I jak z tym kalafiorem poszłokaLo pisze:Będę kisił kalafiora
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ś W I E T N I E ! Tylko ,motyla noga,strasznie twardy był.Potem ,po przewertowaniu literatury ,doszedłem do wniosku,że trzeba go dobrze zblanszować przed kiszeniem,tak jak fasolkę szparagową.
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2993
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Mój kiszony ja podjadam, bo właśnie cały problem, że jest bardzo twardy i nikt go nie chce, a ja lubię surowy kalafior to ten mi smakuje.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robiłam kiszoną surówkę z przepisu ze strony poniżej.
http://kuchniatosztuka.blogspot.com/201 ... epszy.html
Jest z białej kapusty,ale jak ta się skończy to następną zrobię z czerwonej.
Surówka ta jest smaczna,chrupka,ale jej smak jest specyficzny.Nie wiem,czy to "zasługa" zawartej w składnikach cebuli,czy selera.
http://kuchniatosztuka.blogspot.com/201 ... epszy.html
Jest z białej kapusty,ale jak ta się skończy to następną zrobię z czerwonej.
Surówka ta jest smaczna,chrupka,ale jej smak jest specyficzny.Nie wiem,czy to "zasługa" zawartej w składnikach cebuli,czy selera.
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Pewnie pietruszka i seler razem.Zastąp pietruszkę jabłkiem.Kapusta niech zostanie biała,ale możesz dodać czerwonego buraka.Ząbek czosnku też nie zawadzi.
.Cebuli faktycznie może być mniej.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zachęcam wszystkich do marynowania czerwonych buraczków.
Najlepsze do tego celu są małe buraczki,takie o średnicy ok 3 cm,ale można też użyć większe,krojąc je np na ćwiartki.
Buraki należy ugotować do miękkości,obrać ze skórki i ułożyć w słoikach. Zalać zalewą octową z przyprawami ( jak do korniszonów). Zapasteryzować ok 15 min.
Z takich właśnie buraczków robi sie pyszną sałatkę do smażonej ryby na wigilię. Wystarczy je pokroić w cienkie plasterki,dodać posiekaną cebulkę,trochę czosnku przeciśniętego przez praskę,opcjonalnie konserwowego ogórka.i trochę majonezu .wymieszać.
Dla mnie pycha !
Najlepsze do tego celu są małe buraczki,takie o średnicy ok 3 cm,ale można też użyć większe,krojąc je np na ćwiartki.
Buraki należy ugotować do miękkości,obrać ze skórki i ułożyć w słoikach. Zalać zalewą octową z przyprawami ( jak do korniszonów). Zapasteryzować ok 15 min.
Z takich właśnie buraczków robi sie pyszną sałatkę do smażonej ryby na wigilię. Wystarczy je pokroić w cienkie plasterki,dodać posiekaną cebulkę,trochę czosnku przeciśniętego przez praskę,opcjonalnie konserwowego ogórka.i trochę majonezu .wymieszać.
Dla mnie pycha !
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Albo takie buraczki i troszkę konfitury wiśniowej 
- gaura
- 500p

- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robię takie buraczki kiszone. Małe lub pokrojone na drobno, układam w słoikach, dodaję czosnek, ewentualnie korzeń chrzanu, ziele pieprz liść laurowy i zalewam solanką, tak jak na ogórki kiszone (łyżka na litr wody). Świetne do barszczu.
Pozdrawiam, Kasia
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Kiszone buraki na barszcz do uszek robię kilka dni przed wigilią w kamiennym garnku z czosnkiem i lisciem laurowym.
Barszcz gotowany z takim kwasem buraczanym nie wymaga już dodatku octu- jest pysznie winny
Taki barszcz robi u mnie w rodzinie furrorę
- nie wiem tylko czemu robię go raz do roku,przecież jest taki zdrowy i zawiera ogrom antyoksydantów 
Barszcz gotowany z takim kwasem buraczanym nie wymaga już dodatku octu- jest pysznie winny
Taki barszcz robi u mnie w rodzinie furrorę
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
I dobry na serce i nadciśnienie. 
- joannamm
- 500p

- Posty: 577
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Buraczki kiszone w słojach układa się surowe?
-
Barbara2000
- Przyjaciel Forum - silver

- Posty: 691
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Kisi się surowe warzywa.
-
Monika79
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Gotuje buraki na przetwory.
Czytałam o sałatce z buraków i kapusty.Ma Ktoś sprawdzony przepis?Bo czytam i w niektórych jest dać buraki surowe,w innych gotowane.A niektóre zalewy,to chyba wyszłaby z tego zupa,tyle maja wody.A przecież kapusta też puści sok.I już sama nie wiem
Czytałam o sałatce z buraków i kapusty.Ma Ktoś sprawdzony przepis?Bo czytam i w niektórych jest dać buraki surowe,w innych gotowane.A niektóre zalewy,to chyba wyszłaby z tego zupa,tyle maja wody.A przecież kapusta też puści sok.I już sama nie wiem
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Też robię taki barszczyk i codziennie piję szklaneczkę. Tydzień przed wigilią nastawię świeży, żeby był do uszek i do popicia.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Monika79 pisze:Gotuje buraki na przetwory.
Czytałam o sałatce z buraków i kapusty.Ma Ktoś sprawdzony przepis?Bo czytam i w niektórych jest dać buraki surowe,w innych gotowane.A niektóre zalewy,to chyba wyszłaby z tego zupa,tyle maja wody.A przecież kapusta też puści sok.I już sama nie wiem
"3,20 kapusta ,3kg buraczki ,0,60 cebula [ja daję mniej],,0,30 cukru ,0.10 sól ,1 szkl.octu,0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za długo ,tylko tyle ,żeby słoiki chwyciły.PYCHOTKA .ŻYCZĘ SMACZNEGO ."
Robiłam z tego przepisu (pochodzi z wątku) i potwierdzam, że super.
Pozdrawiam, Marta.



