Rośliny Krystyny

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Krystyny

Post »

:wit - miło mi,że zaglądnęłaś. ;:196 w imieniu swoim i roślin.Moja tetrastigma też ma około 5 lat,ale tak jakby 3,bo była już sporą rośliną,nie mieściła się na kwitniku i postawilam na podłodze w zasięgu kocich zębów i pazurów.Został z niej jeden badyl z 1 szczątkowym liściem.Musiałam jej zmienić miejsce pobytu,a o to u mnie nie jest łatwo z powodu niedużego metrażu.Na 20 metrów to ja nie mam miejsca :;230 :;230 ,chyba,że sznurka.Mam zamiar ją przyciąć na wysokości ok.75-80 cm.
Chciałabym,żeby była gęściejsza od ziemi,ale nie wiem jak u niej to pójdzie?Może gdybym ją wyniosła na balkon to spodobałoby się jej :?: :lol:
Zapraszam do wątku - na pewno się pochwalę. ;:108 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Krysiu gratuluję pączusiów u hojek. Daj im więcej czasu a odwdzięczą się pięknymi kwiatami.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Krysiu wpadłam popodziwiać Twoje zielone.No i się zachwyciłam wieloma.I mam pytanie dotyczące tetrastigmy.Kupiłam sadzonkę i podzieliłam na dwie.Jedna już mi padła wsadzona do ziemi.A drugą trzymam w wodzie,pogubiła listki,ale się trzyma.Ma już małe zaczątki korzonków.Jak sądzisz,lepiej trzymać nadal w wodzie czy wsadzić do ziemi?Jak ukorzeniałaś swoją?To już moje drugie podejście dla tej roślinki i nie chciałabym zmarnować.
Pozdrawiam
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

:wit co tam wśród zielonych ?? hojki powiększyły pączusie? moja serpens systematycznie powiększa :D
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nuta23 - Reniu ;:196 ;One,te hoje myślą,że ja mam czasu w nadmiarze,czy jak? Multiflora wypuściła kolejnego pączka,a tamte pierwsze jeszcze nie całkiem rozwinięte - rosną.Hoja minnibelle ma więcej jak jeden (co ślepemu po okularach - nie dowidziałam).
Dopatrzyłam się 3,ale też rosną jak "chleb przy gębie".Jednym słowem ;:65 ;:65 ;:65 nie mogę się doczekać na pełne kwitnienie :(
obserwator - ;:196 .Roślinę określam jako trudną (bardziej nazwałabym - kapryśną).Próbowałam odszczepić ze dwa razy.Miała za każdym razem porządne cięcia i było kilka szczepek.Łatwiej ukorzeniają się szczepki z drobiną zdrewniałej powierzchni na łodydze.
Po ukorzenieniu długo,długo nie chciała rosnąć,potem nawypuszczała dużo młodych przyrostów,wiele ich pogubiła.Po takich przejściach,kiedy dolne części pędów zrobiły
się jakieś krzepkie - wystartowała i tfu,tfu - rośnie bardzo ładnie.
Gdyby się nie udało (ciiiiiiiiiiii - coś się utnie)..................... ;:180
trzynastka - Celinko ;:196 .A powiększają,powiększają.Tak jak one powiększają pączki tak ja tracę cierpliwość do tego czekania na kwiaty i zapachy.
Moja serpens jest malutka to i pączki ma maleńkie - nie wiem : tak ma być?????
Jutro mają mi przyjechac dwie paczuszki : w jednej - jeden kwiatuszek (szczepeczka),a w drugiej dwie.
Oczekuję na epiphylium,begonię x2 .Szkoda,że nie jest za ciepło,bo mi się nie bardzo chciało wyjść,a chętnie coś przytargałabym do chałupki. ;:180
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p

Post »

Krysiu trochę cierpliwości. Mnie tak ćwiczy Gloksynia.
moje początki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja serpens trzymała rok niektóre pączki nie zrzuciła , jak teraz nadal jest mała, ale pączki powiększa systematycznie
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jak tylko uda mi się oderwać od plewienia grządek i biegam po zaprzyjaźnionych wątkach, to u Ciebie zawsze trafiam na nowości. Krysiu, co rodzina na to? Nie chcą wysłać Cię na terapię :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nuta23 - Renatko ;:196 ,Ciebie jedna gloksynia,a policzyłaś ile tych hoi mną poniewiera????? :(
Mamy początek tygodnia to może do końca któraś się zdecyduje,bo jak nie to wymienię na nowszy model ;:108
trzynastka - Celinko ;:196 ,mam nadzieję,że tyle czasu do nich zaglądam to szczyt draństwa z ich strony byłoby gubić pączki!!!
Niech któraś spróbuje ;:224 ;:224
heliofitka - Iwonko ;:196 ,jutro,wieczorkiem powinno coś być nowego (te wspomniane wyżej szczepeczki).
Odezwała się też pani aukcyjna co do kosztów przesyłki.Nie wiem czy tak samo długo będzie wysyłać kwiaty?????
Napisałam taki list "do słuchu" - może pomoże przynajmniej do zakończenia transakcji :;230 :;230
Parę osób puka się w czoło jak patrzą na moje okna,koty jakoś sobie radzą - szczęście,że z rodziny to tyle narażonych na moje przygody botaniczne ;:108
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p

Post »

Te hojki są śliczne nawet i bez kwiatów więc się ich nie pozbywaj ale jak by co to ja multiflorkę mogę przygarnąć w całości a nie tylko kawałeczek. :wink:
moje początki
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Reniu ;:196 - dałam im i sobie jeszcze tydzień i ....... słowa dotrzymam.U multiflory pączki już nie są takie bardzo zielone,ale jakby bardziej białe,dojrzewające do rozwiązania :;230,tylko to tempo,wręcz żółwie.
Teraz,żeby się nie stresować nadmiernie, przerzucę się na obserwację moich begonii nowo pozyskanych (rex,koralowa,Tamaya).
Ponieważ są małe,to obserwacja jest bardzo fascynująca,bo zmiany są prawie zauważalne gołym okiem.
Fajnie jest tak czasami popatrzeć jak świat obok nas się błyskawicznie zmienia.
Jutro chyba coś wrzucę ,bo jeszcze spodziewam się dwóch paczuszek :heja :heja :heja
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tempo żółwie szok wiem jak czekasz i wiem jakie to wkurzające pomyśl ja czekałam rok ;:224
Awatar użytkownika
AnnaAgnieszka
1000p
1000p
Od: 16 sie 2010, o 10:03

Post »

Jakieś nowości się szykują, to ja czekam na foteczki ;:65
Tempo zawsze jest żółwie jak człowiek codziennie podgląda roślinkę ;:224
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 trzynastka - Rooook!!!!!!Tego to w życiu nie wytrzymałabym.Podobno,kiedy się przestaje czekać,to kwiaty same pięknie rosną i kwitną nawet te niekwitnące :;230 :;230 :;230 .Zobaczymy,co z tego przekomarzania z nimi wyjdzie ??? Może wreszcie kwiatki ;:108 ;:108
;:196 AnnaAgnieszka - są nowości,ale zdjęć jeszcze nie ma,ale będą,będą ;:108 ;:108
wieczorkiem ;:180 ;wczesnym wieczorkiem ;:108
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p

Post »

To ja już ustawiam się w kolejce do ich oglądania.
moje początki
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”