Ale je skrępowałaś tymi sznurkami
Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami
Piękne,już ci kwitną
moim dopiero kwiat się pokazał.........
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
u mnie tez wszystkie jakos sie lenią... ani jednego maleńkiego kłosa nie ma na okolo 250 cebulek
a i też zauważyłam ze niektórym żółkną liscie i nie wiem czym to jest spowodowane...
Ten objaw na moich mieczykach został zdiagnozowany na forum i okazało się , że to wciornastki ...
najgroźniejszy i najpopularniejszy szkodnik mieczyków
najgroźniejszy i najpopularniejszy szkodnik mieczyków
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Adam, a moczyłeś je przed wsadzeniem i robiłeś potem opryski, pytam tak po prostu z ciekawości, bo ja robiłam według zaleceń i nie wiem czy należy powtórzyć czy już nie, chociaż na razie wyglądają zdrowo.
- reniuniek

Ja robiłam według zaleceń na forum i na razie mam spokój z chorobami.Po posadzeniu cebulek i wypuszczeniu paru liści raz robiłam oprysk przeciw różnym robactwom.
ja właśnie nic nie zrobiłam i teraz są tego skutki takie jak na powyższym zdjęciu...
i co teraz??
czy oprysk teraz coś da???
i co teraz??
czy oprysk teraz coś da???
-
Ania W
- 10p - Początkujący

- Od: 9 maja 2011, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiula ja kompletnie nie znam się na gladiolach- mieczykach jestem w tym temacie całkowicie zielona ale skorzystałam z porad Tomka. Tomku dzięki Tobie mam tak piękne kwiaty, nie wiem czy to ważne, kupiłam je od Królika.
zelwi pisze:Teraz po wzejściu roślin najlepiej popryskać środkiem owadobójczym. W fazie 4 liści polecam Confidor, Bi 58 lub mospilan o działaniu układowym. Decis czy Karate u mnie nie pomagały. Potem pryskamy, gdy zaczną wychodzić kwiatostany, przed kwitnieniem.
Ania
- reniuniek

Ja pryskałam ProAgro
Ja moczyłem cebule mieczyków przed sadzeniem w nadmanganienie potasu , ale nie wszystkie
I nie wszystkie u mnie są zaatakowane przez wciornastki , widocznie te co moczyłem są zdrowe .
Na przyszłość trzeba wszystkie zabezpieczyć przed chorobami i szkodnikami , wtedy nie będzie problemu .
Teraz to tylko oprysk może uratować i to nie jest pewne , deszcze leją bez ustanku i jak tu pryskać środkiem .
I nie wszystkie u mnie są zaatakowane przez wciornastki , widocznie te co moczyłem są zdrowe .
Na przyszłość trzeba wszystkie zabezpieczyć przed chorobami i szkodnikami , wtedy nie będzie problemu .
Teraz to tylko oprysk może uratować i to nie jest pewne , deszcze leją bez ustanku i jak tu pryskać środkiem .
no właśnie te deszcze
ciągle pada
ale jak tylko przestanie to prysk prysk....
mam nadzieje że pomoże
ciągle pada
ale jak tylko przestanie to prysk prysk....
mam nadzieje że pomoże
- Krycha

- Od: 26 mar 2010, o 08:07

Ja swoje mieczyki (trzecia tura) dziś obłożyłam przefermentowanym w beczce obornikiem i podsypalam ziemią.
Gdy są deszcze, ziemia rozmiękła to wiatr potrafi wywrócić każdy mieczyk. Taka nieduża redlinka pomaga utrzymac mieczyki w pionie. Nawet wywrócone można przydeptać i jest czym tzn dość ziemi żeby ją podsypać.
-
ibizaa
- 1000p

- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
Krysiu a kiedy sadzilas pierwsza ture i czy z tej pierwszej tury masz juz pedy kwiatowe?
- Krycha

- Od: 26 mar 2010, o 08:07
U mnie jeszcze nie kwitną, na północy pierwsze mieczyki koniec lipca. chociaż w tym roku wszystko jest o dwa tygodnie wcześniej. a pierwszą turę sadziłam w drugiej połowie kwietnia nie miałam wcześniej zaoranego ogródka. Ostatnią turę sadziłam pod koniec czerwca. Były to jakieś niedobitki wysuszone w folii i praktycznie chciałam je wyrzucić, ale po zamoczeniu okazało się że mają ładne korzonki, to je wsadziłam