Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
benia85
100p
100p
Posty: 179
Od: 16 gru 2013, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

kaLo pisze:Będę kisił kalafiora :)
I jak z tym kalafiorem poszło :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ś W I E T N I E ! Tylko ,motyla noga,strasznie twardy był.Potem ,po przewertowaniu literatury ,doszedłem do wniosku,że trzeba go dobrze zblanszować przed kiszeniem,tak jak fasolkę szparagową.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2989
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Mój kiszony ja podjadam, bo właśnie cały problem, że jest bardzo twardy i nikt go nie chce, a ja lubię surowy kalafior to ten mi smakuje.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robiłam kiszoną surówkę z przepisu ze strony poniżej.
http://kuchniatosztuka.blogspot.com/201 ... epszy.html
Jest z białej kapusty,ale jak ta się skończy to następną zrobię z czerwonej.
Surówka ta jest smaczna,chrupka,ale jej smak jest specyficzny.Nie wiem,czy to "zasługa" zawartej w składnikach cebuli,czy selera.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Pewnie pietruszka i seler razem.Zastąp pietruszkę jabłkiem.Kapusta niech zostanie biała,ale możesz dodać czerwonego buraka.Ząbek czosnku też nie zawadzi. :) .Cebuli faktycznie może być mniej.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Zachęcam wszystkich do marynowania czerwonych buraczków. :)
Najlepsze do tego celu są małe buraczki,takie o średnicy ok 3 cm,ale można też użyć większe,krojąc je np na ćwiartki.
Buraki należy ugotować do miękkości,obrać ze skórki i ułożyć w słoikach. Zalać zalewą octową z przyprawami ( jak do korniszonów). Zapasteryzować ok 15 min.

Z takich właśnie buraczków robi sie pyszną sałatkę do smażonej ryby na wigilię. Wystarczy je pokroić w cienkie plasterki,dodać posiekaną cebulkę,trochę czosnku przeciśniętego przez praskę,opcjonalnie konserwowego ogórka.i trochę majonezu .wymieszać.
Dla mnie pycha ! :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Albo takie buraczki i troszkę konfitury wiśniowej ;:215
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja robię takie buraczki kiszone. Małe lub pokrojone na drobno, układam w słoikach, dodaję czosnek, ewentualnie korzeń chrzanu, ziele pieprz liść laurowy i zalewam solanką, tak jak na ogórki kiszone (łyżka na litr wody). Świetne do barszczu.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Kiszone buraki na barszcz do uszek robię kilka dni przed wigilią w kamiennym garnku z czosnkiem i lisciem laurowym.
Barszcz gotowany z takim kwasem buraczanym nie wymaga już dodatku octu- jest pysznie winny ;:215
Taki barszcz robi u mnie w rodzinie furrorę :) - nie wiem tylko czemu robię go raz do roku,przecież jest taki zdrowy i zawiera ogrom antyoksydantów :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

I dobry na serce i nadciśnienie. ;:108
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Posty: 577
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Buraczki kiszone w słojach układa się surowe?
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 690
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Kisi się surowe warzywa.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Gotuje buraki na przetwory.
Czytałam o sałatce z buraków i kapusty.Ma Ktoś sprawdzony przepis?Bo czytam i w niektórych jest dać buraki surowe,w innych gotowane.A niektóre zalewy,to chyba wyszłaby z tego zupa,tyle maja wody.A przecież kapusta też puści sok.I już sama nie wiem :oops:
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2062
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Też robię taki barszczyk i codziennie piję szklaneczkę. Tydzień przed wigilią nastawię świeży, żeby był do uszek i do popicia.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Monika79 pisze:Gotuje buraki na przetwory.
Czytałam o sałatce z buraków i kapusty.Ma Ktoś sprawdzony przepis?Bo czytam i w niektórych jest dać buraki surowe,w innych gotowane.A niektóre zalewy,to chyba wyszłaby z tego zupa,tyle maja wody.A przecież kapusta też puści sok.I już sama nie wiem :oops:

"3,20 kapusta ,3kg buraczki ,0,60 cebula [ja daję mniej],,0,30 cukru ,0.10 sól ,1 szkl.octu,0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo ,tylko tyle ,żeby słoiki chwyciły.PYCHOTKA .ŻYCZĘ SMACZNEGO ."


Robiłam z tego przepisu (pochodzi z wątku) i potwierdzam, że super.
Pozdrawiam, Marta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”