Basiu to ja trzymam kciuki.A ludisia ma naprawde fajowe listeczki. Jak małe urosna, a byłabyś chętna to nie ma sprawy
Witajcie storczykowo zakręceni ! :)
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witajcie storczykowo zakręceni ! :)
Asiu Dzięki.To fajnie jak to przyrosty bo bedzie ich dużo i będę miala co rozdawać
Basiu to ja trzymam kciuki.A ludisia ma naprawde fajowe listeczki. Jak małe urosna, a byłabyś chętna to nie ma sprawy
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
Też chętnie zapiszę się w kolejke na wymianę 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Zabka_Monis
- 1000p

- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- pani_storczyk
- 500p

Patrysiu Dziękuję
Gosiu nie widzę problemu
(to czekamy aż szybciutko podrosną)
Moniś na zakupach nie byłam jeszcze, pojadę do Opola pod koniec miesiąca.Och..... już nie mogę się doczekać

Gosiu nie widzę problemu
Moniś na zakupach nie byłam jeszcze, pojadę do Opola pod koniec miesiąca.Och..... już nie mogę się doczekać
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
-
Zabka_Monis
- 1000p

My też nie możemy się doczekać , bo na pewno z pustymi rękoma nie wrócisz 
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Aniu ja bardzo chętnie przygarnę malutką Ludisię jak podrośnie, tylko nie mam nic na wymianę 
Pozdrawiam, Basia:)
- pani_storczyk
- 500p

Basiu jak mi podrosną to Ci podrzucę ,a że nie masz na wymiankę to nic nie szkodzi ,u mnie też maluchy dopiero rosną
I fotki nowego pięknisia.Jak go zobaczyłam okropnie mi się spodobał i na dodatek to są trzy roślinki.Nie wiem czy na fotkach bedzie widać.

I fotki nowego pięknisia.Jak go zobaczyłam okropnie mi się spodobał i na dodatek to są trzy roślinki.Nie wiem czy na fotkach bedzie widać.
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
-
Joane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu piękny. ;:106 ;:106 ;:106 Mam takiego samego. 
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Jest piękny i do tego aż 3...
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Aniu RATUJ jakiś czas temu dostałam sabotki już po kwitnieniu jeden z nich zaczął chorować liść mu zbrązowiał dzisiaj odważyłam się go przesadzić, bo tak nie może być .Jak wyjęłam go z podłoża to najpierw się ucieszyłam
bo ma odnóżkę ale zaraz potem zmartwiłam
bo zauważyłam takie coś długie i jakieś robaczki .Proszę poradź co 5robić czy jest dla niego jakiś ratunek.To co zdołałam i dało się złapać to uśmierciłam
chwilę go moczę, może te robaczki jakoś się wypłuczą i zmieniam mu podłoże .Co mam jeszcze zrobić 
- pani_storczyk
- 500p

Kasiu dobrze że go wyciągłaś do przesadzania.Wypłykaj mu korzenie,pognite obetnij posyp cynamonem lub węglem aptecznym jakbyś miała jakiś środek to też dobrze by było spryskać.no i oczywiście do nowego podłoża. Potem pozostanie jedynie czekać.Kasiu jak mu rośnie korzonek lub przyrościk to myślę że nie będzie żle.Może zapytaj jeszcze kogoś z dłuższym stażem storczykowym co Ci doradzi .Ja nie ratowałam nigdy sabotka.Będę trzymać kciuki za Twojego 
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
-
Zabka_Monis
- 1000p

Kasiu to , że listek brązowieje to naturalna kolej rzeczy.. Podejrzewam, że najstarszy liść staje się brązowy. A to normalne. Po prostu wydaje na świat kolejną rozetkę, a starsze rozetki zamierają: brązowieją i schną , więc w tym aspekcie nie ma powodu do panikikatarzynka575 pisze:Aniu RATUJ jakiś czas temu dostałam sabotki już po kwitnieniu jeden z nich zaczął chorować liść mu zbrązowiał dzisiaj odważyłam się go przesadzić, bo tak nie może być .Jak wyjęłam go z podłoża to najpierw się ucieszyłambo ma odnóżkę ale zaraz potem zmartwiłam
bo zauważyłam takie coś długie i jakieś robaczki .Proszę poradź co 5robić czy jest dla niego jakiś ratunek.To co zdołałam i dało się złapać to uśmierciłam
chwilę go moczę, może te robaczki jakoś się wypłuczą i zmieniam mu podłoże .Co mam jeszcze zrobić
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Aniu dzięki za dobre słowa
, tak właśnie zrobiłam, korzonki które były chyba podgniłe obcięłam(w środku były puste) i zasypałam cynamonem ,nic innego nie mam.Zabka_Monis korzystając z wątku Ani robaczki , delikatnie mówiąc, łee, w pierwszym bo okazało się że drugi też miał tylko mniej i małe.W tym pierwszym jak go wyjęłam to od korzonków pomiędzy listkami zasuwało takie coś długie biało- przezroczyste ,długości no ja wiem może coś koło 1-1,5 cm. to ze dwa takie duże znalazłam ,to te uśmierciłam bo złapałam pincetką i zgniotłam . Kąpiel - wypłukałam tego ( chyba potomstwo) z pierwszego sporo a z drugiego ze trzy sztuki jakie to cholerstwo żywotne nawet w wodzie. Ach i jeszcze zauważyłam taką jakby maleńką muszkę ale to jedną i małego pajączka. Pierwszy ma tą odnóżkę a drugi puszcza korzonki też się cieszę bo czytałam że sabotki niełatwo się ukorzeniają.Co to za zwierz się panoszy w moich sabotkach i teraz mam dylemat bo wczorajsza wspólna kąpiel wszystkich storczyków czy przypadkiem nie przelazło do innego.Kurcze nie będę mogła teraz spać.Dziewczyny radźcie
- pani_storczyk
- 500p

Żabko mój sabotek przekwitł,w tej chwili wypuszcza nową rozetkę ale liście nie brązowieją. A może to zależy jaki rodzaj paphio.?Mój ma liście wąskie, dlugie i sztywne a dużo ma liście podobne do phal. 
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania