Ja wysieję na początku marca
Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Jeszcze śpi
i słusznie - to jeszcze zima, czeka na wiosnę/przedwiośnie 
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Miałam w ogrodzie obydwie jadalne miechunki. Dwa lata temu po raz pierwszy posiałam rodzynka brazylijskiego. Wtedy niestety całe prawie lato było deszczowe i rodzynki prawie wszystkie mi się zniszczyły, skosztowałam zaledwie kilku owoców. Owoce malutkie, pomarańczowe, lekko kwaskowate - smakowały mi.
Rok temu zasadziłam rozsadę miechunki pomidorowej na spróbowanie. Bardzo szybko się rozrosła i miałam bardzo dużo owoców. Owoce były większe niż rodzynka brazylijskiego i również w takiej 'torebce'. Owoce co prawda nie smakowały mi za bardzo. Wybierałam do zjedzenia takie prawie dojrzałe, bo one były twardsze i bardziej kwaskowate, natomiast te w pełni dojrzałości były dla mnie za mdłe. W tym roku już się w to nie bawię, ale za rok może znowu wrócę do rodzynka.
Rodzynki brazylijskie z 2011 roku:

Miechunki pomidorowe z zeszłego roku:

Rok temu zasadziłam rozsadę miechunki pomidorowej na spróbowanie. Bardzo szybko się rozrosła i miałam bardzo dużo owoców. Owoce były większe niż rodzynka brazylijskiego i również w takiej 'torebce'. Owoce co prawda nie smakowały mi za bardzo. Wybierałam do zjedzenia takie prawie dojrzałe, bo one były twardsze i bardziej kwaskowate, natomiast te w pełni dojrzałości były dla mnie za mdłe. W tym roku już się w to nie bawię, ale za rok może znowu wrócę do rodzynka.
Rodzynki brazylijskie z 2011 roku:

Miechunki pomidorowe z zeszłego roku:

- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój rodzynek dzisiaj wysiany. Zobaczymy jak długo będzie się zbierał do życia. 
pozdrawiam, Anita
- sosi1975
- 50p

- Od: 22 lut 2010, o 23:09
Ja wysiałem 27.02 i już go widać 
Moje miechunki i rodzynki też już w ziemi.
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje rodzynki posiane tydzień temu jeszcze nie wschodzą.
Amanita ładne Ci urosły rodzynki i miechunki.

Amanita ładne Ci urosły rodzynki i miechunki.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- przemo1669

- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
W zeszłym roku uprawiałem miechunkę pomidorową, ale tak jak Amanita nie jestem zwolennikiem tego smaku. Albo inaczej - w ostrych daniach meksykańskich jest niezastąpiona, ale w przetworach i spożywana jak pomidor szału nie robi. Przed chwilą zacząłem podkiełkowywać nasionka miechunki peruwiańskiej
.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
Bixxx

- Od: 8 gru 2011, o 07:54
A kto by to jadł na surowo???
Bakłażan na surowo też "szału nie robi"... Że o ziemniakach nie wspomnę (no miechunka pomidorowa i tak jest na surowo jadalna).
Bakłażan na surowo też "szału nie robi"... Że o ziemniakach nie wspomnę (no miechunka pomidorowa i tak jest na surowo jadalna).
Zielonym do góry!!!
Bixxx, to prawda, że nie wszyscy gustują w smaku niedojrzałego pomidora "na surowo", ale na pewno są wyjątki
. Sam nie lubię świeżych, czerwonych pomidorów - po prostu mnie obrzydzają, podobnie jak gotowane ziemniaki (aczkolwiek surowe są całkiem niezłe
).
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- aska73
- 100p

- Od: 2 lip 2011, o 19:32
Pozdrawiam
Asia
Asia
- sosi1975
- 50p

- Od: 22 lut 2010, o 23:09
jeny ładne
,moje mają dopiero 2 listki 
A czy nie masz ,,po" problemów trawiennych?Eryk-kun pisze:podobnie jak gotowane ziemniaki (aczkolwiek surowe są całkiem niezłe).
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rodzynek brazylijski, oczywiście owocki, pojawił się w Biedronce - w maleńkich plastikowych koszyczkach po 100gr. za jedyne
5 zł. Pod nazwą łacińską Phisalis. Nabyłam, żeby spróbować. Kiedyś raz uprawiałam i średnio mi smakował, był za kwaśny. Natomiast te pyszne, słodziutkie, no ale wyhodowane w Kolumbii. Można pobrać nasionka - drobniutkie wielkości maku i zasiać. Niestety nie wiadomo jaka to odmiana
.
Artur, nigdy nie odczuwałem żadnych dolegliwości tego typu
. Chociaż często słyszę, że po surowych ziemniakach można dostać gorączki i innych tego typu sensacji.