Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli

Post »

Człowiek w swojej ciekawości ciągle uczy się nowych rzeczy :tan dzięki wielkie za linki. Spróbuję metodę z samą wodą ze sztobrów, których mam najwięcej ;-) :heja
:)
jabu
500p
500p

Post »

Piotrek a jaka jest skuteczność metody z wodą w butelce ?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

jabu pisze:Piotrek a jaka jest skuteczność metody z wodą w butelce ?
Przeczytaj komentarze akurat pod wpisem o tej metodzie. Teraz może być zerowa.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Łoza jest teraz bardzo silnie odwodniona dlatego przed rozpoczęciem ukorzeniania wymocz ją w letniej wodzie przez min 24 godziny. Do wody na dnie butelki możesz wrzucić kilka kawałeczków gałązek wierzby.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jabu
500p
500p

Post »

A gdyby przykryć butelkę i w ten sposób zwiększyć wilgotność naokoło rośliny ?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mało uważnie przeczytałeś. Butelka ma być cała. Należy zrobić tylko otworki w górnej części.
Piotr
jabu
500p
500p

Post »

Dobrze przeczytałem, dlatego zadałem tylko pytanie ;:304 Nie stwierdzałem że tak będzie lepiej.
jabu
500p
500p

Post »

Piotrek a czy twoje doświadczenia z perlitem, przenosiłeś na piasek ? Zastanawia mnie czy w piasku nie byłoby podobnych efektów na wysokości 7,5 cm powyżej twojego poziomu zero. Swoją drogą kupiłem dzisiaj perlit i będę próbował z nim eksperymentować.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

W podłożu do ukorzeniania przede wszystkim chodzi o dobrą przepuszczalność,
przewiewność, dostęp powietrza.
Piasek jest owszem dobry, ale gruboziarnisty, najlepiej 1:1 z torfem.

Do ukorzeniania może być podłoże lekko kwaśne, bo działa stymulująco na tworzenie się korzeni.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
jabu
500p
500p

Post »

Może nie doprecyzowałem, ale chodzi mi o pierwszy etap, kiedy pojawiają się pierwsze korzenie a potem roślina jest przesadzana już do ziemi o odpowiednim składzie. Na tym etapie, zastanawiałem się przy metodzie kapitana, na zamianę perlitu z piaskiem.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

I ja dokładnie o tym napisałam. O pierwszym etapie, czyli wytworzeniu kallusa i wypuszczeniu korzonków.
Czasami sadzonka nie tworzy kallusa tylko od razu korzenie.
jabu
500p
500p

Post »

Tylko zgodzisz się ze mną, że piasek i perlit ze względu na swoją strukturę gwarantują wyjęcie sadzonek bez uszkodzenia korzeni. Jeśli sadzić do torfu z piaskiem to może od razu w oddzielną doniczkę każdy sztobr ? jestem coraz głupszy :roll: Kapitan do perlitu wsadzał po kilka sadzonek do butelki z perlitem
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dla kogoś kto nigdy nie ukorzeniał nic, a tym bardziej winorośli, opcja kapitana jest b.dobra,
bo stosując się do jego wskazówek jest prawie 100% gwarancji ukorzenienia.

Winorośl jest rośliną, która raczej ukorzenia się bez większych problemów.
Muszą być tylko zachowane pewne parametry.
Temperatura, wilgotność, powietrze, a czy to będzie perlit, czy piasek z torfem,czy mech,
czy od razu zagon to nie ma większego znaczenia.

Ukorzeniane w piasku z torfem

Obrazek Obrazek Obrazek
jabu
500p
500p

Post »

No i super. Ile weszło Ci sztobrów do tej doniczki i czy stosowałaś ukorzeniacz do zdrewniałych ? Pytam dlatego że mój sposób ukorzeniania winorośli kapitan rozjechał i z ciekawości chciałem spróbować czegoś innego.

Czyli podsumowywując na wiosnę w okolicach lutego -marca tniemy/ wyjmujemy sztobry ( 3 oczka). Góra sztobrów w parafinę, dół w ukorzeniacz do roślin zdrewniałych i całość do doniczki z torfem i piachem. Po jakimś miesiącu mamy sadzonkę ?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Każdy komu udało się ukorzenić jakimś sposobem, zazwyczaj uważa, że jego sposób jest niezawodny i najlepszy. Dopiero jak się ukorzenia n-ty raz, n-tym sposobem można dostrzec różnice w uzyskanych efektach ukorzeniania, wynikające z: zastosowanego podłoża, przyłożonych temperatur na stopki, temperatury otoczenia, intensywności podlewania, stosowanych ukorzeniaczy, woskowania bądź nie, czasu wstępnego ukorzeniania przed przesadzeniem, ect, ect. Również to co ukorzeniamy (odmiana) ma bardzo istotny wpływ na efekt i czas wystąpienia oczekiwanego efektu. Gdyby tak chcieć napisać wszystko o wpływie wspomnianych czynników na ukorzenianie to pewnie można by jakąś sporej grubości broszurkę napisać. Okazuje się, że nawet to jaki wybierzemy węzeł ( z pełną lub pół przegrodą) na stopę sadzonki ma znaczenie. Co do podłoża to min bardzo ważnym czynnikiem jest dostęp odpowiedniej ilości tlenu do strefy ukorzeniania. Piasek niestety tego nie zapewni i przewaga perlitu w tym zakresie jest ogromna. W początkowym okresie ukorzeniania rozwijająca się sadzonka praktycznie w 100 % czerpie składniki pokarmowe z materiału zapasowego zgromadzonego w łozie i dlatego w pierwszych 2-3 tygodniach najlepszym podłożem jest podłoże sterylne pozbawione grzybów, pleśni i innych patogenów... i tutaj znowu perlit jest bezkonkurencyjny. Kolejny aspekt to wilgotność podłoża. Optymalną i przez długi okres tez najlepiej zapewni perlit. Jak do tego weźmiemy jeszcze pod uwagę, że nic tak dobrze się nie pakuje i rozpakowuje po wstępnym ukorzenianiu jak perlit to ewidentnie widać, że jest najlepszy i nie ja to wymyśliłem. Co do ukorzeniaczy, to dopóki można je było produkować na bazie auksyn to uważam, że miały duży wpływ na poprawę skuteczności ukorzeniania. Teraz Unia zabroniła stosowania auksyny, a po ukorzeniaczach zostały tylko łudząco podobne opakowania z jakimiś "podkorzonkami" itp niby nawoziki wspomagające ukorzenianie. W tym sezonie ukorzeniałem bez tych wspomagaczy bo uznałem że szkoda kasy i czasu na ich zadawanie. Efekt ukorzeniania uzyskałem b.dobry i uważam, że inne czynniki o których wspomniałem są dużo ważniejsze.
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”