JacekP - Jacku  miło, że sentencja wybrana z myślą o Tobie przypadła do gustu . Pracę swojego męża bardzo szanuję  i wiem,że bez niego ten trawnik i spora część działki wygladała by bardzo licho - dużo piele i czasami aż za dokładnie bo przez to siewek nie zdążę capnąć ... 

Poniższą tez dedykuję Tobie bo wyjątkowo określa Twoje samozaparcie w dążeniu do obranego celu.
tulipan Super Parrot nocą  

A ...  przy okazji kilka innych tulipanów do towarzystwa bo wiem,że je lubisz  
 Tulipan 'Mount Tacoma'

Tulipan 'Mount Tacoma'

Tu 
 ' Mount Tacoma' rośnie  w duecie z bardzo ciemnymi 
 'Queen of Night ' które wyjątkowo podobają mi się w pąkach jak i pełnym rozkwicie 

Odmianie
 "Magic Lavender"  też niczego nie brakuje i  następny sezon chyba sworzą kolejny duet

Odmianę 
 Tulipana Princess Irene mam trzeci rok i widzę,że już marnieje ... czyżby tak mało żywotna a może zaprogramowana na krótki żywot  aby kupować kolejne  

W starych odmianach tego nie było ...
 iwona0042 - Iwonko
iwona0042 - Iwonko    witam  i dziękuję.  Mam nadzieję,że rośliny z naszego stawu zadomowią sie u Ciebie.
hala67 - Halinko   faktycznie  słabe efekty  więc tym bardziej pilnuj pozostałych.
napisz mi na których Ci zależy to ukorzenie w sezonie. Tu łatwiej bo w mieszkaniu ograniczone pole działania.
Ciemierniki moje az za wysokie bo już w tej chwili mają ok 60 cm a jak liściska   dojdą do swych rozmiarów to jeszcze pójdzie w szerz i  wzwyż.
Kępa na hortensjowej rabacie  już mi zawadza - ciekawe co im tak pasuje ale z przykrością w sezonie będę musiała część tej kępy wykopać .
Margo2 - Gosiu   właśnie dziś robiłam porządki pod altaną bo strzecha elegancko położona  ale pod spodem ... ogromny bałagan.
W sezonie pokaże efekty bo póki co małe  roślinki ale chcę mieć wokół tego miejsca  byliny liściaste  o ciekawej budowie, kształcie i kolorystyce.
Do tego jakieś kolorowe wstawki i powinno pasować a jak nie ... to wiesz ... szpadel i poprawki , wszyscy to znamy .
Faktycznie podobne w kolorystyce ale kwiaty z różne - wilczomlecz  mirtowaty powoli przekwita a 
różeniec górski szykuje się do kwitnienia ale chyba nasion nie będzie bo to roślina dwupienna a ja mam tylko 1 egzemplarz.
 becia123 - Beatko
becia123 - Beatko  wpadasz , pochwalisz i .... uciekasz  

Wiosną wszystkie kwiaty podobają się bo po długiej zimowej przerwie każdy nawet ten najmniejszy cieszy i dodaje chęci do działania.
Dla Ciebie tulipan NN o ciekawej budowie 
 wanda7 - Wandziu
wanda7 - Wandziu    toś mnie zaskoczyła  

Miodunka Moonshine u mnie teraz wiosną dzielona i póki co kolorki swoje trzyma.
Taki powrót do zielonego koloru miałam już przy 2 rozchodnikach - kupione w pierwszym sezonie zachowywały się prawidłowo a następnej wiosny po przesadzeniu na docelowa rabatę .... zzieleniały  
 tu.ja - Izuniu

tu.ja - Izuniu   podzielam Twoja radość - skoro  pierwsze pszczółki trafiły do Was to powoli zapełni sie domek bo widać,że zaakceptowały warunki stworzone przez Was.
Kolekcje ... hmmm to ja mam swoje ale  ich czas zacznie sie troszkę później  a to co kwitnie teraz jest tylko uzupełnieniem ale też cieszy.
 Dzięki wymianom powiększyłam ilość pierwiosnków i dobrze bo  część moich na przedwiośniu krety powciągały pod ziemię ...
Uzbierało się trochę  różnych odmian ostatnio dzięki Halince i Tadziowi ( hala67 i tade k) dziękuję.

I moje kochane 
pierwiosnki Siebolda - różowe najstarsze bo sa od początku ze mną na tej działce

te biale P. Siebolda 'Snowflake' mam dzięki Tobie - pamiętasz jak kupiłaś sadzoneczkę dla mnie  

ilona2715 - Ilonko
ilona2715 - Ilonko  witaj  

Miło, że tak odbierasz naszą działeczkę i nasz wkład pracy. 
Altana kryta strzechą bo pasuje do całości - obszar "Natura 2000" wiele dla mnie znaczy i położenie tej działki też dlatego elementy dekoracyjne sztuczne i bardzo udziwnione   nie pasują choćby mi się spodobały.
 Konsekwencja w doborze to podstawa i jeśli już robię  to  "minimalizm" bo natura sama w sobie jest piękna jeśli człowiek jej  nie skazi błędami, pazernością lub głupimi pomysłami....
O ile pamietam lubisz podobnie jak ja niebieskości więc pierwsze kwiaty 
Kamasji Kusika dla Ciebie

Floksy
Floksy nad stawem 

Tej wiosny dość nisko przycięłam paulownię  puszystą , wyrosło kilka pędów a ja nie chcę krzewu tylko drzewko najlepiej na 1 pęd . W poradach piszą ciąć i to nisko... więc tnę od kilku lat .
  U mnie  góra  czasami  częściowo przemarza i sama juz nie wiem jak z z nią postępować. 
Na tej rabacie potrzebuję czegos  smukłego i wyższego z ogromniastymi liśćmi u góry .
Może ktoś podpowie ?
 Miłej niedzieli gościom spacerującym w ciszy i tym co zostawiają ślad po sobie w postaci kilku słów.
Miłej niedzieli gościom spacerującym w ciszy i tym co zostawiają ślad po sobie w postaci kilku słów.