Ogród Marty cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. VI

Post »

Martuś łany maków bardzo ładne ;:oj , ślicznie wyglądają, szkoda tylko że tak bardzo szkodzą im ulewne deszcze
Martuś widziałam że masz Lagunę napisz czy faktycznie tak ładnie pachnie, i jaki ma kolorek zamówiłam sobie i mam zamiar ją posadzić zaraz przy wejściu do domu, od jesieni mam zadaszenie na słup klinkierowym i myślę o puszczeniu tam róży niech sie oplata i pachnie ku mojej uciesze :D
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne maki :!: ;:oj
Zazdroszczę Ci dzisiejszego grzebania w ziemi, już się nie mogę doczekać soboty..może tez coś zrobię, tyle pracy a czasu tak mało (na razie).. Tylko w weekendy jeżdżę do chatki :(
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te maki , coś pięknego ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Kasiu,to będziesz miała,duży deszcz to wiele roślin niszczy ,a mamy to jakiś wpływ na różne warunki pogodowe,wszystko musimy cierpliwie przeczekać ,ja pamiętam u mnie grad wielkości kurzych jaj ,wszystkie owoce zwaliło ,wszystkie funkie podarło i cały rok już nie miały liści ,ogród wyglądał jak pustynia,praktycznie wszystkie rośliny straciły liście,dopiero na drugi rok ogród się odrodził ,od tej pory przeraźliwie boję się gradu ;:145

Tereniu,może chcesz takich maków,pozdrawiam ;:168

Ulciu,Laguna jest czerwona ,ale nie wiem czy pachnie bo nawet nie powąchałam ,nie zdążyłam :uszy ,a mam ją pierwszy rok,ale jak pisze ,że pachnie to penie tak,obiecuję powąchać ;:108 ;:168

Kasia100780,też lubisz ziemię ?daleko masz do swojej chatki ,tak ładnie swój domek określiłaś,aż muszę ją zobaczyć ,bo uwielbiam chatki,pozdrawiam :wit

Jadziu,dziękuję,siejąc je nawet nie myślałam ,że taka łąka makowa wyjdzie,buziaczki ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Cześć Martuś :wit Też niedawno czytałam o żywokoście i tak się zastanawiam, czy on gdzieś w mojej okolicy rośnie. Chyba jednak nie... Ale można zrobić gnojówkę z suszonego, prawda? Czy popiół drzewny dajesz bezpośrednio pod rośliny? Jaki termin jest najlepszy?
Laguna pachnie obłędnie - to jedna z moich najsilniej pachnących róż ;:108 Uwielbiam ją :)
Łany pełnych maczków masz cudne, w dużej grupie tak jak u Ciebie wspaniale się prezentują.
Piszesz o gołębim oborniku, żałuję, że nie mam do niego dojścia. Wiosną postawię prawdopodobnie na obornik granulowany - trzeba sobie jakoś radzić :D
Pozdrawiam! ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Milenko,jak nie rośnie to dostaniesz sadzonkę ode mnie ,myślę ,że mnie w tym roku odwiedzisz ,żywokost jak chwast szybko rośnie ,może gdzieś znajdziesz dla niego miejsce,myślę ,że z suszonego też można zrobić gnojówkę ,albo zaparzyć jak herbatę,wystudzić i podlać ,a odpadki dać pod rośliny,popiół drzewny możesz dać bezpośrednio pod rośliny ,nie ma żadnego zagrożenia ,bo nie ma nic azotu ,ulotni się podczas spalania,i nie ma terminu ,kiedy go masz to wtedy dajesz roślinom,wiosna ,lato ,jesień zima.mogę wysłać ci nasiona maków ,,przecież nie musisz zrobić dużej rabaty makowej ,każda ilość jest piękna,mam takie szczęście z tym obornikiem,teraz obłożyłam ,a w lecie muszę fermentować przez 3-4 tygodnie i podlewam tą gnojówką rośliny,musi sie fermentować ,bo musi ulotnić się azot ,bo inaczej wszystkie rośliny będą nim spalone bezpowrotnie,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam nadzieję, że i w tym sezonie się poodwiedzamy :heja O żywokoście muszę poczytać, jakie warunki preferuje. Na pewno spróbuję z gnojówką lub jeszcze prościej - z herbatką. Pytałam M., czy nie zna kogoś kto hoduje gołębie, bo ma sporo znajomych na Śląsku, ale niestety. Czyli mówisz, że można teraz pobiegać z popiołem po rabatach? ;:65 To tak zrobię, bo w końcu zapomnę, skończy się zima i popiołu nie będzie. Pamiętam jak wchodziła nowa ustawa śmieciowa i byłam w gminie z wypełnioną deklaracją, wspomniałam coś na temat popiołu wrzucanego do kompostownika, a pracownik okropnie się oburzył. Zaczął mnie przekonywać, że zaszkodzę roślinom, że tak nie można, że trzeba oddawać itd. Wiedziałam, że nie ma sensu urzędnika przekonywać, więc grzecznie potakiwałam :wink:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko może nie powiedziałaś,że masz popiół drzewny ,bo z węgla się nie nadaje ,jest szkodliwy, ma w sobie metale ciężkie jak kadm,ołów,i nikiel i nie można go dodawać do kompostu ani do ogrodu ;:168
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam jak dziś, że mówiliśmy właśnie o niewielkich ilościach z kominka.
Zastanawiam się jeszcze nad tym żywokostem - czytam, że surowiec zielarski to korzeń. Część zielna nadaje się na gnojówki/herbatki dla roślin czy tylko korzeń?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko,wpisz sobie w google gnojówka z żywokostu i znajdziesz odpowiedź,a ja już zmykam spać dobrej nocki ;:19
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marto witaj ;:196
Bardzo Ci dziękuje ;:167 mam nasionka maków , tylko teraz wysiać i czekać na efekty ;:108
Miłego dnia życzę ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Witam się rano z Makową Panienką. :) Marto przepiękny ten różowy mak, a z liliami to niesamowite połączenie. ;:215 Możesz zdradzić, jak długo kwitnie i jak zachowuje się po kwitnieniu. Podsłuchiwałam dyskusję o popiele, czy można sypać teraz, ale trudno go pomieszać z ziemią, bo przymarznięta.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Martuś
Wspomnieniowe fotki z nie ukrywaną przyjemnością obejrzałam.
Makami jestem zachwycona, czy załapię się na ich nasiona?
Mam też prośbę, czy mogłabyś podać, gdzie można kupić to cudo - Buckeye Belle?
Poczytałam też sobie ciekawe wiadomości o nawożeniu ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu a masz nasionka tych różowych maków, bo ja mam tylko czerwone? U mnie słońce grzeje jak w marcu zaraz rośliny ruszą, a tu czytam że zima w lutym będzie. Jak na razie to po co okrywałyśmy rośliny ;:oj Życzę dobrego dnia, bo słoneczny jest ;:196 i odbierz pw ;:180
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Czytam właśnie o tym, że na rabaty można wysypywać popiół drzewny, mam tylko pytanie - czy powinno się go przekopać z ziemią?? W tamtym roku rozsypałam trochę i narobiło mi brzydkich placów i taką jakby skorupę w miejscu gdzie wymieszałam z ziemią?? Może za dużo ;:24 Powiedzcie mi jeszcze w czym ten popiół pomaga? :oops:
Co do pięknych maków to długo na nie chorowałam, ale po kilku sianiach i nawet jednym allegrowym zakupie trochę się zniechęciłam. Z nasion ( w odróżnieniu do tego co było na opakowaniu) wyszły jasne pomarańczowe puste, a te kupione na aukcji, mimo zapewnień że będą pełne, okazały się pięknymi dużymi i czerwonymi... pustaczkami ;:224 Tak więc nie wiem czy one przekazują cechy rodzicieli w nasionach.. Może mają tak jak orliki i za każdym razem wychodzi coś innego. Martuś ty siałaś czy kupowałaś byliny??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”