora' (Fiołek motylkowy )
Obrazek

Ułudka o białych kwiatach już przekwita
Obrazek

Ale rozkwitają kwiaty byliny o wyjątkowo błyszczących liściach az trudno zrobić dobre zdjęcie taki odblask ;:306
Ranunculus repens var. pleniflorus (Jaskier rozłogowy)
Obrazek
Obrazek

sto-krotka bardzo dziękuję za miłe słowa.

JAKUCH - Jadziu jesteś wspaniała dziękuję.
czyli ten piękny pełny tulipan podpisuję

tulipan pełny Sun Lover
Obrazek

Tulipany warto by tak dobrać aby terminem kwitnienia rozłożyły się w czasie i to moje jesienne zadanie
jeszcze kwitną choć to ostatnie ich ostatnie chwile tulipany American Dream
Obrazek

podobnie ma się tulipan Creme Upstar - barwa jego płatków zmienna jest w poszczególnych fazach kwitnienia czyli ciekawa odmiana i warto go mieć
Obrazek
Obrazek

w ostrych kolorach długo kwitnący tulipan Crystal Star i do tego pachnie
Obrazek

Mam kilka tulipanów pod jabłonią NN - może i te rozpoznasz ?
Obrazek
Obrazek

jode22 - Jolu dziękuję - mąż pochwalony - przekazałam a za kilka dni przez wycinanie mniszka i kęp stokrotek dziur w trawniku narobiłam .. ups marudził ale wie, że szybko zarośnie ..
Był mus :wink:

Mirabela - Mireczko witaj ;:196
Nie zawsze zdążam ze wszystkim bo jak zajmę się korespondencją to na forum już nie ma czasu .
Wciąz wybieram co ważne a co ważniejsze ... to dylematy przeżywane prawie każdego dnia ...
dzikie ogórki sieje różnie - czasami w doniczkach aby miec gotowe sadzonki i to więcej aby były na w razie czego bo kilka lat temu bardzo zimna z przymrozkami końcówka maja załatwiła mi te ogórki, dynie i wiele innych.
Dzięki zapasowym sadzonkom cześć nasadzeń udało się szybko odtworzyć.
One potrzebują sporo wody i dokarmiania bo to duża masa zielona - nawet do 5 m i więcej.

beatab - Betako wiesz... kwiaty ciemierników krzyżują się i siewki mogą trafić różne ... Czy piegowate ;:131 chyba tak bo u ciemierników wschodnich piegi często występują w różnym nasileniu.
Zapisałam i w wolnej chwili dogramy przesyłkę.

cyma2704 - Soniu lubię takie niewymuszone obrzeża - miodunka wspaniale do tego się nadaje.
Kiedyś myślałam o skompletowaniu różnych bylin o ciekawej kolorystyce liści - padło na brunery ale one za wysoooookie .... i nie nadają się do tej roli .
Ciemierniki warto mieć bo sa reprezentacyjne ( jak to moja wnusia mówi) przez cały sezon. Ich kwiaty nadal sa ładne a kępa pod starą jabłonią dość dobrze komponuje się z kwitnącymi brunerami, które zamiast obrzeży stworzyły okrągłą rabatę wokól pnia b.starej jabłoni.

Obrazek

Brunera wielkolistna -Jack Frost
Obrazek

brunera wielkolistna 'Variegata' obsypana niebieskim kwieciem
Obrazek

Brunera wielkolistna - gatunek mam 2 kępy i specjalnie sadziłam na różnym stanowisku. Ta w cieniu ma soczystszą zieleń. Ogólnie w chwili kwitnienia gatunek najbardziej kontrastuje z niebieskimi kwiatami, pozostałe dużo mniej.

Obrazek
Obrazek

Brunera wielkolistana - Looking Glass -
Obrazek

Brunera 'Hadspen Cream'
Obrazek

bwoj54 - Bogusiu tradycyjnie dopieszczasz mnie słowami aż rumieńce wystąpiły na policzki :)
Szkoda , żę żyjemy w takim tempie i nie mamy czasu dla siebie . Sok z brzozy na wyciągnięcie ręki a Ty nie pijesz ;:131 przemyśl sprawę i następnej wiosny skorzystaj z tego dobrodziejstwa , które trwa wyjątkowo krótko bo oskołę z tego co pamiętam można pozyskiwać ok 2 tygodni.

marpa - Maryniu w ferworze wiosennych zmagań ścieżki zaprowadziły Cię do mnie - super :D
W nagrode troszkę okrywowych bylin samoobsługowych o ciekawej kolorystyce

Lamium maculatum 'Chequers' (Jasnota plamista)
Obrazek

Lamium maculatum 'White Nancy' (Jasnota plamista)
Obrazek

naturalny mix czyli Jasnoty mix 'Beacon Silver' i 'White Nancy'
Obrazek

takasobie - Miłko przekazane i uśmiech na twarzy zauważyłam - warto czasami naszych panów pochwalić ... całkiem inaczej po takich słowach "chodzą"
Domek dla murarek faktycznie udał mu się całkiem zgrabny a ja wiem,ze materiału to zbytnio nie miał wiec takie tam resztki zapasów
Pszczoły też zadowolone bo tej wiosny wyjątkowo szybko zalepiają kolejne trzcinki ... i zaczęłam dorabiać rurki z papieru ( gazety, druki i takie ... kolorowe nabłyszczane czasopisma) zobaczymy które im bardziej pasuję ?

Obrazek
Obrazek

Ciąg dalszy jutro ... zaczyna sie robić tasiemcowy post :D
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Tulipany Creme Upstar mam pierwszy rok. Podobają mi się i mam wrażenie, że są pachnące.
Krysiu u Ciebie same kolekcje :D
Muszę się pochwalić, że i w moim owadzim domku zauważyłam kilka zaklejonych rurek :tan
Trzeba jednak przyznać, że pszczół jest coraz mniej. Jeszcze kilka lat temu gdy kwitły drzewa owocowe słychać było jedno wielkie bzyczenie. A teraz bez mała z lupą trzeba szukać "bzyczków".
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu, zaglądam do Ciebie i zaglądam, ale, gdy chcę coś napisać brakuje mi słów, by wyrazić podziw dla Ciebie, gdyż wciąż i na okrągło mnie zaskakujesz swą wiedzą, samozaparciem i dążeniem do obranego celu, niezliczoną jak dla mnie ilością nieznanych mi nadal roślin, które u Ciebie poznaję, choć wydawałoby się, że znam już tyle, że nic mnie zaskoczyć nie może, a jednak. Patrzę na ten pusty zakątek, który zakodowałam jak wyglądał latem i nie mogę uwierzyć, że jeszcze troszeczkę i znów ujrzymy przepięknie dobraną kolorystycznie burzę kwiatów. Trawka rzeczywiście niczym zielony dywan, altanka kryta strzechą ekstra i ten stawek normalnie marzenie, fajny klimacik stworzyliście ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

JacekP - Jacku miło, że sentencja wybrana z myślą o Tobie przypadła do gustu . Pracę swojego męża bardzo szanuję i wiem,że bez niego ten trawnik i spora część działki wygladała by bardzo licho - dużo piele i czasami aż za dokładnie bo przez to siewek nie zdążę capnąć ... :wink:
Poniższą tez dedykuję Tobie bo wyjątkowo określa Twoje samozaparcie w dążeniu do obranego celu.
tulipan Super Parrot nocą
Obrazek

A ... przy okazji kilka innych tulipanów do towarzystwa bo wiem,że je lubisz :D

Tulipan 'Mount Tacoma'
Obrazek

Tu ' Mount Tacoma' rośnie w duecie z bardzo ciemnymi 'Queen of Night ' które wyjątkowo podobają mi się w pąkach jak i pełnym rozkwicie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Odmianie "Magic Lavender" też niczego nie brakuje i następny sezon chyba sworzą kolejny duet
Obrazek
Obrazek

Odmianę Tulipana Princess Irene mam trzeci rok i widzę,że już marnieje ... czyżby tak mało żywotna a może zaprogramowana na krótki żywot aby kupować kolejne ;:131
W starych odmianach tego nie było ...
Obrazek

iwona0042 - Iwonko witam i dziękuję. Mam nadzieję,że rośliny z naszego stawu zadomowią sie u Ciebie.

hala67 - Halinko faktycznie słabe efekty więc tym bardziej pilnuj pozostałych.
napisz mi na których Ci zależy to ukorzenie w sezonie. Tu łatwiej bo w mieszkaniu ograniczone pole działania.
Ciemierniki moje az za wysokie bo już w tej chwili mają ok 60 cm a jak liściska dojdą do swych rozmiarów to jeszcze pójdzie w szerz i wzwyż.
Kępa na hortensjowej rabacie już mi zawadza - ciekawe co im tak pasuje ale z przykrością w sezonie będę musiała część tej kępy wykopać .

Margo2 - Gosiu właśnie dziś robiłam porządki pod altaną bo strzecha elegancko położona ale pod spodem ... ogromny bałagan.
W sezonie pokaże efekty bo póki co małe roślinki ale chcę mieć wokół tego miejsca byliny liściaste o ciekawej budowie, kształcie i kolorystyce.
Do tego jakieś kolorowe wstawki i powinno pasować a jak nie ... to wiesz ... szpadel i poprawki , wszyscy to znamy .
Faktycznie podobne w kolorystyce ale kwiaty z różne - wilczomlecz mirtowaty powoli przekwita a różeniec górski szykuje się do kwitnienia ale chyba nasion nie będzie bo to roślina dwupienna a ja mam tylko 1 egzemplarz.
Obrazek

becia123 - Beatko wpadasz , pochwalisz i .... uciekasz :D
Wiosną wszystkie kwiaty podobają się bo po długiej zimowej przerwie każdy nawet ten najmniejszy cieszy i dodaje chęci do działania.
Dla Ciebie tulipan NN o ciekawej budowie
Obrazek

wanda7 - Wandziu toś mnie zaskoczyła ;:oj
Miodunka Moonshine u mnie teraz wiosną dzielona i póki co kolorki swoje trzyma.
Taki powrót do zielonego koloru miałam już przy 2 rozchodnikach - kupione w pierwszym sezonie zachowywały się prawidłowo a następnej wiosny po przesadzeniu na docelowa rabatę .... zzieleniały :oops:

tu.ja - Izuniu podzielam Twoja radość - skoro pierwsze pszczółki trafiły do Was to powoli zapełni sie domek bo widać,że zaakceptowały warunki stworzone przez Was.
Kolekcje ... hmmm to ja mam swoje ale ich czas zacznie sie troszkę później a to co kwitnie teraz jest tylko uzupełnieniem ale też cieszy.
Dzięki wymianom powiększyłam ilość pierwiosnków i dobrze bo część moich na przedwiośniu krety powciągały pod ziemię ...
Uzbierało się trochę różnych odmian ostatnio dzięki Halince i Tadziowi ( hala67 i tade k) dziękuję.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

I moje kochane pierwiosnki Siebolda - różowe najstarsze bo sa od początku ze mną na tej działce
Obrazek
Obrazek

te biale P. Siebolda 'Snowflake' mam dzięki Tobie - pamiętasz jak kupiłaś sadzoneczkę dla mnie ;:196
Obrazek
Obrazek

ilona2715 - Ilonko witaj :D
Miło, że tak odbierasz naszą działeczkę i nasz wkład pracy.
Altana kryta strzechą bo pasuje do całości - obszar "Natura 2000" wiele dla mnie znaczy i położenie tej działki też dlatego elementy dekoracyjne sztuczne i bardzo udziwnione nie pasują choćby mi się spodobały.
Konsekwencja w doborze to podstawa i jeśli już robię to "minimalizm" bo natura sama w sobie jest piękna jeśli człowiek jej nie skazi błędami, pazernością lub głupimi pomysłami....

O ile pamietam lubisz podobnie jak ja niebieskości więc pierwsze kwiaty Kamasji Kusika dla Ciebie

Obrazek
Obrazek

Floksy nad stawem
Obrazek
Obrazek

Tej wiosny dość nisko przycięłam paulownię puszystą , wyrosło kilka pędów a ja nie chcę krzewu tylko drzewko najlepiej na 1 pęd . W poradach piszą ciąć i to nisko... więc tnę od kilku lat .
U mnie góra czasami częściowo przemarza i sama juz nie wiem jak z z nią postępować.
Na tej rabacie potrzebuję czegos smukłego i wyższego z ogromniastymi liśćmi u góry .
Może ktoś podpowie ?
Obrazek

Miłej niedzieli gościom spacerującym w ciszy i tym co zostawiają ślad po sobie w postaci kilku słów.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Śliczne te biale P. Siebolda 'Snowflake' , śliczne, a roślinki już w oczku i mają przykaz pięknie rosnąć Krysiu ;:196
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Krysiu u ciebie jak zawsze wspaniale ;:138 uwielbiam tu zaglądać ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Krysiu wpisuję się do ciebie ,żebyś nie błądziła do mnie masz piękne roślinki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”