Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Może w takim razie coś sobie dzisiaj popikuję, bo mnie jakoś nosi ;:65 :;230. Takich z wyprostowanymi liścieniami troszkę mam na stanie :wink:
Mój przychówek (oczywiście wszystkie pojawiły się na świecie przy stosowaniu kalendarzyka ;:306 )
Obrazek

A te ciut starsze już w kubeczkach
Obrazek

Małgosiu u mnie też ostróżki już zaczęły wychodzić :heja . Dziwne, bo na razie tylko te, które w zeszłym roku siałam z nasion i nie kwitły. W miejscu, gdzie miałam całą rabatę ostróżkową, obficie kwitnącą jeszcze nic się nie dzieje i nie widać ani jednego listka.
Obrazek

Zauważyłam też dzisiaj w moim ogrodzie jakąś nową figurkę ..... ale chyba jest tylko TYMCZASOWA :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Jak tak ściśle trzymasz się kalendarzyka Kasiu ;:306 to daj im spokój do czwartku. ;:173
Niedzielny pozytyw u mnie. ;:108 ;:108 Wprawdzie jako ostatnie w porównaniu z Waszymi,ale nareszcie zaczyna Exhibition kiełkować.Przez dwa najbliższe dni musi mieć trochę cieplej dla równych wschodów.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Figura super do Tymczasowego ;:333
Też mnie nosi, ale chyba trochę kwiatków wysieję, mam plan, by wysiać w domu, zakiełkować, a później wynieść do tunelu.
Myślałam o cyniach, śmierdziuszkach, gdzieś czytałam, że i kosmos wcześniej wysiewali.
Nie wiem, czy tak samo z astrami postąpić, nie siałam ich całe lata..

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W poniedziałek 14 marca będę siał astry i zatrwian wrębny.Wcześniej bo w środę 9.03. wysieję bazylie w odmianach a dzień później ostatnie słodkie odmiany papryki: żółtą Calipso i marketową czerwoną o grubej ściance typu Block.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku, czy astry siejesz na rozsadę czy prosto do gruntu?
Czy swoje pikówki pomidorów wysadzasz od razu do pierścieni, a później już do tuneli, czy są pikowane tylko raz?
Jakim nawozem podsypać czosnek, jest posadzony na miejscu kwiatków, na jesieni nie był niczym nawożony.
Swoją drogą, zamienić kwiatki na czosnek, ciekawe, co jeszcze zamienię w uprawach. ;:306

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Astry Irenko sieję do skrzynek o głębokości 5-6 cm. unikając gęstego siewu gdyż im rzadziej wysiane tym późniejsza sadzonka jest dorodniejsza i szybciej po wysadzeniu w pole zabiera się za właściwą wegetację.
Pomidory będę teraz pikował jednorazowo do pierścieni i tam będą już rosły do czasu wysadzenia do tunelu.Zwykle od pikowania do wysadzenia na miejsce stałe mija miesiąc.
Powiedz mi jaką masz ziemię pod czosnek-żyzną?.Jeżeli byś bazowała na nawozach mineralnych to jesienią przed sadzeniem daje się nawozy fosforowo-potasowe a wiosną azotowe podzielone w dwóch dawkach-wczesną wiosną i ok. miesiąc później.Jeśli stosować nawozy organiczne(obornik-kompost)to daje się je jesienią.Czosnek na nie bardzo dobrze reaguje-jest żarłoczny,jeśli nie dostanie odpowiednio jeść to i główki będą mniejsze.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku, pod czosnki to skopane było trochę trawy i miejsce , gdzie sadziłam zioła i jednoroczne, nie było jakoś specjalnie nawożone, raczej skupiłam się na nawożeniu gleby pod pomidory i ogórki, teraz też jest tam wkopane końskie złoto.
Na jesieni nic nie dostały, teraz zastanawiam się co im podsypać, mam azofoskę ,saletrę potasową i amonową, saletrzak dolomitowy, siarczan potasu i amonu, superfosfat wzbogacony, pewnie coś jeszcze by się znalazło, bo nawozów nakupiłam dużo do robienia pożywek dla pomidorów w donicach.
Nie robiłam z tego kawałka analizy, bo przez dłuższy czas była tam trawa, więc sama nie wiem, co w tej ziemii jest, jednoroczne to nawoziłam doraźnie nawozem do kwiatków.
Kompost pójdzie pod ogórki, więc czosnek to tylko mogę nawozić mineralnie, a jak wyjdą pokrzywy , to gnojówką, na nawozach to się kompletnie nie znam.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak w skrócie co możesz teraz zrobić Irenko po ruszeniu wegetacji i bez analizy.Czosnek niezbyt toleruje chlorki,więc najbardziej odpowiednia będzie Azofoska i żeby nie szaleć z nawozami bo nie o to chodzi żeby teraz nadrabiać ewentualne niedobory i faszerować go nawozami za wszelką cenę na razie na tyle.Będziesz obserwować jego wzrost.W razie gdybyś widziała ewidentnie że nie rośnie jak potrzeba dobrze reaguje na dolistne nawożenie Florovitem(szczególnie w okresach suszy) w stężeniu 0,3%.Analizę przed następnym sezonem jednak zrób,wtedy łatwiej odpowiednio zadziałać w razie niedoborów poszczególnych składników a będzie tam ubogo jeśli przed tym rosła tam trawa.I to nie tylko w przypadku czosnku,ale i innych warzyw też.Wapnia też pewnie braki a cebulowe lubią go.U mnie cebula bardzo dobrze reaguje na dolistne opryski saletrą wapniowo-magnezową.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku, analizę robiłam półtora roku temu ale z gruntu uprawnego, ze wskazaniem na ogórki i pomidory, nie przypuszczałam wtedy, że tak się rozwinę z uprawami i nie w głowie mi były cebule czy czosnki, jak już, to ozdobne.
Pewnie będę musiała jeszcze raz zrobić, bo przy tym "rozwoju" forumowym to niedługo Mżonkowi zostanie tylko uprawa trawnika w doniczce. ;:306

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro się tak dobrze rozwijasz i zapowiadasz to czeka Cię raz w roku analiza. ;:108 Powiem Ci na przykładzie mojego tunelu z pomidorami że po sezonie zawsze największe braki są wapnia,azotu i potasu.Powiedz mżonkowi że niech się cieszy że coś pożytecznego i coraz to nowego sadzisz i że Ci się chce to robić. ;:63
Moje papryki wreszcie w większej ilości zaczynają wschodzić i już jestem o nie spokojny.
Palermo w dwóch doniczkach.
ObrazekObrazek
Ostre lubią ciepełko do wschodzenia,ale też już nareszcie się mi pokazują. ;:215
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faworyt pisze:Jak tak ściśle trzymasz się kalendarzyka Kasiu ;:306 to daj im spokój do czwartku. ;:173
Do czwartku powiadasz Obrazek ... no dobrze.
Kalendarzyka staram się trzymać, a właściwie to Beatki i Małgosi, bo kalendarzyk mamy wspólny :;230. Parę drobnych wyłamań było :wink: , ale jeśli chodzi o główne wysiewy, to trzymamy się razem. :D

Jak już pisałam wcześniej powycinałam wczoraj trochę wilków w renklodzie. Ale tylko te, które wyrastały wysoko ponad ogólny zarys korony i kilka które się krzyżowały wewnątrz korony. Nie prześwietliłam jej jakoś mocno, tylko bardziej tak kosmetycznie. Nie wiem, czy tyle wystarczy?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspólny powiadasz? ;:oj Niech i tak będzie. ;:306 Mówię Ci Kasiu nie przez przypadek o czwartku bo wtedy jest dzień owocowy. ;:108
Trochę jeszcze bym usunął renklodzie z prawej strony wierzchołkowo,pionowo rosnące w górę.Z tego co się domyślam są to pędy tylko i wyłącznie liściowe.Do miejsca gdzie zaczynają się pąki kwiatowe,które już teraz powinnaś widzieć bez kłopotu. ;:173 ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyjrzę się jej jutro, czy ma jakieś pąki kwiatowe. Nie przypuszczałam, że już mogą być widoczne, więc nawet nie zwracałam na to wcześniej uwagi. Zobaczę jak będzie z pogodą i ewentualnie ciachnę, tak jak radzisz ;:108 (ale chyba ma padać, więc pewnie dopiero za parę dni da radę).
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogodę musisz mieć do tego pewną.Będzie padać zaczekasz. ;:108

Pisząc w południe że muszę być jutro dyspozycyjny i w jako takiej formie miałem na myśli to że zaplanowane wcześniej na czwartek i piątek pikowanie pomidorców muszę robić od jutra. Przez ostatnie dwa dni tak poszły w górę że zaczynają wychodzić ze skrzynek.Nie ma wyproś dłużej już tam rosnąć nie mogą.Tak więc trzeba brać byka za rogi i do dzieła. :roll:
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit
Dzisiejszy dzień upłynął na meblowaniu szklarni :D

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”