Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

kubanki pisze:Ellu, ja zawsze padam jak patrzę na Twoje zdjęcia. Wydaje mi się już, że moje nie są złe, a jak wejdę do Ciebie, to po prostu mi wstyd za te moje...
Jak się mają żurawki? Mam nadzieję, że dobrze.
Śliczne zdjęcia i śliczne rośilnki pokazujesz :) I znów śliczną skamielinę wypatrzyłam na ostatnim zdjęciu.
A zdradzisz to zimowe hobby?
Aneczko droga teraz, to ja się niezręcznie czuję, gdy tak o tych moich fotkach piszesz :oops:
Chciałabym, żeby cieszyły oczy, a nie w zakłopotanie wprawiały innych....nie masz się czego wstydzić Aniu, Twoje fotki są coraz lepsze i bardzo mi się podobają ;:333
Wokół nas jest tyle pięknych roślin....pochwały należą się raczej Matce Naturze....ja tylko staram się uchwycić w kadr ulotną chwilę....niemniej jednak dziękuję za miłe słowa ;:177

Za żurawki jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję Aneczko....zrobiłaś mi tak wielką radość, jakbym najlepszy prezent dostała....Aniu ja jednak mam dylemat, czy aby te moje roślinki zrekompensowały Ci Twoją fatygę?....wymiana powinna byś satysfakcjonująca dla obu stron, wyrównana....jeśli będziesz coś jeszcze chciała z mojego ogrodu, to pisz śmiało ;:108

Skamieliny często można znaleźć wśród wapieni, ja mam kilka bardzo fajnych w moim ogrodzie :D

Moje hobby jest związane z zupełnie inną dziedziną sztuki niż Twoje.
Mnie interesuje patchwork, oraz szycie różnych, praktycznych upiększaczy życia i gdyby nie inne hobby, ogród, pewnie miałabym czas na tworzenie takich prac przez cały rok, tymczasem na szycie mam czas tylko zimową porą :roll:

Mała próbka, którą odważę się pokazać:

http://i53.tinypic.com/av066g.jpg
http://i53.tinypic.com/10xhugi.jpg
http://i53.tinypic.com/dc4s9w.jpg

I jeszcze tegoroczne prezenty od mamy dla moich córek na gwiazdkę, etui na telefon:
http://i41.tinypic.com/2yzlwmc.jpg
http://i39.tinypic.com/wbfked.jpg
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Etui niesamowite ,zwłaszcza to w mocniejszym kolorku tylko pozazdrościć zdolności ale tak pozytywnie :)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

robaczek_Poznan pisze:Witaj Elu,
Zwiedzałam Twoją leśną okolicę pierwszy raz, piękne miejsce. Zawsze podziwiam oczka wodne w innych ogrodach, u Ciebie ten zakątek jest wyjątkowy. Pięknie komponują się z wodą kamienie, a rośliny dobrane są ze smakiem i bez przesytu. Całość wygląda bardzo naturalnie i gustownie, gratuluję ;:63 Ciekawy ogród i ładne zdjęcia, cieszę się, że do Ciebie trafiłam :wit
Witaj Kasiu :wit

To prawda, mam szczęście mieszkać w pięknym i dość nietypowym miejscu....las, śpiew ptaków, żywiczne powietrze...bliżej natury, co z wiekiem doceniam coraz bardziej....mam tu 'święty spokój', na który z czasem zapotrzebowanie się zwiększa :wink:
Cieszę się, że moje oczko Ci się spodobało, dzięki za pochwały ;:180
Doprowadzenie do stanu takiego jak na zdjęciach z ostatniego sezonu zajęło mi kilka lat.
Największy problem miałam z ukryciem nieestetycznej foli, którym jest wyłożone oczko.
Błędy popełnione przy jego budowie trudno było później ukryć :evil:
Poszukiwałam roślin, które będą sobie dawały radę w niekorzystnych warunkach glebowych i przy małej ilości słońca.
Wreszcie spróbowałam z jasnotą i tojeścią rozesłaną, i to było to!
Zwłaszcza jasnota, to 'żelazna' roślina, która przy skromnych wymaganiach, wygląda bardzo efektownie zwieszając się nad wodą i zakrywając stromy brzeg.

Ja również się cieszę, że do mnie trafiłaś i zapraszam Cię ponownie ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monikwiaty - dziękuję i bardzo mi miło, że się podoba ;:180 ;:167
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Floksy same z siebie takie przytulone...nie ustawiałam ich do zdjęcia :wink:
Eluś nie o brak funduszy tu chodzi, ale o stopień zanieczyszczenia powietrza nad Polską....co nieco zagłębiłam się w temat ;:108

Województwo warmińsko-mazurskie należy do najmniej zanieczyszczonych województw w kraju :!: Żadna ze stref nie wymaga programów naprawczych jakości powietrza. Liczba zakładów szczególnie uciążliwych jest niewielka. Elu Twoje województwo ma status ?Zielonych Płuc Polski?, co chyba wymownie świadczy o jakości powietrza w Twojej okolicy :!:
Na dzień dzisiejszy nie ma, więc potrzeby ingerowania w wymianę kotłów CO w domach prywatnych mieszkańców Twojej gminy i jej podobnych.

Inaczej rzecz się ma do rejonu, w którym ja mieszkam, czyli Śląska :roll:
Najbardziej zanieczyszczonym województwem w kraju jest właśnie województwo śląskie, z uwagi na duże zagęszczenie przemysłu, koncentruje się tu do 25% emisji dwutlenku siarki, tlenków azotu i pyłów. Rejon ten to zaledwie nieco ponad 2% powierzchni kraju, a stężenie szkodliwych pyłów przekracza pięciokrotne normy w skali roku :!:
Przepisy Unii Europejskiej dotyczące energii odnawialnej nakładają na Polsce obowiązek zwiększenia udziału procentowego energii odnawialnej w produkcji energii elektrycznej i ciepła do poziomu 20% najpóźniej do 2020 r.
To tłumaczy dlaczego w mojej gminie znalazły się środki dla jej mieszkańców na taką modernizację ;:108

W remontach jest dobre....ich zakończenie :lol: ...jak już wszystko jest zrobione, posprzątane i można wreszcie się cieszyć powstałymi zmianami....wszystko co przed, to koszmar, którego Ci nie zazdroszczę.... ;:108
Mimo to myśl Elu pozytywnie o efekcie finalnym, to doda Ci sił :wink:
Mój M też czasem puści totka, ale jak na razie nie miał szczęścia....ale ma nadzieję, której ja nie podzielam ;:185 ;:210
Jasminodies
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witam Elu! - dziękuję za odpowiedź w sprawie jaśminowca.
A co do fotek - trudno mi to ukryć ale podobno przyznanie się jest pierwszym etapem do leczenia nałogów.
Tak .... tak.... jestem uzależniona od Twoich fotek. Zawsze niecierpliwie czekam na koleją dawkę uzależnienia. Tak miło się na nie patrzy.. a robótki - śliczne.
Pozdrawiam
:uszy
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Eluś o tym że mieszkam w najczystszym regionie wiem :lol: kilka lat temu moje dziecko w szkole średniej robiło zielnik z ...mchami i porostami , nauczycielka była zdumiona taką ilością ,niektórych wcześniej na oczy nie widziała ;:224
Wokoło mnie lasy łąki i mokradła jest czym oddychać , z miasta wraca się z bólem głowy wystarczy chwilka relaksu na leżaczku i człowiek czuje się jak nowo narodzony .
Mój M nie gra w totka , wie że jak sobie samemu nie zapracujesz to nikt ci nie da znaczy nie liczy na drapane :lol: kilka lat temu wypełniłam kupon to był pierwszy i ostatni raz miałam dwie trójki ;:224 póżniej namawiano mnie do powtórki tylko że ja nie z tych , jak mówię nie to nie :roll: inaczej się ma rzecz z roślinkami , chodż powiem nie to mam na myśli tak tak :;230
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Ellu, śliczne te prace. Ja w ogóle bardzo lubię patchwork, mam kilka narzut w domu w tej technice, z czasu kiedy siostra męża w Stanach mieszkała. Szczególnie podobają mi się takie motywy dziecięce, całe historyjki.
Twoje prace też świetne, szyj i pokazuj więcej. Najbardziej spodobały mi się etui na telefony, takie optymistyczne. Ja niestety do szycia nawet nie wiem jak się zabrać :( Maszyny nigdy nie potrafiłam obsłużyć, choć w podstawówce na ZPT szyłyśmy. Mama, która też nie ma do tego rąk, szyła za mnie te fartuszki i ściereczki. Haftowanie już tak, ale szycie :?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w zaśnieżony wieczór :wit

Sypie, sypie.... cały dzień...M co trochę z odśnieżarką kursuje w te i z powrotem....ja z miotłą co jakiś czas działam na tarasie, bo chociaż jest zadaszony, to wiatr tak kręci śniegiem, że mimo to zasypuje mi taras i schody do domu :evil:
Dobrze chociaż, że już nie ma tych okropnych mrozów, a wkrótce ma przyjść ocieplenie.
Jasminodies pisze:A co do fotek - trudno mi to ukryć ale podobno przyznanie się jest pierwszym etapem do leczenia nałogów.
Tak .... tak.... jestem uzależniona od Twoich fotek. Zawsze niecierpliwie czekam na koleją dawkę uzależnienia. Tak miło się na nie patrzy.. a robótki - śliczne.
Pozdrawiam :uszy
Naprawdę jest to możliwe :shock: ....to przesympatyczne i bardzo miło jest mi o tym czytać ;:196 ;:167 .....w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak podtrzymać, to nieszkodliwe 'uzależnienie' :wink:
Fotki zaraz będą ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tija pisze:Eluś o tym że mieszkam w najczystszym regionie wiem :lol: kilka lat temu moje dziecko w szkole średniej robiło zielnik z ...mchami i porostami , nauczycielka była zdumiona taką ilością ,niektórych wcześniej na oczy nie widziała ;:224
Wokoło mnie lasy łąki i mokradła jest czym oddychać , z miasta wraca się z bólem głowy wystarczy chwilka relaksu na leżaczku i człowiek czuje się jak nowo narodzony .
Mój M nie gra w totka , wie że jak sobie samemu nie zapracujesz to nikt ci nie da znaczy nie liczy na drapane :lol: kilka lat temu wypełniłam kupon to był pierwszy i ostatni raz miałam dwie trójki ;:224 póżniej namawiano mnie do powtórki tylko że ja nie z tych , jak mówię nie to nie :roll: inaczej się ma rzecz z roślinkami , chodż powiem nie to mam na myśli tak tak :;230
Eluś sama widzisz, że masz szczęście, że mieszkasz w takim miejscu....tylko pozazdrość ;:108
Ja też nie mam tak źle....tak mi się przynajmniej wydaje....nie odczuwam w moim lesie tego zanieczyszczenia powietrza jakie wisi nad Śląskiem, bo też wielkiego przemysłu nie ma w najbliższej okolicy. Z Częstochowy i ja wracam chora, z bólem głowy....najwyraźniej już się odzwyczaiłam od tamtejszej mieszanki gazów, która się unosi w powietrzu.....kiedyś nie robiło mi to różnicy... :roll:
Zgadzam się z Tobą....jak sobie samemu nie zapracujesz to nikt ci nie da ....trzeba liczyć na siebie, a nie na łut szczęścia.....chociaż.....jakiś czas temu znajomy M wygrał w totka okrągłą sumkę......to pewnie dlatego M czasem skreśli kupon, ale to tak bez wielkiego przekonania :lol:
tija pisze: inaczej się ma rzecz z roślinkami , choć powiem nie to mam na myśli tak tak
To zdanie daje mi do myślenia.....czy działa też w odwrotną stronę :?: :?: :?: Mam na myśli ostatnią roślinę :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lato z mojego ogrodu

Iris sibirica 'Cambridge' (Irys syberyjski)

Obrazek

Limonium latifolium (Zatrwian szerokolistny)

Obrazek

Geranium orientalitibeticum (Bodziszek wschodniotybetański)

Obrazek

Cymbalaria muralis (Lnica bluszczykolistna)

Obrazek

Thymus serpyllum 'Minimalist' (Macierzanka piaskowa)

Obrazek

Saxifraga (Skalnica).....nie wiem co to za odmiana :(

Obrazek

Kwiaty żurawki

Obrazek

Anemone hupehensis var. japonica (Zawilec japoński)

Obrazek

Ligularia dentata 'Othello' (Języczka pomarańczowa)

Obrazek

Aniu odpowiem Ci później....przepraszam.....M mnie odgania od kopa, bo pilnuje jakiejś aukcji na ALl :evil: :evil: :evil:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Ellaa pisze:
tija pisze: inaczej się ma rzecz z roślinkami , choć powiem nie to mam na myśli tak tak
To zdanie daje mi do myślenia.....czy działa też w odwrotną stronę :?: :?: :?: Mam na myśli ostatnią roślinę :;230 :;230 :;230
Nie kochana to działa tylko w jedną stronę ;:14 jeszcze raz napiszę wyrażnie i drukowanymi , ten liliowiec MI/ MNIE SIĘ PODOBA szukałam żarówiastego a tu jak znalazł ;:196
Proszę mi napisać co to za roślinki na 2 i 5 fotce ładniutkie .
Nie zasypało Cię czasami :wit
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

cudne to lato,zwłaszcza przy tej pogodzie z radością ogląda się takie widoki :)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Jasminodies
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 13:07

Post »

.............. i jest mi dobrze ..................... ;:132
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kubanki pisze:Ellu, śliczne te prace. Ja w ogóle bardzo lubię patchwork, mam kilka narzut w domu w tej technice, z czasu kiedy siostra męża w Stanach mieszkała. Szczególnie podobają mi się takie motywy dziecięce, całe historyjki.
Twoje prace też świetne, szyj i pokazuj więcej. Najbardziej spodobały mi się etui na telefony, takie optymistyczne. Ja niestety do szycia nawet nie wiem jak się zabrać :( Maszyny nigdy nie potrafiłam obsłużyć, choć w podstawówce na ZPT szyłyśmy. Mama, która też nie ma do tego rąk, szyła za mnie te fartuszki i ściereczki. Haftowanie już tak, ale szycie :?
Aniu bardzo mi miło, że moje prace Ci się podobają, dzięki za miłe słowa.
Twoje narzuty, to pewnie piękne wyroby....szczęściara z Ciebie :wink:
Patchwork w Stanach stoi na bardzo wysokim poziomie, to dobrze prosperujący biznes.
Tam chyba każda Pani domu mam maszynę do szycia i umie z niej zrobić użytek.
U nas jest raczej odwrotnie.....umiejętność szycia w zaniku, a o patchworku niektórzy w ogóle nie słyszeli :roll:
Na mnie szczególne wrażenie robi quilting arts...wystarczy pogooglować....aż oczopląsu można dostać, niektóre, to wyjątkowe i niedoścignione dzieła sztuki, jak choćby fantastyczne prace Caryl Bryer Fallert: http://www.bryerpatch.com/gallery/gallery.htm

U mnie Aniu odwrotnie, moja mama dobrze szyła, a ja poszłam w jej ślady i też od lat zajmuję się szyciem, to moja druga miłość zaraz po ogrodzie ;:109
Szycie sztuką jest, to umiejętność z zakresu 'Szkoły przetrwania', w życiu bardzo się ona przydaje.

Dla moich córek co roku przygotowuję własnoręcznie uszyte prezenty-niespodzianki.....kobiety lubią takie drobiazgi....Panowie nieszczególnie :roll:
Córki zawsze nie mogą się doczekać właśnie na nie ;:108
W tym roku dostały jeszcze praktyczne ocieplacze na kubki 0,5 l (właśnie w takich najbardziej lubią pić) i na imbryk z kawą, komplet dla dwojga....nie mogłam zapomnieć o zięciach :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”