Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

;:3
Mój Munstead Wood w tym roku słabiutko rośnie. Zrobił długą przerwę i mam obawy czy zdąży rozwinąć kwiaty przed zimą. :? Jakoś nie pasują mi te jasnozielone i matowe liście do koloru kwiatów.
Coraz częściej zerkam na Rhapsody in Blue... jest piękna, a Edenka sam wdzięk i urok. ;:215
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 Ależ wiedzy i pięknych zdjęć tu znalazłam ;:138
Przepiękna kolekcja ! Abraham przepiękny(chyba nabędę)...czy miałabyś jakieś sugestie z jaką inną różą go posadzić aby się uzupełniały?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dorotko :D zawsze z ciekawością zaglądam do wątków osób, które mnie odwiedzają.
Tak też i tym razem zajrzałam do Ciebie.
Dotarłam do połowy Twojego wątku i omal nie uległam Twojemu entuzjazmowi, z jakim wyszukujesz
kolejne róże i sprowadzasz je do swojego ogrodu. :;230 Masz sporą kolekcję różanych krzaczków. ;:224
Kiedy poznawałam je po kolei już prawie byłam gotowa rozszerzyć swoje zamówienie w F. ;:306
Zachwalasz Abrahama, też mam dwa egzemplarze. Kwiaty są upajające ale wkurza mnie to, że szybko się osypują.
Zwłaszcza, kiedy jest wyższa temperatura powietrza. Teraz, kiedy chłodniej trochę wolniej się otwierają ale jak już całkiem pokazują swoją urodę to na drugi dzień płatki już lecą. :roll:
Brawo za wytrwałość w odszukiwaniu nazw różanych NN. ;:138

Teraz wracam do czytania drugiej połowy Twojego wątku. :lol:
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Helios pisze:;:3
Mój Munstead Wood w tym roku słabiutko rośnie. Zrobił długą przerwę i mam obawy czy zdąży rozwinąć kwiaty przed zimą. :? Jakoś nie pasują mi te jasnozielone i matowe liście do koloru kwiatów.
Coraz częściej zerkam na Rhapsody in Blue... jest piękna, a Edenka sam wdzięk i urok. ;:215
Mój Munstead Wood też słabo rośnie. a tak bardzo ta róża mi się podoba ;:108
Cieszę się,że zamówiłam juz Rhapsody in Blue , niesamowity ma ten kolorek i Edenkę. Cudne róze. ;:167
A skoro Leonardo tak zachwalasz to domówię sobie.Tylko gdzie miejsce znaleźć , na 8.Jak mam miejsce co najwyżej na 5 ;:7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Rany, jak ja wytrwam w tym postanowieniu "zero zakupów różanych"... tym bardziej, że właśnie pożegnałam dwie różyce wielkokwiatowe - miałam już dość ich niestosownego, niemoralnego prowadzenia się (od połowy lata zrzucały zielone sukienki i stały golasy na samym widoku ;:306
Twój wątek Dorotko jest baaaardzo niebezpieczny, dla takich postanowień jak moje ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pokazywałaś kiedyś różę Ghita. Jaką masz o niej opinię? Ja mam tę różyczkę już dwa lata i jest po prostu beznadziejna. Teraz stoi całkiem goła. Przesadziłam ją w inne miejsce. A jak u ciebie i jakie ma stanowisko?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Dorotko szykuj dołeczki :D ja mam już gotowe :;230
Świetnie uchwyciłaś kolor Munstead Wood... oj jak mi ona podoba... ;:168
U mnie ma jeszcze kolorowe pąki.... :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorota, masz skarby w swoim ogrodzie. Brakuje słów do opisania tych cudownych róż, jakie zgromadziłaś w swoim królestwie. Wszystkie biorę. A angielki zwłaszcza ;:196
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Przesadzilam w inne miejsce różę pomarszczoną... Dorotko - ciachnąć jej gałązki (niektóre maja pąki prawie do rozwinięcia) - bo może to dla niej za duży wysiłek - korzenie jej trochę zredukowały się przy tej przeprowadzce.
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Dorotko -róża Gartentraume rośnie raczej duża niektórzy twierdzą, że to mała pnąca
U mnie wyrosła na 1,5 m a jest dopiero od dwóch lat a co będzie w przyszłości :?:
posadziłam ją nie tam gdzie powinna rosnąć ;:223
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie :wit

Grażynko potwierdza się to, że Cardynałek może być zdrowy, mimo niesprzyjającej pogody u Ciebie. Bardzo mnie to cieszy...a te kilka plamek to o tej porze nic dziwnego :wink:

Moniko one na pewno Cię słuchają i odwdzięczają się jak tylko mogą. Może trzeba im jeszcze pośpiewać :;230 ?

Mati Bailando jest śliczna ;:333 Piano jest zdrowiutka...tylko słabo u niej w tym roku z kwitnieniem.

Dorotko przy altanie ma pewnie zacisznie i dobrze jej tam :) Też bym chciała aby moja tej zimy nie zmarzła, bo mocno urosła.

Aniu sweety nie można jej się oprzeć...a ten zapach ;:224 A jak u Ciebie się sprawuje się M W ? Zdrowa jest...jaką wysokość osiągnęła?

Daysy nie masz za co przepraszać... ;:196 Cieszy mnie, że zaintrygował Cię ten kolor. To bardzo dobrze, że przyglądamy się różom rosnącym w naszych ogrodach. Jak napisała wcześniej Ania Annes 77 widocznie mój aparat nie radzi sobie z tym kolorem, który jest dość trudny do uchwycenia. A jeśli nawet to jest inna róża to i tak jest śliczna :)
Wczoraj zrobiłam kolejne zdjęcia i wstawię je może chociaż będą trochę lepsze ;:131

Munstead Wood

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia nie wyszły za dobrze ;:185 ...

Milenko najważniejsze żeby nasze dziewczynki były zdrowe i ładnie kwitły :)
Dobrze wiedzieć, że Friendship i Fellowship to te same róże.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Helenko może spróbuj go wsadzić do donicy i zadołuj go razem z nią, albo wsadź do donicy na wiosnę. To się naprawdę sprawdza w przypadku słabych, chorujących róż...szkoda by go było stracić, te jego kwiaty mają niepowtarzalny wdzięk, a zapach ;:224
Moja Rhapsody in Blue po przesadzeniu w inne miejsce wreszcie zaczęła ładnie przyrastać i lepiej kwitnie. Teraz będzie kwitła trzecim rzutem. Mam jeszcze drugą...maleńką kupioną na wyprzedaży i posadziłam ją obok. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie stworzą razem ładną fioletową plamę :)

:wit Agnieszko bardzo miłe są Twoje słowa i dziękuję za odwiedziny ;:196
O Abrahamku to ja mogę długo opowiadać, ale nie chcę zanudzać. Jak zakwitnie po raz trzeci to pokażę jego świeże fotki, może sama zdecydujesz czy warto ją zaprosić do siebie :)
Mój jest posadzony w pewnym oddaleniu od pozostałych koleżanek. Bezpośrednio za nim rosną różowe floksy i żółta pnąca Goldstern, a jeszcze kawałek dalej Sekel. Myślę, że zarówno zestawienie jakiejś różowej, morelowej, a nawet kremowej róży o podobnym wzroście będzie dobrze się komponować. Gdybym miała miejsce to obok niego wsadziłabym Chippendale...jakoś mi on pasuje , bo kolorki trochę podobne. Ale oczywiście to tylko moje zdanie. Może któraś z dziewczyn jeszcze podpowie co by pasowało do Abrahamka albo ktoś kto ma jakieś zestawienie A D z inną różą :)

:wit Krysiu Dziękuję za wizytę ;:196
Ze mną jest podobnie. Jak wchodzę do Waszych ogrodów i zobaczę jakąś piękność to już bym chciała ją mieć :;230 Teraz trochę najpierw czytam i zbieram info zanim podejmę decyzję...zaczyna miejsca brakować, poza tym chciałabym aby moje róże były nie tylko ładne, ale i zdrowe. Czasami jednak trudno się oprzeć ich urodzie, szczególnie jeśli można zobaczyć na żywo w ogrodniczym ;:306
Ja swojego Abrahamka przesadziłam z tzw. patelni na stanowisko w lekkim półcieniu. Tam kwiaty wytrzymują ok. trzech dni. W te największe upały to żadne kwiaty chyba nie były w stanie wytrzymać długo...przynajmniej u mnie. A jak długo masz swoje Abrahamki? Może im starszy krzaczek tym kwiaty trwalsze?... na pewno łodyżki lepiej je utrzymują, bo są grubsze.

Aniu anabuko1 przesadź swoją Munstead Wood do donicy. Tak też radziłam Helence. W moim przypadku to się sprawdziło. Róże wykopałam, korzenie prysnęłam Asahi, liście też i poszły do donic. Jak się wzmocniły to z powrotem do gruntu. Spróbować warto dla takiej piękności.
Gdzieś tam upchniesz jeszcze te trzy szt. :;230 a znając nasze ogrody to pewnie i więcej się zmieści jak będzie taka potrzeba. A jak tu nie zaprosić do siebie takich śliczności ;:224 .... już przestaję kusić ;:306

Ewuniu tak to już jest w tym ' różanym ' , że jak się wejdzie to zaraz coś wpadnie w oko i trudno się oprzeć... a przecież ja u Ciebie wypatrzyłam Johna Davisa i tak mnie zauroczył, że postanowiłam go zaprosić do siebie. Mało tego będzie próbowała robić za pnącą...to też odgapiłam od Ciebie :;230
A jak pożegnałaś dwie wielkokwiatowe to masz miejsce i nie może się marnować ;:306 ...trzeba koniecznie zamówić jakąś różaną księżniczkę.
Jeśli chodzi o pomarszczoną to one jak chwasty wytrzymałe, ale ciachnąć możesz. Po co ma się wysilać biedula...niech odbudowuje swoje korzenie ;:108

Jednak nie wytrzymam...pokażę jeszcze Abrahamka z wcześniejszego kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wandziu Ghitę mam dosyć krótko, bo kupiłam ją pod koniec lipca tego roku. Trudno mi na razie o niej coś więcej powiedzieć ;:131 Swoją posadziłam na ;:3 chociaż nie będzie go miała przez cały dzień. Po południu już będzie w półcieniu...myślę, że to dobrze dla niej. Moja słabo kwitła, ale plam nie widziałam. Na razie zdrowa.
Może jak jej zmieniłaś miejsce to przestanie chorować.
Ja tak zrobiłam z jednym pnącym Amadeusem. Zmieniłam mu miejsce na inną część ogrodu na wiosnę i jest zdrowiutki...do tej pory zerwałam mu dosłownie jeden listek z plamą, a drugi, który został na starym miejscu ...szkoda słów, goły nie tylko do pasa, ale aż po pachy :;230

Majeczko dołeczki gotowe :;230
Te najładniejsze zdjęcia Munstead Wood to dziewczyn...Ani sweety i Ani Annes 77. Ja niestety mam za słaby sprzęt na ten kolorek :?

:wit Małgosiu. Dziękuję za pochwałę moich dziewczynek ;:196 Przekażę im Twoje ciepłe słowa :D
Ja też ;:167 ;:167 angielki.

Marysiu ja swoją posadziłam trochę bardziej z tyłu, ale za to jak zacznie rosnąć wszerz to też będzie miała za ciasno ;:131 a z miejscem krucho i nie chciałabym jej już przesadzać.

Trochę fotek kwitnących jeszcze róż
Queen Elizabeth... z mączniakiem

Obrazek

Queen of Hearts...róża z dużym wigorem, zdrowa, obficie kwitnie

Obrazek

Obrazek

Alexio... ;:196 specjalnie dla Ciebie Great North - róża Harknesa. Wczoraj o niej rozmawiałyśmy.

Obrazek

Majeczko Guernsey...pamiętasz to ten " zdechlaczek "

Obrazek

Obrazek

Dla wszystkich miłych gości, kwitnąca cudownymi kwiatami Leonardo da Vinci...to jest ta większa do niedawna NN

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To kwiat tej małej

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Guersney i Leonardo ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko cudne masz róże,Abraham zjawiskowy,podziwiam :D Leonardo zdrowe ma liście,u mnie obydwa chorują ;:222
Swoją Grace uratowałam w podobny sposób,wykopałam,popryskałam korzenie i liście Asahi i do donicy.
Warto było,róża odżyła,wypuściła sporo pąków,jestem mega zadowolona ;:138

Miłej niedzieli ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”