Ogródek Gosi cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.11

Post »

Danusiu, cieszę się, że do mnie zaglądasz ;:196
Raczej nic nie robię z moimi wrzosami. Sadzę po prostu w kwaśnym torfie, ale one chyba lubią moje piaski.
Tobie i mnie podoba sie kolor szałwii, ale nie stety mojej sąsiadce się nie spodobał, zatem już w przyszłym roku jej nie będę miała, znając moją rękę do wysiewów. Zostawię ją do wiosny na rabacie. Może sama się wysieje?
Z szałwiami nic nie robię. Nawet ich za bardzo nie dokarmiam. A na pewno nie uszczykuję. To chyba też efekt mojej nieurodzajnej ziemi.

Edytko, Clair jest niegrzeczna, bo choruje i zaraża inne róże.

Tereniu, róże to raczej kwitną pojedynczymi kwiatkami. Łyse są niektóre. Może 8? Na 54 szt. to i tak niedużo. Ale mimo wszystko drażni mnie to. Przestrzeni faktycznie mam sporo. Zazdrościsz, bo chciałabyś mieć możliwość zajęcia jej rabatami, czy faktycznie o przestrzeń chodzi? :D

Aga, niestety jak pisałam w tym roku wszelkie wyjazdy nie wypaliły. Także to, że nie przyjechałam do ciebie to nie wynik mojej niechęci, tylko naprawdę w tym roku jest jakaś zła aura, która nie sprzyja takim spotkaniom.
Zawsze mi coś wypadnie. Miałam być w Skierniewicach, ale okazało się, że w sobotę był pogrzeb, na którym chciałam być. A w niedzielę już nie miałam nastroju jechac.
I tak mam przez cały prawie sezon.
Dla tych kwiatów Geishy jestem w stanie się poświęcić i podwiązywać gałązki. Z daleka daje bardzo ładny akcent kolorystyczny.

Jula, niestety miejsca na Clair nie mam, ale może w przyszłym sezonie uda mi się w pore zadziałać. Jeśli mimo to bedzie chorowała, to ją wyautuje do taty, który ma sporo miejsca. Tam sobie bedzie mogła chorowac.

Anetko, a iglaki zdrowe? Nie mam doświadczenia z sąsiedztwem iglakowym dla róż.

Kasiu, miło, że zajrzałaś. Wracasz do zywych? Ja jakoś naprawdę odżyłam.
W ogrodzie faktycznie jeszcze zielono, chociaz w okolicy juz coraz więcej drzew zaczyna się przebarwiać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu trawnika podskubywała bym, pod róże i hortensje bukietowe . :D
Tak mnie intryguje ta biało kwitnąca, obwódkowa bylinka, ślicznie wygląda i długo kwitnie.
Kiedyś już pytałam o nią, ale chyba zapomniałaś napisać. :)
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No popatrz Gosiu - moja Clair R. jest zdrową różą, do innych mogłabym się przyczepić, ale nie do niej :wink: .
Mnie się podoba gaura właśnie przez to jest wysoka, ażurowa, taka wiotka i zwiewna - za to samo można lubić ;:333 .
Miałam, jak i Ty białą smagliczkę na obrzeżu rabaty i bardzo mnie to wkurzało, bo pies ciągle w nią właził - wyrwałam.
Chciałabym, aby mój pies był taki podatny na tłumaczenie, jak Twój Flesz ;:oj .
Ma dopiero 3,5 miesiąca, więc wiele można mu jeszcze wybaczyć, ale tłumaczyć trzeba od początku ;:306 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu ;:196 Śliczne zdjęcia ;:215
Piękne i kolorowe rabatki - jesieni u Ciebie nie widać ;:185
Pozdrawiam i miłej nocki życzę
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, tym razem zwróciłam uwagę na piękne bukszpaniki przy płocie z Edenem, bardzo ładne stożki wyhodowałaś ;:333
U mnie Clair R. też zdrowa, podobnie jak u Eli. Widać co ogród, to inne zachowanie róż.
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Pięknie jest na Twoich rabatach ;:433 ;:433
Wrzosy piękne,pkazałe kępusie ;:333
No i cuuudne róże ;:97
Piękna Home&Garden, wpadła mi w oko ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przez ogólne zakręcenie nawet się nie zorientowałam, że dawno do Ciebie nie zajrzałam :oops: Inauguracja paleniska mnie ominęła :(
Ogród prezentuje się wspaniale. Po tak długim czasie widzę, że zmienił się na korzyść :D Wolne miejsce na rabatach jest jednak konieczne, żeby wszystko było dobrze widać.
Znam za to nazwę rośliny, o którą mnóstwo osób pytało :D Srebrna o powycinanych liściach-wrotycz Haradjana :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tereniu, jeśli nie odpowiedziałam, to przepraszam. Ta biała roślinka to smagliczka. Ona jest jednoroczna, ale jak raz ją zasadzisz już ją bedziesz miała. Wysiewa się bardzo.A mnie ostatnio wzięło na trawy. Zrobiałam bym jeszcze jedną trawiastą rabatkę.

Elu, już dawno stwoerdziłam, że co ogród to inne zachowanie róż. Trzeba samemu wypróbować. Nie mam pojęcia jak mój Flesz rozumie co do niego mówię, ale jednak. Oczywiście wtedy kiedy chce. Bo jeśli chodzi o uciekanie to żadnym sposobem nie umiem go nauczyć, że nie wolno samemu wychodzić za furtkę. Jak tylko zobaczy uchyloną od razu wybiera się na spacer. Cale szczęście tylko za róg ulicy, obwącha co ma obwąchać. pozaznacza co ma zaznaczyć i wraca.
A z tym sikaniem ( a raczej nie sikaniem) i nie niszczeniem roslin to naprawde jest idealny.

Tereniu, widać jesień, widać, ale taką wczesną. Fakt, że wszystko jeszcze zielone, ale przekwitające kwiaty jednak robią swoje

Kasiu, albo to zalezy od warunków jakie dana róża potrzebuje, albo od podkładki. Naprawdę u mnie Eden choruje tylko od strony Clair. Wygląda to śmiesznie. Takie pół krzaczka ubranego, a pół gołego

Aniu, Home&Garden polecam. U mnie zdrowa, wigorna róża i najwazniejsze dla mnie kwiat trzyma długo. Nie pamiętam co Kasia Robaczek była z niej niezadowolona, ale nie pamiętam dlaczego :roll:

Ewo, przecież wiem, ze jesteś zajęta, a w nawale zajęć wszystko może umknąc. Wiem, ze jak rośliny mają więcej miejsca prezentują się dużo lepeij, ale jak zostawić takie puste przestrzenie? No jak tu oprzeć się kupowaniu i sadzeniu, sadzeniu, sadzeniu? :roll: To dla mnie nadal trudna sztuka
No to mamy odpowiedź co to jest ;:138

Wrotycz Haradjana

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba najobficiej kwitnie teraz Larissa
Obrazek

Nadal Home& Garden
Obrazek

I pojedynczymi kwiatami, ale prawie non stop Cartier

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Gosiu, u mnie Home & Garden łapała plamistość, ale w tym roku trzyma się dobrze. Widać każda róża musi się zadowolić, a ja mam największą cierpliwość do angielek ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Gosiu jeszcze masz naprawdę zielono.
Śliczna ta wrotycz i kącik pod Tamaryszkiem.
Fajnie, że masz werwę i dobry nastrój.
Ja się wycofałam z aktywnego życia. :)
Powrócę razem z ładną pogodą. ;:196
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Tę srebrną roślinkę też mam ale teraz wiem że się nazywa Wrotycz Haradjana :heja :heja .
Gosiu co to za koraliki,w które ubrała się różyczka na drugiej i trzeciej fotce?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Cartier zachowuje się u mnie podobnie, bardzo lubię tę różę :D
Twoje róże w prosie świetnie się prezentują. Moje za krótkie urosło :D Za to róże wielkokwiatowe sięgają nieba ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

widzę, że moja ulubiona rabata nabiera barw :) popieram Elsi, tak samo podoba mi się gaura taka wysoka i zwiewna, nie mam traw to chciałam żeby mi gaura powiewała a tu urósł karzełek, Gosiu, mogę trochę odkopac wiosną, zobaczymy jak będzie rosła u Ciebie, myślę, że coś jej u mnie nie pasuje
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Gosiu, u Ciebie jeszcze jesieni nie widać. Czy wrotycz H. to bylina? ;:215
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Bardzo lubię takie szersze ujęcia ogrodu. Dopiero wtedy widać cały jego urok.
U mnie Larissa zachowuje się tak samo. Mimo, że ucierpiała od oprysków eMa, to poradziła sobie i kwitnie bez przerwy, zachowując przy tym absolutny porządek.
Wrotycz Haradjana jest tak niesamowitej urody, że znalazł się u mnie na liście na pozycji Nr 1, ;:108
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”