Witajcie storczykowo zakręceni ! :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witajcie storczykowo zakręceni ! :)

Post »

Asiu Dzięki.To fajnie jak to przyrosty bo bedzie ich dużo i będę miala co rozdawać :lol:

Basiu to ja trzymam kciuki.A ludisia ma naprawde fajowe listeczki. Jak małe urosna, a byłabyś chętna to nie ma sprawy :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też chętnie zapiszę się w kolejke na wymianę ;:114
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

;:138 ;:138 ;:138
Patrysia
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Aniu byłaś na zakupach storczykowych? ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Patrysiu Dziękuję ;:196

Gosiu nie widzę problemu :D (to czekamy aż szybciutko podrosną)

Moniś na zakupach nie byłam jeszcze, pojadę do Opola pod koniec miesiąca.Och..... już nie mogę się doczekać ;:65 ;:65

Pozdrawiam Ania
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

My też nie możemy się doczekać , bo na pewno z pustymi rękoma nie wrócisz :tan
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Aniu ja bardzo chętnie przygarnę malutką Ludisię jak podrośnie, tylko nie mam nic na wymianę :(
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Basiu jak mi podrosną to Ci podrzucę ,a że nie masz na wymiankę to nic nie szkodzi ,u mnie też maluchy dopiero rosną ;:3

I fotki nowego pięknisia.Jak go zobaczyłam okropnie mi się spodobał i na dodatek to są trzy roślinki.Nie wiem czy na fotkach bedzie widać. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek :tan :tan

Pozdrawiam Ania
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu piękny. ;:106 ;:106 ;:106 Mam takiego samego. ;:109
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jest piękny i do tego aż 3...
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Aniu RATUJ jakiś czas temu dostałam sabotki już po kwitnieniu jeden z nich zaczął chorować liść mu zbrązowiał dzisiaj odważyłam się go przesadzić, bo tak nie może być .Jak wyjęłam go z podłoża to najpierw się ucieszyłam :D bo ma odnóżkę ale zaraz potem zmartwiłam :( bo zauważyłam takie coś długie i jakieś robaczki .Proszę poradź co 5robić czy jest dla niego jakiś ratunek.To co zdołałam i dało się złapać to uśmierciłam ;:125 chwilę go moczę, może te robaczki jakoś się wypłuczą i zmieniam mu podłoże .Co mam jeszcze zrobić :?:
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Kasiu dobrze że go wyciągłaś do przesadzania.Wypłykaj mu korzenie,pognite obetnij posyp cynamonem lub węglem aptecznym jakbyś miała jakiś środek to też dobrze by było spryskać.no i oczywiście do nowego podłoża. Potem pozostanie jedynie czekać.Kasiu jak mu rośnie korzonek lub przyrościk to myślę że nie będzie żle.Może zapytaj jeszcze kogoś z dłuższym stażem storczykowym co Ci doradzi .Ja nie ratowałam nigdy sabotka.Będę trzymać kciuki za Twojego :D

Pozdrawiam Ania
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

katarzynka575 pisze:Aniu RATUJ jakiś czas temu dostałam sabotki już po kwitnieniu jeden z nich zaczął chorować liść mu zbrązowiał dzisiaj odważyłam się go przesadzić, bo tak nie może być .Jak wyjęłam go z podłoża to najpierw się ucieszyłam :D bo ma odnóżkę ale zaraz potem zmartwiłam :( bo zauważyłam takie coś długie i jakieś robaczki .Proszę poradź co 5robić czy jest dla niego jakiś ratunek.To co zdołałam i dało się złapać to uśmierciłam ;:125 chwilę go moczę, może te robaczki jakoś się wypłuczą i zmieniam mu podłoże .Co mam jeszcze zrobić :?:
Kasiu to , że listek brązowieje to naturalna kolej rzeczy.. Podejrzewam, że najstarszy liść staje się brązowy. A to normalne. Po prostu wydaje na świat kolejną rozetkę, a starsze rozetki zamierają: brązowieją i schną , więc w tym aspekcie nie ma powodu do paniki ;:108 Teraz kwestia robali. Możesz je opisać troszkę? Tzn jakie długie były itd.. może to krocionogi? :evil: A może ślimaki bez skorupek?
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Aniu dzięki za dobre słowa ;:180 , tak właśnie zrobiłam, korzonki które były chyba podgniłe obcięłam(w środku były puste) i zasypałam cynamonem ,nic innego nie mam.Zabka_Monis korzystając z wątku Ani robaczki , delikatnie mówiąc, łee, w pierwszym bo okazało się że drugi też miał tylko mniej i małe.W tym pierwszym jak go wyjęłam to od korzonków pomiędzy listkami zasuwało takie coś długie biało- przezroczyste ,długości no ja wiem może coś koło 1-1,5 cm. to ze dwa takie duże znalazłam ,to te uśmierciłam bo złapałam pincetką i zgniotłam . Kąpiel - wypłukałam tego ( chyba potomstwo) z pierwszego sporo a z drugiego ze trzy sztuki jakie to cholerstwo żywotne nawet w wodzie. Ach i jeszcze zauważyłam taką jakby maleńką muszkę ale to jedną i małego pajączka. Pierwszy ma tą odnóżkę a drugi puszcza korzonki też się cieszę bo czytałam że sabotki niełatwo się ukorzeniają.Co to za zwierz się panoszy w moich sabotkach i teraz mam dylemat bo wczorajsza wspólna kąpiel wszystkich storczyków czy przypadkiem nie przelazło do innego.Kurcze nie będę mogła teraz spać.Dziewczyny radźcie
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Żabko mój sabotek przekwitł,w tej chwili wypuszcza nową rozetkę ale liście nie brązowieją. A może to zależy jaki rodzaj paphio.?Mój ma liście wąskie, dlugie i sztywne a dużo ma liście podobne do phal. :D

Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”